Een van de dingen waar ik dit jaar mee ben begonnen, is bijhouden hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er weer uitgaat. Ik lette eerder natuurlijk ook wel op mijn geld, maar nu houd ik het ook echt bij in een Excel-bestandje. De reden dat ik daarmee ben begonnen, is omdat ik aan het eind van elke maand (voordat mijn volgende loon wordt gestort) het restant op mijn rekening wil overmaken naar mijn spaarrekening. Daar gaat elke maand automatisch al een vast bedrag naartoe, maar ik wil dat dat meer wordt. Dus hoe minder ik uitgeef in een maand, hoe meer er uiteindelijk naar mijn spaarrekening kan worden overgemaakt. En hoewel ik deze maand minder heb uitgegeven dan dat er binnenkwam, had ik hier wel wat beter op mogen letten.

Maar dat is eigenlijk ook net het probleem: ik let niet echt op wat ik uitgeef. Ik houd in mijn achterhoofd wat ik kan uitgeven, en niet dat ik zoveel mogelijk wil sparen. Buiten dat, vind ik ook dat je van het leven moet genieten. Dus als ik iets wil doen, ga ik iets doen. Wil ik iets hebben, dan koop ik het. En het gevaar daarin is dat het vaak niet van die grote bedragen zijn. Dan ga je al sneller denken dat het heus wel kan. Maar op een gegeven moment tellen al die kleine bedragen op tot een groot bedrag. Voor je het weet heb je dus veel meer uitgegeven dan gedacht.

Een andere dingetje voor mij zijn ook wel de impulsaankopen. Zo heb ik deze maand weer een New Nintendo 2DSXL gekocht. Ik zou nog geeneens meer weten voor de hoeveelste keer ik zo’n ding heb aangeschaft. Dat allemaal terwijl ik een Nintendo Switch heb, die superieur is aan de Nintendo 2DS/3DS lijn. Had ik dus daadwerkelijk die 2DSXL nodig? Ik betwijfel het. Dat is dan ook de reden dat ik eraan denk om dat ding alweer te verkopen. Dan maar een beetje verlies draaien. Misschien leer ik er nog iets van. Hetzelfde met de PlayStation Vita die ik een tijd geleden gekocht heb. Het is een mooi apparaatje hoor, maar echt veel doe ik er niet mee. Moet ik hem dan maar laten verstoffen, of kan ik hem beter verkopen nu hij nog iets waard is? Of zou het dan weer een impulsverkoop worden, en ga ik spijt krijgen als ik de twee handhelds niet meer heb?

Hoe je het ook wendt of keert, als ik meer geld aan het eind van de maand wil overhouden, moet ik meer op mijn uitgaven letten. Misschien is het dan ook wel slim om dat Excel-bestandje altijd bij me te hebben, zodat ik het on the go aan kan blijven passen. Misschien dat ik dan de volgende maand weer wat meer overhoud.