Wat is mijn volgende stap

Wat is mijn volgende stap?

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik een fulltime baan, en ben ik de eigenaar van twee websites. Hoewel ik met beiden erg blij ben, ben ik nog niet tevreden. Ik wil meer. Er is een stevige fundering gelegd, eentje waarop doorgebouwd kan worden. Waarom zou ik dan stoppen bij de fundering? Waarom zou ik niet verdergaan met bouwen? Ik wil dan ook niet stil blijven staan, en wil weer een volgende stap zetten. Maar waar moet ik beginnen?

Zal ik weer een cursus gaan volgen?

Gisteravond moest ik eigenlijk meteen denken aan het volgen van een cursus. Het leren van een nieuwe vaardigheid is iets wat altijd goed is om te doen. Er is echter een probleem. Ik heb al heel vaak geprobeerd om mezelf te ontwikkelen via thuisstudies, en vaak was dat niet zo’n succes. Met uitzondering van een cursus filosofie, lukte het mij nooit om zo’n cursus te voltooien. Als ik aan een nieuwe thuisstudie begin dan zit ik altijd vol met motivatie, maar na verloop van tijd verdwijnt die motivatie. Het lesmateriaal verdwijnt op dat moment in de kast, om er vervolgens niet meer uitgehaald te worden. Zonde. Zonde, omdat ik geen nieuwe vaardigheid leer, en zonde, omdat het op dat moment weggegooid geld wordt.

Toch heb ik de cursus filosofie wel met succes afgerond. Wat was er toen anders? Nou, om te beginnen is filosofie een onderwerp waar ik heel erg geïnteresseerd in ben. Ten tweede, dacht ik dat een cursus filosofie me zou helpen een betere schrijver te worden. In de andere cursussen die ik heb gevolgd, was ik veel minder geïnteresseerd. Daarom besloot ik nog niet zo heel lang geleden, om twee cursussen te volgen die betrekking hebben op het schrijven (Creatief Schrijven & Korte Verhalen Schrijven). De interesse in die twee cursussen is er dus zeker wel. Toch is het alweer een hele tijd geleden dat ik huiswerk heb ingestuurd voor de cursus Creatief Schrijven, of er überhaupt nog naar gekeken heb. Genoeg interesse dus, maar weer een onafgemaakte cursus bij de verzameling. Is het dus wel zo slim om weer een cursus te gaan volgen?

Ik denk van wel. Het is echter wel slim om te gaan kijken naar een cursus, waarvan ik zeker weet dat ik deze zal afronden. Al moet ik zeggen dat ik bij mijn schrijfcursussen ook zeker wist dat ik ze zou gaan afronden, maar dat is dus ook anders gelopen. Ik heb trouwens wel alle lessen van die cursussen gedownload, dus ik zal er zeker nog eens doorheen gaan. Of ik de lessen echter op tijd afkrijg om ze nog te laten beoordelen door een docent, dat weet ik niet. Maar in dat geval kan ik de opdrachten altijd nog door anderen (medeschrijvers?) laten lezen voor feedback.

Ik heb wel al wat cursussen op het oog die me heel erg interessant lijken om te volgen. Deze hebben vooral betrekking op cultuurwetenschappen, letterkunde en literatuur. De meesten kosten echter ook aardig wat geld, dus ik wil wel zeker weten dat ik niet weer last van motivatieproblemen ga krijgen, want ik heb geen zin om nog meer geld weg te gooien.

Wat kan ik nog meer doen om verder te komen?

Hoewel ik denk dat het volgen van een cursus, en het leren van iets nieuws, me heel erg kan gaan helpen om weer een stap verder te komen, wil ik nog meer gaan ondernemen om stappen te kunnen blijven zetten. Het is daarbij belangrijk om voor mezelf duidelijk te hebben wat mijn doelen zijn, en wat ik dus kan doen om ervoor te zorgen dat ik deze doelen bereik.

Het is mijn grootste passie om voor deze site te schrijven. Natuurlijk heb ik nog een tweede site, maar deze site zal toch altijd het belangrijkste voor mij blijven. Misschien komt dat wel doordat deze site mijn naam draagt, of omdat ik hier echt over alles kan schrijven, maar op de een of andere manier trekt het schrijven voor deze site me meer aan, dan het schrijven voor mijn andere site. Hoewel plezier in het schrijven bij mij altijd het belangrijkste zal blijven, wil ik toch wat stappen met deze site gaan zetten. Waarschijnlijk zal ik daar toch weer wat nieuwe vaardigheden voor moeten leren (marketing?), maar dat heb ik er zeker voor over. Buiten dat zijn er in dit veld ook aardig wat gratis cursussen van hoge kwaliteit te vinden. Zo zal ik ook zeker geen geld weggooien.

Wat betreft mijn baan, werk ik er nu nog te kort om te weten wat ik wil gaan doen om daar stappen in te maken. Uiteraard blijf ik competitief ingesteld, en zal ik altijd de beste willen zijn in hetgeen wat ik doe, dus dat zal altijd een doel zijn. Ik moet echter nog aardig wat leren om ook echt de beste te worden, dus dat zal nog wat tijd in beslag nemen. Tegen die tijd zal ik waarschijnlijk wel weten, wat de volgende stappen zijn die ik wil gaan zetten om daar verder te komen. Tot die tijd is het belangrijk om mijn best te blijven doen. Meer dan dat kan ik niet doen.

Dus wat ga ik doen?

Het wordt dus weer tijd om een keuze te maken in hetgeen wat ik wil gaan leren. Belangrijk is om hier goed over na te denken, zodat ik kan voorkomen dat ik weer voortijdig met een cursus ga stoppen. Het is ook altijd mogelijk om gratis nieuwe vaardigheden te leren, dus over die mogelijkheid moet ik ook zeker gaan nadenken.

Ik wil nu ook eens duidelijk hebben wat mijn doelen zijn, maar ook wat mijn definitie van een doel is. Is een doel bijvoorbeeld iets om naar toe te werken, of blijft een doel altijd in beweging? Genoeg dus om over na te denken, en dat ga ik de komende tijd ook zeker doen. Als ik dan wat heb besloten, zal ik dat zeker laten weten.

Geef een reactie