Leren hoeft niet altijd duur te zijn

Reading Time: 4 minutes

Om jezelf te blijven ontwikkelen, is het belangrijk dat je altijd door blijft leren. Wat de meeste mensen zullen doen wanneer ze iets willen leren, is een dure cursus aanschaffen bij een van de vele thuisstudie aanbieders, of ze gaan zelfs een nog veel duurdere opleiding volgen. Hoe duurder de cursus/opleiding, des te beter deze moet zijn. Toch? Nou, naar mijn mening lang niet altijd. Natuurlijk zijn er veel pluspunten aan het volgen van een volledige opleiding, maar de kosten zijn ook aardig hoog.

Op dat moment moet je je afvragen of je wel een volledige opleiding nodig hebt voor hetgeen wat je wilt doen. Als het antwoord nee is, dan zal je misschien al op weg zijn naar de websites van een thuisstudie aanbieder. Wacht daar nog maar even mee. Natuurlijk zijn deze cursussen heel wat goedkoper dan (de meeste) volledige opleidingen, maar ze kosten vaak nog steeds veel geld. Uit ervaring kan ik zeggen dat ze dat geld heel vaak niet waard zijn. Ik heb bij een aantal thuisstudie aanbieders cursussen gevolgd, en hier ook aardig wat geld aan uitgegeven. Als jij ergens geld aan uitgeeft, vooral als het veel geld is, dan vind ik dat je daarvoor iets terug mag verwachten. Als de kwaliteit van het lesmateriaal, of de feedback van de docent onder de maat is (als je het al feedback kan noemen), dan zijn dat voor mij redenen om te stoppen met de cursus. De motivatie gaat op die manier gewoon weg. Jammer van het geld.

Nadat ik voor de zoveelste keer werd teleurgesteld door zo’n thuisstudie, besloot ik om eens verder te gaan zoeken. Er moesten toch wel goede cursussen voor niet al te veel geld zijn? Mijn zoektocht leverde al snel resultaat op, en ik vond heel veel sites waar gratis cursussen (of cursussen voor weinig geld) werden aangeboden. Maar als je er niets voor hoeft te betalen, dan kan de kwaliteit toch nooit erg hoog zijn? Dus wel. Natuurlijk zijn er gratis cursussen die helemaal nergens op slaan, maar als je weet waar je moet zoeken, dan garandeer ik je dat je een aantal hele goede cursussen zult vinden. Hier zitten zelfs cursussen tussen die worden aangeboden door gerenommeerde universiteiten, grote bedrijven, en echte vakmensen. Aan mij om jou te laten weten waar je deze cursussen kunt vinden.

Udemy

Udemy is mijn favoriete plek geworden om nieuwe cursussen bij te beginnen. Je kan op deze site echt van alles vinden, van cursussen over mindfulness tot cursussen die van jou een meester-schilder moeten maken. Niet alle cursussen op Udemy zijn gratis, en de prijzen van betaalde cursussen kunnen aardig hoog uitvallen. Er zijn echter zo vaak aanbiedingen, waardoor je voor €10 al een geweldige cursus kunt aanschaffen. Als je helemaal niets wilt betalen voor een cursus, dan kan ik je geruststellen, want op Udemy zijn een paar duizend gratis cursussen te vinden. Ik moet daarbij wel zeggen dat de kwaliteit van de gratis cursussen heel erg uiteenloopt, maar als de een je niet bevalt, dan begin je heel makkelijk weer aan een ander cursus.

Iedereen kan bij Udemy een eigen cursus maken, waardoor de kwaliteit niet altijd gewaarborgd kan worden. Let dus goed op hoe hoog de beoordeling van een cursus is.

Coursera

Samen met Udemy is Coursera waarschijnlijk een van de grootste aanbieders van gratis cursussen. Het grootste verschil met Udemy is echter dat de cursussen op Coursera allemaal worden aangeboden door grote universiteiten en bedrijven. Hierdoor is de kwaliteit van de meeste cursussen uitstekend te noemen. Wat ik bij Coursera wel heb gemerkt, is dat je Engels wel van een wat hoger niveau moet zijn om de lessen goed te kunnen volgen. Bij sommige cursussen is het trouwens mogelijk om tegen betaling een erkend certificaat te ontvangen (dit is bij veel aanbieders van gratis cursussen het geval).

YouTube

YouTube? Zeg je nou werkelijk dat ik naar YouTube moet gaan om iets te leren? Ja, je moet namelijk eens weten hoeveel video’s er zijn waar je wat van kan leren. Er staan heus niet alleen maar video’s van schattige katten op YouTube. Natuurlijk kan iedereen een video uploaden en verkondigen een specialist in iets te zijn. Daarom is het ook erg belangrijk dat je de beoordelingen bekijkt, en de reacties van mensen op de video.

Dit zijn de drie platformen die ik het meeste gebruik om iets nieuws te leren, en dat voor weinig of zelfs voor helemaal niets. Het grootste nadeel aan op deze manier iets nieuws te leren, is dat je vaak geen erkend certificaat ontvangt voor de kennis die je hebt opgedaan. Daarom is het belangrijk om na te denken over of je per se dat papiertje wilt hebben, of dat je het opdoen van kennis het belangrijkste vindt. Voor mij geldt het laatste, en aangezien ik op deze manier dan op een veel goedkopere nieuwe kennis kan opdoen, waarom zou ik dan honderden Euro’s aan thuisstudies gaan uitgeven? Alleen voor dat papiertje?

Doordat ik gratis (of goedkope) cursussen volg, merk ik dat het ook makkelijker is om iets nieuws te beginnen. Wanneer ik klaar ben met het de ene, staat de volgende cursus alweer klaar. Ik doe zoveel nieuwe kennis op, en denk zelfs dat ik nog nooit zoveel tijd heb besteed aan het leren van nieuwe dingen/vaardigheden. Voor mij is deze manier van leren dus perfect, en doordat het goedkoop of gratis is, is er geen enkel excuus meer om niet te blijven leren. En dat blijf ik dan ook zeker doen.

Kevin Voetelink Geschreven door:

7 Comments

 1. 11 januari 2018
  Reply

  Wat een handig overzicht! Ik kende Udemy en Coursera nog niet. Bedankt voor de tips!

  • Kevin Voetelink
   11 januari 2018
   Reply

   Tenminste al een iemand geholpen 😀. Udemy is zeker een aanrader, heeft ook heel vaak hoge kortingen bij betaalde cursussen.

 2. 11 januari 2018
  Reply

  Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! Bedankt ook voor de handige tips 🙂 Jammer genoeg hebben heel veel bedrijven vandaag de dag nog altijd last van een bepaalde tunnelvisie en dat is dat je alleen kans maakt op die mooie functie als je naast al je kennis en vaardigheden ook over een papiertje beschikt. Sonde is dat.

  • Kevin Voetelink
   11 januari 2018
   Reply

   Klopt helemaal. Ze blijven eigenlijk gewoon hangen in het verleden, en willen dat alles op de “klassieke” manier gebeurt. Erg jammer.

 3. 11 januari 2018
  Reply

  De adressen die jij geeft zijn nieuw voor mij.

  Toch vind ik dat de Volksuniversiteit ook in dit rijtje thuis hoort.

  Vriendelijke groet,

  • Kevin Voetelink
   11 januari 2018
   Reply

   De Volksuniversiteit is zeker goedkoper dan veel andere studieaanbieders, maar €100 voor een cursus kan voor veel mensen nog een aardig bedrag zijn.

   Buiten dat, vind ik dat het toch nog een wat “klassiekere” vorm van leren is, klassikaal, en bij veel cursussen krijg je ook een certificaat.

   Helemaal zelf iets leren, via bijvoorbeeld deze websites, wordt echter nog steeds niet op waarde geschat, terwijl het naar mijn mening toch een nieuwe stijl/manier van leren is.

 4. Kevin Voetelink
  11 januari 2018
  Reply

  Enkele andere sites met gratis cursussen die je zou kunnen bezoeken:

  Edx
  Khan Academy
  Udacity

Geef een reactie