Paper & Glue – Het belang van kunst

Kunst en cultuur zijn de ondergeschoven kindjes. De politiek geeft er niks om. De samenleving lijkt er ook steeds minder belang aan te hechten. Kunst en cultuur krijgen onterecht niet de vereiste aandacht en zorg. De kracht van kunst werd voor mij nog eens bestempeld toen ik gisteren de documentaire Paper & Glue bekeek, een film van de Franse street art kunstenaar JR. In deze documentaire van ruim anderhalf uur laat JR zien hoe kunst mensen bij elkaar brengt, ze anderen laat begrijpen en hoe het zelfs levens kan veranderen. Of het nou in een maximum beveiligde gevangenis is in Californië, of in de favela’s van Rio de Janeiro, de projecten van JR brengen wat teweeg, en laten zien dat we kunst moeten koesteren.

Sinds ik een aantal weken terug in Antwerpen ben geweest, ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in street art. Op zoveel muren was er kunst te zien, dat ik op een gegeven moment gewoon een beetje ben gaan rondstruinen, opzoek naar weer een nieuw kunstwerken. Ik kocht twee boeken over street art (Street Artists The Complete Guide & Banksy – De Man Achter De Muur) om me meer te verdiepen in straatkunst. Het was vreemd om te zien dat ik zoveel kunstwerken wel kende, maar nooit heb geweten van welke artiesten ze zijn. Misschien is dat dan ook wel een teken dat er meer aandacht aan besteed moet worden, en het niet meteen door de maatschappij als vandalisme gezien moet worden, wanneer er een print, van bijvoorbeeld JR, op de muur verschijnt.

Ik denk dat het moeilijk is om uit te leggen wat de kracht van kunst precies is, maar na het bekijken van Paper & Glue moet het besef wel binnenkomen, het besef dat we kunst niet het ondergeschoven kindje moeten laten maken door de politiek, in Nederland en wereldwijd. Als je ziet hoe het maken van een kunstwerk gevangenen, die elkaar anders nog geeneens aan zouden kijken, laat samenwerken om iets moois te creëren, of dat het mensen bij elkaar brengt, ondanks dat er een muur tussen hen instaat, moet je het besef wel krijgen dat kunst enorm belangrijk is. Deze documentaire zou iedereen dan ook moeten bekijken.

Gisteren dacht ik er nog over na om een recensie te schrijven, maar eerlijk gezegd, zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Ik kan alleen maar positief zijn en benadrukken dat iedereen de documentaire zou moeten bekijken. Doe je het niet omdat je van kunst houdt, dan kan je hem altijd nog bekijken vanwege de mooie beelden. Dan komt de boodschap denk ik alsnog wel binnen. Het is belangrijk dat iedereen de waarde van kunst en cultuur weer in gaat zien, en ik denk dat het bekijken van Paper & Glue een goede eerste stap kan zijn.

Art is not supposed to change the world, to change practical things, but to change perceptions. Art can change the way we see the world. Art can create an analogy.

JR
Kevin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *