Gestopt met social media, en weer begonnen met bloggen

Het was niet mijn bedoeling om helemaal opnieuw te beginnen met deze site. Toen de site echter foutmelding na foutmelding bleef geven, wanneer ik iets kleins wilde aanpassen, was de keuze snel gemaakt. Eergisteren verwijderde ik de complete site, en ben weer begonnen met een blanco pagina. Misschien is het ook maar beter. Het is namelijk makkelijker om een compleet nieuwe site te bouwen naar hoe ik het wil, dan telkens kleine dingen aan te passen, waardoor ik ook weer andere aspecten van de site moet optimaliseren. Uiteindelijk ben ik dus wel blij met hoe het is gegaan.

Ik heb een hele tijd geen blogs geschreven. Er was geen inspiratie, geen energie, en geen zin om ook maar iets te schrijven. Tot een aantal weken terug. Ik kreeg eigenlijk opeens weer zin om blogs te schrijven. Dus opende ik mijn site weer eens, en begon ik te schrijven. De eerste paar zinnen kwamen er met groots gemak uit, maar daarna was het weer klaar. Op de een of andere manier lukte het me gewoon niet om een hele tekst te schrijven. Ik raakte gefrustreerd, en stopte weer met schrijven.

Na het bekijken van een video op YouTube, over iemand die voor een maand was gestopt met social media, besloot ik dat ook eens te proberen. Tot aan het eind van 2020 ga ik dus geen social media meer gebruiken. Ik besloot vooral aan die uitdaging mee te doen, omdat ik mij afvroeg of het iets met me zou doen. De laatste tijd voelde ik me namelijk niet echt productief, en kon mijn aandacht moeilijk bij langer durende taken, zoals het schrijven van blogs, houden. Zou dat weer verbeteren zodra ik mij zou ontdoen van die snelle dopamineshots die social media je biedt?

In eerste instantie merkte ik niet veel. Het was vooral vreemd dat ik die apps niet meer op mijn telefoon had staan, en soms gewoon niet wist wat ik met mijn telefoon moest doen. Toen zag ik pas echt wat voor automatisme het eigenlijk is, dat je even je telefoon pakt om even over een social media feed te scrollen. Daar heb ik nu, na 11 dagen, nog steeds weleens last van, maar merk dat het al veel minder begint te worden. En ik begin nog wat andere dingen te merken.

Het lijkt namelijk alsof ik me weer beter kan concentreren. Ik kan mijn aandacht weer beter houden bij het lezen van een boek, en tot nu toe gaat het schrijven van een blog ook wel lekker. Het heeft dus ruim een week geduurd, totdat ik de vruchten kon beginnen te plukken van het niet meer gebruiken van social media. Het kost me ook helemaal geen moeite om die social media apps gesloten te houden. Ik zie ook dat mijn schermtijd op mijn telefoon gigantisch aan het afnemen is. Toch vreemd om te zien hoeveel tijd ik besteedde aan apps, die ik diep vanbinnen eigenlijk helemaal niet belangrijk vond. Dat laat maar zien hoe verslavend social media eigenlijk is.

Met betrekking tot mijn site zal ik social media echter wel gaan missen. In het verleden promote ik namelijk al mijn blogs via Facebook en Twitter. Nu ik deze twee platformen niet meer gebruik, valt er dus (waarschijnlijk) een groot deel van mijn sitebezoekers weg. Hoe ga ik zorgen dat mijn blogs gelezen worden? Voor nu denk ik door vooral veel te schrijven. Ik moet ook zeggen dat ik die honger naar een succesvolle site (wat is succesvol?) ook niet meer heb. Ik wil gewoon een site maken waar ik tevreden mee ben, en blogs schrijven die ik leuk vind om te schrijven. En het beste is dat ik ook echt weer wil bloggen, omdat ik het gewoonweg leuk vind om blogs te schrijven. Dat lijkt mij het belangrijkste.

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *