Je zou denken dat wanneer je voor een lange tijd gestopt was met een “slechte” gewoonte, het je iets zou doen wanneer het weer een gewoonte lijkt te worden. Het zou moeten voelen als falen. Je hebt toch weer toegegeven. Misschien moet je je schuldig voelen, teleurgesteld zijn. Ik had verwacht dat ik me zo zou gaan voelen, wanneer ik weer zou beginnen met het drinken van energy drink. Zou ik me niet zo moeten voelen? Dit keer wist ik het namelijk aardig lang vol te houden, zonder het drinken van energiedrankjes. Toen, op een mooie dag begin april, volgens mij een week nadat CeX besloot de deuren te sluiten vanwege de coronacrisis, en ik dus niet meer hoefde te werken, begon ik weer trek te krijgen in een blikje energy drink. Ik kocht er weer een paar, en binnen de kortste keren dronk ik ze weer bijna dagelijks. Voel ik me teleurgesteld? Nee, eigenlijk niet.

Natuurlijk weet ik dat het slimmer is om geen energy drink te drinken, dan dat is om het wel te drinken. Maar ik ben niet teleurgesteld over het feit dat ik weer met die slechte gewoonte begonnen ben. Ik houd me altijd maar voor, dat wanneer dit het slechtste is dat ik mijn lichaam aandoe, het allemaal nog wel meevalt. Dat houdt echter niet in dat ik niet van plan ben om weer te gaan minderen, en dat heb ik gisteravond besloten. Zolang ik namelijk hoogstens twee blikjes à 250ml per dag drink, vind ik het nog wel meevallen. Zodra die twee blikjes er echter vier worden, zoals gisteren, dan wordt het me wel een beetje te veel. Op dat moment was de kans erg groot dat ik weer cold turkey zou stoppen, gewoon van de ene op de andere dag geen energy drink meer drinken. Dat is hoe ik het altijd heb aangepakt. Wat blijkt? Dat werkt niet, aangezien ik ze na verloop van tijd toch altijd weer ga drinken.

Het verschil is nu echter wel dat ik dit keer weet waar het waarschijnlijk fout is gegaan. Ik ben namelijk nooit helemaal gestopt met het drinken van energy drink, aangezien ik ze gewoon verving door koffie. Hoe je het ook went of keert, is koffie natuurlijk ook gewoon een energiedrank. Toen ik stopte met het drinken van de frisdrank, dronk ik al vrij snel elke dag een grote cappuccino, eigenlijk elke dag voordat ik naar mijn werk ging. Ik kreeg dus nog steeds genoeg cafeïne binnen. Dat viel weg toen CeX, als een van de laatste winkels in Haarlem, besloot de deuren te sluiten. Aangezien toch bijna alles dicht was, had ik toen ook meteen geen goede reden meer om naar het centrum van Haarlem te gaan. Dit betekende dus ook dat ik mijn dagelijkse cappuccino niet meer zou drinken, welke er ondertussen soms twee per dag waren geworden. Weg cafeïne. Hallo hoofdpijn.

Want dat is wat ik gegarandeerd krijg, wanneer ik een paar dagen geen cafeïne binnenkrijg. Ik heb dus ooit gelezen dat die hoofdpijn echt door de cafeïne komt. Het heeft iets te maken met het vernauwen en verwijden van je aderen. Maar goed, ik wist me in eerste instantie wel weer door die hoofdpijn heen te vechten. Dat is redelijk makkelijk wanneer je het verwacht. Dus ik ga zeker geen energy drink drinken om die hoofdpijn te voorkomen. Laat die hoofdpijn maar komen. Dat was het probleem dus niet.

Nee, dit keer was het mooie weer de trigger. Iets in me maakt het erg moeilijk om energy drink te weerstaan, wanneer het zonnetje schijnt. En wat maakt het uit dat ik een keertje zondig? Wat ik echter wel had kunnen weten, is dat het nooit bij een energy drink blijft. Op het begin weet ik het nog wel te doseren, en drink ik ze alleen in het weekend. Drinken in het weekend verandert in om de dag drinken, en voordat ik het weet drink ik er weer elke dag 1 à 2. Vaak weet ik het wel bij die hoogstens twee blikjes te houden, heel af en toe drink ik er eens drie, maar gisteren waren het er vier. Hoewel ik weet dat er mensen zijn die per dag soms wel tien van die blikjes naar binnen gieten, zijn vier blikjes voor mij echt veel. Op dat moment weet ik dat het minder moet.

Ik weet niet of ik weer volledig ga stoppen met het drinken van energy drink, maar drinken met mate is sowieso een doel. Op zich ging dat deze week ook wel goed, al dronk ik wel elke dag een cappuccino, maar ik had juist vier blikjes energy drink gehaald voor het weekend. Dat ik ze allemaal binnen een dag op zou hebben, dat had ik dan weer niet verwacht. Wat ik nu wil, is dat ik het drinken van energiedrankjes beperk tot het weekend. Dat houdt dus ook in dat ik niet meer elke dag een cappuccino ga halen, wat trouwens ook erg goed is voor mijn portemonnee. Dat zal me in de loop van de week wel wat hoofdpijn gaan opleveren denk ik, maar daar moet ik me dan maar doorheen weten te vechten. Dus misschien dat stoppen voor nu nog een beetje te rigoureus is, maar minderen moet zeker lukken.

Als je wilt lezen hoe mijn vorige poging om te stoppen met het drinken van energy drink is verlopen, kan je dat hier en hier lezen.