10 tips voor het vinden van meer schrijfinspiratie

Reading Time: 4 minutes

In mijn vorige tekst schreef ik dat ik niet geloof in een writer’s block. Als je echt wilt schrijven, dan gaat het je ook lukken om te schrijven. Vandaag dacht ik weer terug aan die tekst, en ik besefte me dat ik mijn mening vroeger echt onzin had gevonden. Ik heb zo vaak het probleem gehad dat ik echt niet wist wat ik moest gaan schrijven. Op dat moment had ik natuurlijk gewoon moeten doorschrijven, al zou het resultaat belabberd zijn, maar ik geloofde daar niet in. Als het niet lukte wanneer ik er echt voor zou zitten, dan zou het ook niet lukken wanneer ik wat onzin op papier zou gaan zetten. Oh, wat zat ik er naast. Maar hoewel ik nu denk dat doorschrijven echt het beste is wat je kan doen wanneer het allemaal even niet lukt, zijn er manieren te vinden die je inspiratie even wat meer zullen prikkelen. In deze tekst geef ik je daarom 10 tips voor het vinden van meer schrijfinspiratie.

Geloof dat je over een oneindige bron van inspiratie beschikt.

Het klinkt een beetje zweverig, dat weet ik. Zelf geloofde ik er ook helemaal niet in toen ik deze tip voor het eerst tegenkwam. Toch ben ik erachter gekomen dat als je op zoek bent naar inspiratie, je het best kunt beginnen met het besef dat je inspiratie nooit helemaal weg zal zijn. Het heeft eigenlijk heel veel te maken met positief en negatief denken. Hoe verwacht jij iets klaar te kunnen spelen als je er vanaf het begin al geen vertrouwen in hebt? Dat zal maar weinig mensen lukken, en daarom is het verstandig om te zorgen dat je vol vertrouwen begint met schrijven. En heb plezier in het schrijven.

Schrijf gewoon door.

Komen we toch weer terug bij mijn tip uit de laatste tekst. Wanneer het even niet lukt, geef dan niet op, maar schrijf gewoon door. Het maakt niet uit dat hetgeen wat je schrijft rommel zal zijn. Misschien zit er tussen al die verschrikkelijke woorden namelijk wel een geweldig idee.

Ga op zoek naar schrijfoefeningen.

Het internet staat helemaal vol met schrijfoefeningen. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken, wanneer je zelf even geen ideeën meer hebt? Op Schrijven Online staan schrijfoefeningen, en ook zijn er wekelijkse schrijfopdrachten. Op Google kan je letterlijk zoeken naar plot generators, ideeën voor een verhaal, en schrijfopdrachten/oefeningen. Genoeg te vinden om zelf nog geen eens na te hoeven denken over waarover je wilt gaan schrijven dus.

Stap uit je comfort zone.

Het is misschien erg leuk om alleen maar fantasy verhalen te schrijven, maar wanneer je even geen ideeën meer hebt, is het misschien slim om iets (proberen) te schrijven in een genre wat je normaal gesproken niet zou aanraken. Als je normaal gesproken verhalen schrijft, zou je er bijvoorbeeld ook eens voor kunnen kiezen om je te wagen aan een gedicht, een column, of misschien een essay.

Leg jezelf beperkingen op bij het schrijven.

Dit heeft ook heel veel te maken met het stappen uit je comfort zone. Probeer een tekst te schrijven waarin helemaal geen lidwoorden staan, of schrijf iets zonder zelfstandig naamwoorden. Daag jezelf dus uit om op een heel andere manier te gaan schrijven. Het kan natuurlijk gebeuren dat hetgeen wat je produceert dan bijna niet te lezen is. Maar wat maakt dat uit? Als je maar plezier hebt gehad in het schrijven ervan.

Leer nieuwe dingen.

Het kan soms heel inspirerend werken om nieuwe dingen te leren, en dan hoeven die dingen nog geen eens met schrijven te maken te hebben. Je hoeft daarvoor trouwens helemaal geen dure cursussen voor te gaan volgen. Er zijn genoeg goedkope en gratis alternatieven. In deze tekst heb ik drie voorbeelden gegeven van sites waarop je gratis (of goedkoop) cursussen kunt volgen, en nieuwe dingen kunt leren.

Lees teksten en verhalen van anderen.

Nee, je mag andermans werk niet kopiëren. Je kan er echter wel inspiratie uithalen voor je eigen teksten. Misschien heb jij wel een heel andere kijk op een bepaald onderwerp, of haal je zelfs compleet nieuwe ideeën uit het werk van anderen. Ik denk ook dat je allang hebt gemerkt door welke boeken jij geïnspireerd bent geraakt voor je verhalen. Zelf heb ik heel veel fantasy gelezen, van veel verschillende schrijvers, dus het is niet zo raar dat de meeste ideeën die in mij opkomen gerelateerd zijn aan het fantasygenre. Ga dus lezen.

Bekijk foto’s en andere afbeeldingen.

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het is als schrijver misschien niet zo slim om dit te zeggen, maar het kan bij het zoeken naar inspiratie heel erg helpen om wat afbeeldingen te gaan bekijken. Zelf bekijk ik deze afbeeldingen het liefst op Deviantart. Zoveel getalenteerde artiesten delen hun werk op die site, en ik vind dat je hier veel gerichter kan zoeken dan op bijvoorbeeld Google. Om het je wat makkelijker te maken, plaat ik onder deze alinea een afbeelding. Ik weet zeker dat vrijwel iedereen die deze afbeelding bekijkt, een verhaal of tenminste een verhaalidee kan bedenken. Een afbeelding kan duizend verschillende verhalen herbergen, dus er is een grote kans dat jij er een uit weet te halen.

fantasy clouds kingdom

 Ga muziek luisteren.

Het hoeft maar een zinnetje van de tekst te zijn, of een stuk uit de achtergrondmuziek, dat ervoor zorgt dat jij een overvloed aan inspiratie krijgt voor je schrijfwerk. Denk ook na over wat je probeert te schrijven, en probeer de muziek die je luistert daar dan op af te stemmen. Ik kan namelijk bij het schrijven voor deze site echt naar alle muziek luisteren, maar als ik bezig ben met het schrijven van een verhaal, dan kan ik er echt niet tegen wanneer er iemand aan het zingen is. Op dat moment luister ik dan vooral naar instrumentale muziek. Iedereen is echter anders, dus kijk wat voor jou het beste werkt.

Breng een bezoekje aan YouTube.

Net zoals het lezen van andermans schrijfwerk, en het luisteren van muziek een grote inspiratiebron kunnen zijn, kan het bekijken van video’s dat net zo goed zijn. Ga video’s bekijken over het onderwerp waarover je aan het schrijven bent, of juist niet, en hoogstwaarschijnlijk zul je wel wat ideeën uit die video’s halen.


Dit zijn de dingen die mij erg geholpen hebben, en nog steeds helpen, bij mijn zoektocht naar nieuwe ideeën en inspiratie. Misschien dat mijn tips jou ook kunnen helpen, en het belangrijkste daarvoor blijft altijd dat je het leuk vindt om te schrijven. Als je het leuk vindt om te schrijven, sta je toch net even wat positiever tegenover die uitdaging van de zoektocht naar inspiratie. En ga niet bij de pakken neerzitten wanneer het even niet lukt. Blijf schrijven, en blijf geloven dat je bron van inspiratie nooit echt leeg is.

Kevin Voetelink Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie