Dit zijn mijn Bookstore Day aanwinsten van 2018

Reading Time: 4 minutes

Het is alweer een jaar geleden dat de eerste Bookstore Day in Nederland plaatsvond. Hoewel ik vorig jaar pas later de boekhandels af kon gaan, aangezien ik die dag moest werken, is die eerste Bookstore Day me geweldig bevallen. Toen bekend werd dat er dit jaar weer een zou worden georganiseerd op 14 april, besloot ik die dag alvast vrij te nemen. Dit keer wilde ik alle boeken van mijn verlanglijstje kunnen kopen.

Voor de mensen onder ons die niet weten wat Bookstore Day inhoudt, zal ik deze dag uitleggen. Vandaag wordt namelijk de boekhandel gevierd. Met de opkomst van vele online winkels die boeken verkopen, heeft de echte boekhandel het niet makkelijk gehad. Veel boekhandels hebben dan ook het onderspit moeten delven. Toch zijn er ook overlevenden, boekhandels die door zijn blijven gaan, en waar je nog steeds die passie voor boeken en lezen kunt vinden. Tijdens Bookstore Day verschijnen er tientallen exclusieve uitgaven die beperkt verkrijgbaar zijn, gesigneerde boeken, en boeken die sterk in prijs zijn verlaagd. In de boekwinkels zijn ook nog eens optredens van ruim honderd schrijvers, en zijn er nog veel meer andere activiteiten te doen.

Zoals ik al zei, vond ik de eerste Bookstore Day geweldig. Dit komt niet alleen door de exclusieve uitgaven en de hoge kortingen, al speelt dit natuurlijk wel enigszins mee, maar vooral doordat het op deze dag zo gezellig is in de boekwinkels. Voor iemand die gek is op boekwinkels, ben er nog steeds kapot van dat De Slegte uit Haarlem is verdwenen, is het mooi om te zien dat het op zo’n dag toch nog lekker druk kan zijn in de diverse winkels.

Vorig jaar kon ik pas aardig laat naar de boekhandels vanwege werk, en hierdoor liep ik wat boeken mis die ik wilde hebben. Dat is ook waarom ik vandaag besloot even na openingstijd al bij Boekhandel De Vries, in Haarlem, aanwezig te zijn. Er stonden vier boeken op mijn shortlist. Als ik even na openingstijd aanwezig zou zijn, dan zou ik ze toch zeker nog wel allemaal kunnen krijgen? Het antwoord daarop is ja, al was het bij een boek op het nippertje. Hieronder zal ik jullie laten zien welke boeken ik heb gekocht.

Radio Monte Carlo van Alfred Birney

Radio Monte Carlo

De mensen die Alfred Birney kennen, zullen hem waarschijnlijk kennen van zijn boek De tolk van Java, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017. Zelf heb ik De tolk van Java (nog) niet gelezen, en voor Radio Monte Carlo ben ik dan ook volledig uitgegaan van korte samenvatting die op de site van Bookstore Day staat.

Michael voelt zich een verdwaalde reiziger in het turbulente leven van zijn ouders. De radio, met zenders die namen hebben als exotische oorden, voert de jongen mee naar een andere wereld. Maar zijn dromen slaan elke keer weer kapot op de harde werkelijkheid.

Bron: Bookstore Day

Radio Monte Carlo kost €9.99,- en heeft een oplage van 1500 exemplaren.

Hersenen willen lezen! van Erik Scherder

Hersenen willen lezen!

Ik kan zelf wel meerdere redenen verzinnen over waarom mensen zouden moeten lezen. Die redenen zijn echter allemaal gebaseerd op mijn mening, en zou ik dus niet, of misschien ook wel, wetenschappelijk onderbouwen. In Hersenen willen lezen! van Erik Scherder krijg je een inzicht in belangrijke wetenschappelijke bevindingen op het gebied van lezen. Buiten de wetenschappelijke stukken, vertelt Scherder ook enkele mooie anekdotes over bijzondere lezers.

Hersenen willen lezen! kost €5.99,- en heeft een oplage van 1500 exemplaren.

Perfecte stilte (gebonden) van Thomas Verbogt

Perfecte Stilte

Alle boeken die ik vandaag heb gekocht, heb ik gekocht op basis van een korte samenvatting die op de site van Bookstore Day staat. Ik had nog nooit van Thomas Verbogt gehoord, maar op Bookstore Day valt te lezen dat Verbogt in veel van zijn werk de hoofpersoon een probleem geeft, waarvoor hij de ogen sluit. Zo ook in dit boek, waar de hoofdpersoon zijn ogen niet langer kan sluiten voor het probleem, en een bekentenis moet doen.

Perfecte stilte (gebonden) kost €5.95,- en heeft een oplage van 1500 exemplaren.

De kant van Swann van Marcel Proust

De Kant van Swann

De kant van Swann is het eerste deel van  Op zoek naar de verloren tijd, en de vertaling van dit boek geldt als een van de beste vertalingen in het Nederlands taalgebied. Thérèse Cornips ontving voor haar vertaalwerk de Martinus Nijhoff Vertaalprijs (bron: Bookstore Day). Om heel eerlijk te zijn, weet ik niet precies waarom ik dit boek zo graag wilde hebben. Misschien werd mijn aandacht getrokken door de titel, misschien door de boekcover, en misschien wel door het feit dat de vertaling van dit boek zo geprezen is. Ik wist het laatste exemplaar van deze exclusieve uitgave bij Boekhandel De Vries te bemachtigen, en met dit boek kon ik alle boeken van mijn Bookstore Day verlanglijstje afstrepen.

De kant van Swann kost €10,- en heeft een oplage van 500 exemplaren.


Ik ben blij dat ik dit jaar wel alle boeken van mijn verlanglijstje wist te bemachtigen, en heb erg genoten van mijn boekwinkelochtendje. Heb jij nog exclusieve Bookstore Day uitgaven weten te bemachtigen, of ben je nog bij wat evenementen in boekhandels geweest? Laat het dan weten door een reactie achter te laten.

Kevin Voetelink Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie