Als je echt wilt schrijven, dan lukt het je om te schrijven

Reading Time: 2 minutes

Het wil vandaag niet zo vlotten met schrijven. Gisteren besloot ik vol goede moed, om vandaag weer iets voor deze site te gaan schrijven. Dan breekt deze dag aan, en hoeveel ik ook nadacht over wat ik wilde gaan schrijven, er kwamen geen ideeën naar boven. Dat is niet erg. Er zitten altijd van die dagen tussen dat het allemaal even niet wil lukken. Het belangrijkste is dan dat ik niet bij de pakken neer ga zitten, en gewoon ga schrijven.

Dus dat doe ik nu, hopende dat er iets goeds op het scherm van mijn laptop verschijnt. Kan deze tekst er misschien voor zorgen dat ik weer inspiratie krijg voor andere teksten? Laten we het hopen. Het is namelijk heel erg frustrerend als je heel graag wilt schrijven, maar dat je te maken hebt met dat befaamde writer’s block. En ik geloof nog geen eens in een writer’s block. Naar mijn mening heeft het meer te maken met doorzettingsvermogen. Als jij echt wilt schrijven, dan is het echt wel mogelijk om iets te schrijven. Of er iets goeds op papier (het computerscherm) komt, is natuurlijk een tweede. Maar waarom moet alles wat je schrijft goed zijn? Waarom moet alles perfect zijn, terwijl het juist die imperfectie is, die voor de meest geweldige ideeën kan zorgen? Natuurlijk is het niet verkeerd om te streven naar perfectie in je schrijfwerk, dat doe ik ook, maar soms is het beter om gewoon te gaan en niet meer achterom te kijken. Schrijf, en misschien komt er wel iets geweldigs uit je schrijversbrein. Misschien ook niet, maar niets staat je in de weg om het nog een keer te proberen.

Ik schrijf dit nu wel, maar weet dat ik zelf die drang naar perfectie ook maar moeilijk los kan laten. Wanneer je je werk aan het teruglezen en het verbeteren bent, dan komt perfectionisme goed van pas. Als je echter nog in de creatiefase zit, dan werkt perfectionisme verstikkend. Alles wat je opschrijft is slecht. Het is zelfs zo slecht, dat het niet meer te verbeteren valt en dat je het maar beter weg kan gooien. Als je dat gevoel hebt bij alles wat je schrijft, dan kan het erg lang duren voordat je iets op papier krijgt. Het is daarom zo bevrijdend wanneer het wel lukt om dat perfectionisme los te laten. Ik denk alleen niet dat dat op commando gaat lukken, dus zal ik moeten vertrouwen op mijn doorzettingsvermogen, wanneer ik weer eens in zo’n perfectionistische fase zit.

Er zijn zoveel oefeningen te bedenken die je zullen helpen bij het iets op papier krijgen. Je kan natuurlijk gaan beginnen met free writing, waarbij je gewoon alles opschrijft wat er in je opkomt. Dit wil ik echter geen free writing noemen. Ik ben begonnen met een alinea, een gebeurtenis in mijn leven als je het zo wilt noemen, en ben vanaf daar verder gaan bouwen. Er zullen waarschijnlijk nog heel wat meer dingen zijn die je zou kunnen doen, en laat het zeker weten wanneer je nog wat maniertjes kent. Het belangrijkste is denk ik dat het altijd zal lukken om te schrijven, als je het maar echt wilt.

Kevin Voetelink Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie