Plaatsvervangende schaamte

Reading Time: 2 minutes

Het slaat eigenlijk nergens op om je te schamen voor wat een ander doet of zegt. Waarom zou jij verantwoording moeten nemen voor hetgeen wat een ander doet? Onzin toch? Hoewel ik dit vind, moet ik bekennen dat ik de afgelopen paar dagen wel een beetje last heb gehad van plaatsvervangende schaamte voor mijn medemens. Er worden dingen gezegd, dingen gedaan waarvan ik me echt afvraag hoe een weldenkend mens het in zijn hoofd haalt om dit te doen.

Het begon eigenlijk allemaal met iets dat vorig jaar ook al in het nieuws kwam. Een groep mensen wil tijdens Dodenherdenking gaan protesteren tijdens de 2 minuten stilte te gaan schreeuwen. Dat je iets onder de aandacht wil brengen, oké, maar dit ga je niet doen door te gaan schreeuwen op een moment waarop er respect wordt betuigd aan mensen die zijn gestorven tijdens oorlog. Mensen herdenken geliefden, en misschien ook wel degenen die hen gered heeft. Dit roept uiteraard veel emoties op. Breng dan alsjeblieft het respect op om mensen te laten herdenken.

Buiten het respect opbrengen voor de mensen die wel “meedoen” aan Dodenherdenking, zijn er ook nog genoeg andere redenen op te noemen om niet tijdens de 2 minuten stilte te gaan schreeuwen. Er is bijvoorbeeld al genoeg verdeeldheid onder de mensen, en dit zorgt alleen nog maar voor nog meer verdeeldheid. Denk je namelijk echt dat mensen naar je gaan luisteren, wanneer je geen respect voor de dag hebt waarop zij herdenken? Die kans is denk ik uitermate klein. Het punt dat die groep wil maken, zal bij 99% van de mensen echt niet aankomen, of het komt wel aan, maar het kan de mensen gewoon niets meer schelen. Ik hoop gewoon dat dit weer een storm in een glas water is, en dat het uiteindelijk rustig zal blijven.

Maar hier bleef het niet bij. Nee, tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen tijdens Koningsdag, vonden een groep mensen het nodig om hun mening te geven over het gewicht van prinses Amalia, en niet op een normale manier. Volwassen mensen die een meisje van 14 jaar oud op social media gaan pesten met haar gewicht. Daarna vinden ze het ook nog eens raar dat mensen ze op dezelfde manier terugpakken. Dan is het opeens cyberbullying, en is hetgeen wat zij deden totaal iets anders. Misschien dat deze mensen vinden dat ze alles over prinses Amalia kunnen zeggen, omdat ze een publiek persoon is. Ze houden alleen niet in het achterhoofd dat ze ook een meisje van 14 jaar oud is. Hoewel ze waarschijnlijk niets met social media doet/mag doen, zal ze heus wel meekrijgen van wat er over haar op social media wordt gezegd. Vraag je dan maar eens af wat al die berichten doen met een meisje van 14 jaar oud.

Als ik dit zo opschrijf, weet ik eigenlijk niet meer of ik wel last heb van plaatsvervangende schaamte. Waarschijnlijk ben ik gewoon boos, en misschien ook wel teleurgesteld. Elke dag verbaast het me namelijk weer hoe dom mensen kunnen zijn. Elke dag komen er weer dingen voorbij waarvan ik denk: Waarom? Misschien is het niet zo slim om me dit allemaal aan te trekken, of hier mijn tijd aan te verspillen. Toch doet het me meer dan dat het zou moeten doen, en vraag ik me wel eens af of het gedrag van mensen ooit nog gaat veranderen.

Kevin Voetelink Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie