Bloggen voor dummies

Bloggen voor dummies

Sinds januari 2012 ben ik begonnen met bloggen, en dat is nu alweer bijna zes jaar geleden. Ik heb blogs opgezet, en heb ze net zo makkelijk weer afgebroken. Je zou zeggen dat ik in die zes jaar aardig wat ervaring heb opgedaan, als het gaat om het onderhouden van blogs. Toch kocht ik gisteren het boek De kleine bloggen voor dummies, een boek dat waarschijnlijk vooral voor de beginners onder ons is bedoeld. Waarom kocht ik het dan? Ik ben toch geen beginner meer? Je zou me misschien zelfs een ervaren blogger kunnen noemen. Nou, daar heb ik dus zo mijn redenen voor.

Vreemd genoeg begon ik gisteren dus zelf te denken, dat het iets met onzekerheid te maken zou kunnen hebben. Natuurlijk heb ik heel wat ervaring met bloggen, maar er gaat nog vaak genoeg iets fout. Periodes met een overvloed aan inspiratie worden opgevolgd door lange schrijfloze periodes. Ik verander nog veel te vaak van richting, en kan van de een op de andere dag besluiten om mijn blog weer helemaal om te gooien. Dan heb ik het nog geen eens gehad over de periodes waarin ik nadenk om misschien eens te gaan stoppen met bloggen (wat uiteindelijk gelukkig nooit gebeurt). Het lijkt af en toe alsof er nog meer downs dan ups zijn, en het zou leuk zijn als daar een verandering in zou komen.

Hoewel het bovenstaande stukje tekst goede redenen bevat om me weer wat meer te verdiepen in bloggen, kan ik nu zeggen dat ik niet daarom het boek heb gekocht. Ik begon er (zoals gewoonlijk) meer achter te zoeken, dan dat er daadwerkelijk was. De reden ligt namelijk heel erg voor de hand. Ik vind het gewoon leuk om iets nieuws te leren. Maar een boekje voor dummies kan toch nooit iets nieuws bevatten? Maar waarom niet? Nu ik de eerste 40 bladzijdes van het boek heb gelezen, kan ik al zeggen dat ik wat nieuws heb geleerd, en dat die informatie me zeker zal helpen bij het onderhouden van deze blog. Zelfs boeken voor beginners kunnen de pro’s nog iets nieuws leren. Je bent namelijk nooit uitgeleerd, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Zeker als het gaat om bloggen, een werkveld wat zich in een rap tempo blijft ontwikkelen, is het naar mijn mening belangrijk om te blijven leren, en jezelf te ontwikkelen.


Het kopen van dit boek komt denk ik ook voort uit het feit, dat ik veel nadenk over hoe ik deze site beter kan onderhouden, en hoe ik een betere blogger kan worden. Wat wil ik schrijven? Moet ik het bij het schrijven houden bij één bepaalde niche? Welk thema past het best bij mijn site? Het zijn maar enkele vragen, vragen die wel erg belangrijk zijn, die mij de laatste tijd vaak bezighouden. Waren de antwoorden maar makkelijk te vinden. Het kan me soms best wel irriteren, dat ik na al die blogjaren nog steeds zoekende ben. Wat ik echter ook weet, is dat het niet helpt om me eraan te ergeren. Daar kom je namelijk ook niet verder mee. Dus blijf ik zoeken tot ik de voor mij perfecte formule vind, die ervoor zal zorgen dat ik elke keer weer met plezier aan mijn blog zal werken. Ooit zal die zoektocht toch wel resultaat opleveren?

4 gedachten over “Bloggen voor dummies

  1. Regelmatig ga ik ook naar de bieb om ‘blogboeken’ te lezen. En die vragen waarover te schrijven? Welke thema’s? En bij mij ook hoe persoonlijk wil ik worden? Het houdt een mens soms wel een beetje wakker hoor. Veel succes met het zoeken naar jouw antwoorden 🙂
    Liefs Loena

  2. Herkenbaar! Ik blog nog niet zo lang als jij, maar de Kleine bloggen voor Dummies staat hier ook in de kast. En inderdaad, ik ga ook zo nu en dan naar de bieb om me extra te verdiepen in de blogwereld. Voor mij heel fijn, omdat ik altijd iets nieuws wil blijven leren.

Geef een reactie