Tijdens zo’n pandemie merk je eigenlijk pas echt hoe egoïstisch heel veel mensen zijn. Zolang zij niet getroffen denken te worden door het coronavirus, gaat het leven voor hun gewoon door zoals het altijd deed. Want waarom zou je de maatregelen die de regering heeft getroffen opvolgen? Laten we gewoon lekker met de hele familie naar het strand of bos gaan. Dit zijn echter ook de eerste mensen die lopen te schreeuwen dat de regering niet genoeg heeft gedaan, wanneer er opeens wel een familielid op de intensive care terecht komt. Want laten we vooral niet in de spiegel kijken.

Er wordt continu gesproken over dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, zich aan de veiligheidsmaatregelen moeten houden, en dan zal een volledige lockdown niet nodig zijn. Nou, ik kon vanaf het begin al zeggen dat veel mensen totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze gaan in grote getale naar het strand, staan in lange rijen om het bos in te komen, en gaan lekker met de hele familie shoppen in de winkels die nog open zijn. Want stel je voor dat je een tijdje thuis moet blijven. Vandaag werd er een NL-Alert verstuurd, met de instructies van de Rijksoverheid. Houd anderhalve meter afstand van elkaar, blijf thuis als je ziek of verkouden bent. Bescherm jezelf en de anderen om je heen.

Ik denk dat dit de laatste maatregel gaat zijn om een volledige lockdown te voorkomen. Meer kan er niet meer gedaan worden om die egoïsten te waarschuwen. Maar als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ook dit niet gaat helpen. Egoïsten blijven egoïstisch. Ik verwacht dan ook dat ergens volgende week toch die volledige lockdown gaat worden aangekondigd. Natuurlijk zou ik dat zelf liever ook niet willen, maar als ik elke dag weer zie hoe laconiek mensen met het coronavirus omgaan, denk ik dat het wel nodig gaat zijn.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, lees ik het bericht dat Zandvoort volledig is afgesloten voor recreanten. Auto’s die die richting opgaan worden mooi weer teruggestuurd. Als mensen zelf niet hun verstand kunnen gebruiken, moet het maar voor ze gedaan worden. Ik hoop dat dit voorbeeld doet volgen, maar weet dat we in een kapitalistisch samenleving leven, waarin het vooral gaat om geld verdienen en uitgeven. Of een totale lockdown dus misschien beter zal zijn, dat weet ik niet. Wat de laatste tijd wel duidelijk is gebleken, is dat je niet op het gezonde verstand van mensen kan rekenen. Dat ontbreekt er namelijk bij velen.