Wil je je doelen wel echt bereiken?

Reading Time: 3 minutes

Het is makkelijk om een doelen voor jezelf vast te stellen, een kwestie van ze uitspreken of opschrijven. Op het begin zal je ook gigantisch gemotiveerd alles te doen voor datgene wat je wilt bereiken. Maar dan zijn er een paar dagen, misschien een week verstreken, en is je motivatie al heel wat minder geworden. Je wilt je doel nog wel bereiken, maar er zijn zoveel andere leuke dingen te doen. Dus waarom zou je nog tijd gaan besteden aan iets waarvoor je aan het werk moet?

Dit is een probleem wat ik de afgelopen anderhalve week heb mogen ervaren. Toen ik de vorige blog schreef, zat ik echt vol met motivatie om mezelf weer te gaan ontwikkelen. Ik had de site helemaal omgegooid, had verschillende cursussen aangeschaft, en was dus helemaal bezig met het werken aan mijn toekomst. En toen was die motivatie opeens weg. Het werken aan mezelf maakte plaats voor het kijken van films en series en het spelen van videogames. Soms deed ik zelfs helemaal niets. Ik had gewoon geen zin om na een werkdag weer opnieuw te moeten werken.

Wil ik mijn doelen dan wel echt bereiken? Als je iets echt wilt, dan doe je er toch alles voor om datgene te krijgen, of in dit geval om je doel te bereiken? Van tevoren dacht ik ook echt dat ik alles zou gaan geven de komende tijd. Dat deed ik echter niet, en daardoor was ik gisteren eigenlijk ook een beetje teleurgesteld in mijzelf. Ik dacht na over waar het mis is gegaan, en of ik wel de juiste doelen had gesteld. Wil ik me echt wel bezig blijven met schrijven? En wil ik me wel meer verdiepen in grafisch design?

Op de eerste vraag kan ik makkelijk een antwoord geven, omdat dat antwoord een volmondig ja is. Ik schrijf al zo lang, en ben al zo lang bezig met het vinden van de juiste niche voor deze site, dat het er nu eindelijk op leek dat ik de juiste weg was ingeslagen. Het zou zonde zijn om dan nu alweer af te haken, zeker omdat ik nog zoveel weet om over te schrijven. De reden dat ik niet zeker weet of ik me echt meer wil verdiepen in grafisch design, heeft denk ik vooral te maken met ik hierbij echt bij het begin zou moeten beginnen. Natuurlijk werk ik wel eens met Photoshop, maak ik wel eens banners en logo’s, maar dat doe ik maar af en toe. Ik zou me hier dus erg veel in moeten verdiepen, wat aardig wat tijd zal gaan kosten. Maar waar haal ik die tijd vandaan?

Ik werk onregelmatige diensten, en toegegeven, na bepaalde diensten heb ik gewoon geen zin meer om überhaupt nog iets te gaan ondernemen. Toch zal ik over die drempel heen moeten stappen, en mezelf er toe zetten om te gaan werken aan mijn toekomst. Dan is er ook nog het probleem dat ik af en toe echt niet weet wanneer ik iets zou moeten doen. Ik heb nog genoeg vrije tijd hoor, maar af en toe is het gewoon een beetje overweldigend om in te plannen wanneer ik wat ga doen.

En daar is dan dat woord wat ik altijd maar lijk te vermijden: plannen. Ik weet namelijk dat ik er heel veel aan zou hebben om eens een planning te gaan maken. Op dat moment wordt het voor mij echter heel erg definitief, en als het me dan niet lukt om volgens die planning te werken, ben ik wel eens bang dat ik mijn motivatie volledig kwijtraak. Dat is iets wat ik hoe dan ook wil voorkomen. Op deze manier komt er echter ook niets van, en ik moet me natuurlijk niet laten beïnvloeden door angst.

Het wordt dus tijd om een plan te gaan maken, want ik moet mijn doelen bereiken en mezelf blijven ontwikkelen. Het helpt niet om me telkens het wat als scenario af te vragen, want als je je gaat laten regeren door angst, zal je nooit verder komen.

Kevin Voetelink Geschreven door:

2 Comments

 1. 11 december 2017
  Reply

  Wisseldiensten werken blijft vermoeiend.

  Dat zegt weinig over jouw motivatie, maar meer over jouw werk.

  Bemoedigende groet,

  • Kevin Voetelink
   14 december 2017
   Reply

   Misschien zegt het weinig over mijn motivatie, maar aan de andere kant denk ik ook dat wanneer ik iets echt zou willen, ik toch wel door die vermoeidheid heen zou moeten kunnen werken. Maar het is misschien wel goed dat ik over deze drempel heen heb moeten stappen. Ben op deze manier toch weer een ervaring rijker.

Geef een reactie