Hoe kom je uit een leesdip?

book

Gisteren heb ik dan eindelijk weer dat boek gevonden dat ervoor moet gaan zorgen dat ik weer meer ga lezen. Ik ben begonnen met het lezen van Terugkeer Ongewenst van Charles Lewinsky. Hoewel ik gek ben op het lezen van boeken, kom ik zo nu en dan terecht in een leesdip. Geen enkel boek is dan meer goed genoeg. Totdat ik dat ene boek begin te lezen. Dan word ik op de een of andere manier weer geraakt door het verhaal dat de schrijver vertelt, dat ik het liefst tot in de eeuwigheid door blijf lezen. Het luidt bij mij vaak een periode in van boeken verslinden. Hoe moeilijk het eerst ook was om ├╝berhaupt een boek uit te lezen, lees ik in zo’n periode het ene na het andere boek. Ik begrijp dan ook echt weer waarom ik het zo leuk vind om te lezen.

Terugkeer Ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. Terwijl hij in concentratiekamp Theresienstadt zit, wordt hij voor een dilemma gesteld. Hij moet een positieve propagandafilm maken over het concentratiekamp, een kamp waarin de omstandigheden uiteraard mensonterend waren. Meewerken aan de film zorgt ervoor dat hij zichzelf verraad en zichzelf waarschijnlijk nooit meer in de spiegel aan kan kijken. Weigeren betekent dat hij naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Wat moet hij doen?

De manier waarop dit boek is geschreven, zorgt ervoor dat ik echt helemaal in het verhaal wordt gezogen. Ik ben nu zo’n 100 pagina’s ver (zo’n 25% van het boek) en kan gewoon bijna niet geloven hoe goed dit geschreven is. Terugkeer Ongewenst heeft ervoor gezorgd (en doet dat nog steeds) dat ik mijn leesplezier weer helemaal teruggevonden heb. Waarom precies dit boek daarvoor gezorgd heeft, zou ik niet weten. Natuurlijk is het een waanzinnig verhaal, dat ontzettend goed geschreven is, maar ik heb meer goede boeken gelezen. Waarom zorgden die er dan niet voor dat ik uit mijn leesdip kwam?

Misschien moet een boek gewoon op het juiste moment gelezen worden. Ik heb een lange tijd vrijwel alleen Engelse boeken gelezen, gewoon omdat ik het lekkerder vond lezen. Nu lees ik dus weer een Nederlands boek, omdat ik het op het moment vermoeiend vind om in het Engels te lezen. Ligt dat aan mijn gemoedstoestand? Ligt het aan de tijd van het jaar? Heeft het misschien te maken met hoe mijn leven er nu uitziet? Allemaal vragen, die er waarschijnlijk allemaal mee te maken hebben.

Wat ik echter altijd onthoud, is dat ik het leuk vind om te lezen. Daarom blijf ik ook veel verschillende boeken lezen. Op een gegeven moment komt er weer een boek voorbij dat ervoor zorgt dat mijn leesplezier weer terugkomt. Dan maken al die vragen helemaal niets meer uit. Het belangrijkste is dat leesplezier.

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *