Waren er Joodse nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog

Waren er Joodse nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Vandaag was ik een boek aan het lezen, en dat ging nog geen eens over dit onderwerp, waarover werd geschreven over geestelijken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Je kan je natuurlijk op verschillende manieren tegen oppressie verzetten, maar geestelijken die in het verzet zitten vond ik toch wel interessant om over te lezen. Op de een of andere manier moest ik toen nadenken over of er misschien andere opmerkelijke dingen in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurt. Waren er bijvoorbeeld Joden die zich hadden aangesloten bij de nazi’s? Ik wilde een antwoord op deze vraag hebben, en daarom heb ik een kleine zoektocht uitgevoerd.

Heel veel informatie heb ik niet kunnen vinden over eventuele Joodse nazi’s. Veel artikelen en teksten die ik wel heb kunnen vinden, zijn veelal gebaseerd op vermoedens, en een echte bevestiging blijft dus vaak uit. Toch heb ik wel een aantal namen van Joodse mensen weten te vinden, die naar alle waarschijnlijkheid de nazi’s hebben geholpen in de concentratiekampen. Ik heb ook wat opmerkelijke artikelen kunnen vinden over mensen die waarschijnlijk Joods waren, maar zich toch op de een of andere manier onder de nazi’s bevonden.

Het eerste opmerkelijke verhaal wat ik heb kunnen vinden, heeft te maken met een fotowedstrijd voor de ideale Arische baby. De nazipartij vroeg een aantal fotografen om een foto in te sturen, die volgens hun de ideale Arische baby uitbeeldde. Fotograaf Hans Ballin had een hekel aan Hitler en de nazi’s en besloot deze dus even voor de gek te houden. Hij stuurde een foto in van een Joodse baby, de foto won de wedstrijd, en werd getoond op het voorblad van het nazistische familieblad Sonne ins Haus. Uit angst dat dit werd ontdekt door de nazi’s, vluchtten de familie van de baby en de fotograaf naar de andere kant van de wereld. Of dit verhaal ook echt historisch correct is, kan echter niet bevestigd worden.

Een ander opmerkelijk verhaal is dat de first lady van de nazi’s, Magda Goebbels, Joods had kunnen zijn. De bewonerskaart van een Joodse handelaar Richard Friedländer geeft aan dat zijn dochter Magdalena heet, dat ze geboren is op 11 november 1901 en katholiek is. Dit is ook het geval bij Magda Goebbels, en laat zij nou eens net als buitenechtelijk kind ter wereld zijn gekomen, en zijn opgevoed door haar stiefvader. Heel erg opmerkelijk, maar of het ook echt waar is valt denk ik niet meer te bewijzen.

De waarheid van deze verhalen is echter nooit bevestigd, maar van twee Joden is het wel zeker dat zij de nazi’s hebben geholpen bij het vervolgen, en deporteren van de Joden. Over de Joodse kampleider in Westerbork Kurt Schlesinger, heb ik erg weinig kunnen vinden (alleen op Wikipedia), maar over mogelijke “spion” Heinz Todtman heb ik toch nog aardig wat kunnen vinden. De Joodse NSB’er zou samen met wat anderen door de Sicherheitsdienst in Amsterdam en Den Haag naar Westerbork zijn gestuurd, om de Joodse gevangenen in de gaten te houden voor de nazi’s. Aangezien Todtman bij zijn geboorte gedoopt was, werd hij net als andere Joden die een vorm van het christendom aanhingen, bevoordeeld in kamp Westerbork. Omdat Todtman het aanvankelijk aan de stok kreeg met Schlesinger, viel hij uit de gratie bij de Duitse kampcommandant Albert Konrad Gemmeker, en werd hij uit zijn functie ontheven. Hij werd niet gedeporteerd naar het Oosten, maar werd op 12 april 1945 wel door de Canadese bevrijders gearresteerd. Drie jaar later werd hij in een gevangenenkamp voor opgepakte nazi’s, in Duitsland geplaatst.

Dit zijn de verhalen die ik heb kunnen vinden over Joden, die op de een of andere manier, of ze het wisten of niet, de nazi’s hebben geholpen. Het onderwerp heeft echter wel mijn interesse gewekt, en ik zal zeker proberen om meer verhalen te vinden (die het liefst bevestigd kunnen worden). Als je zelf nog iets weet over Joden die de nazi’s hebben geholpen, laat het me dan zeker weten door een reactie achter te laten, of een mail te sturen naar contact@kevinvoetelink.nl.

Bronnen: 
https://nos.nl/artikel/669970-propagandababy-nazi-s-was-joods.html
http://historianet.nl/oorlog/tweede-wereldoorlog/nazisme/joodse-baby-was-covermodel-voor-hitler
https://www.demorgen.be/buitenland/was-de-first-lady-van-de-nazi-s-joods-b7445df3/
http://bevrijdingsportretten.nl/portret/heinz-todtmann/
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/120492/Groep-Joodse-gevangenen-mogelijk-spion-voor-nazi-s-in-kamp-Westerbork

Geef een reactie