Oververhit

Vroeger moest ik echt niks hebben van warme dagen. Als het te warm was en de zon te hevig scheen, dan bleef ik liever binnen. Spelcomputer aan, energy drink erbij, en gaan. Nu kan ik die warmte heel wat beter hebben. Natuurlijk waren de afgelopen dagen wel extreem, maar ik heb er niet erg veel last van gehad. Ik moet er natuurlijk wel bijzeggen dat ik 8 uur per dag binnen werk, waar de airco ook goed zijn werk doet. Het enige nadeel daaraan is de klap in je gezicht, die je krijgt wanneer je weer de hitte instapt. Hoewel de het dus wel erg warm was, moet ik zeggen dat ik vooral heb genoten van al dat gedoe rondom die warme dagen. Al die paniek en geïrriteerde mensen, ik snap het allemaal niet zo. Je zou toch denken dat mensen wel begrijpen dat je gewoon lekker rustig aan moet doen. Niks is minder waar.

Het begint natuurlijk alweer met al die kleurcodes die een dag van tevoren worden aangekondigd. Ik heb gereisd tussen code geel (Haarlem) en code oranje (Leiden). Veel verschil heb ik niet gemerkt tussen beide gebieden. Het is begrijpelijk dat er gewaarschuwd moet worden. Je kan er vanuit gaan dat mensen zelf hun verstand gebruiken, maar de geschiedenis heeft wel bewezen dat dit vaak niet het geval is. In dat geval is het misschien wel slim dat al die codes in het leven zijn geroepen. Omdat er echter zo vaak voor code geel en oranje gewaarschuwd wordt, gaan mensen het niet meer serieus nemen. Je ziet het aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks dat er waarschuwingen waren, en de eerste dag officieel niet doorging, waren er toch mensen die de eerste dag alsnog tientallen kilometers liepen. Je merkt gewoon dat het een groot deel van de mensen niet veel meer doet dat code geel of oranje wordt aangekondigd. Het zal allemaal wel goedkomen. Dan is het maar hopen dat het ook echt goedkomt.

Hoewel ik het niet serieus nemen van de weerwaarschuwingen nog wel kan begrijpen, kan ik niet begrijpen waarom veel mensen zo raar gaan doen wanneer het zo warm is. Het lijkt wel alsof bij sommigen de hersenen stoppen met werken. Gisteren stond ik even met een handhaver te praten op Leiden Centraal. Hij had net een zwartrijder beboet. Als deze man zich gewoon normaal had gedragen, was het bij een boete gebleven. Omdat de zwartrijder echter helemaal uit zijn plaat ging, kwamen er nog een aantal boetes bij. Ik vind sowieso dat je gewoon op de blaren moet gaan zitten wanneer je gepakt wordt tijdens zwartrijden. Je kan je wel als een idioot gaan gedragen tegenover de conducteur of handhaver, maar het blijft je eigen schuld. Hoewel dit soort gevallen natuurlijk altijd wel voorkomen, lijkt het toch wat vaker het geval te zijn wanneer er een hittegolf gaande is. Mensen kunnen zich vreemd gaan gedragen door die hitte.

De komende dagen lijkt het erg wisselvallig weer te worden, de temperatuur zal niet meer richting de 40 graden gaan, dus misschien keert de rust dan ook weer wat terug. Ik kijk tenminste al uit naar het weekend, wanneer het erg lekker weer lijkt te worden. Het wordt wel warm, maar de hitte van de afgelopen dagen lijkt wel voorbij te zijn. Mocht het wel weer zo warm worden, dan maar vooral genoeg blijven drinken en rustig aan doen. Dat is voor mij de enige manier waarop je door een hittegolf heen kunt gaan.

Kevin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *