Projecten slagen, projecten mislukken

Reading Time: 3 minutes

Sinds ik serieus bezig ben met bloggen en het maken van sites, ben ik veel projecten gestart. Het ene project ging me wat beter af dan het andere. Wanneer zo’n project dan faalde, voelde het alsof ik faalde. Ik betrok het slagen van een nieuwe blog, een nieuwe site teveel op mezelf. Dit zorgde ervoor dat ik me niet heel erg geweldig voelde. Vandaag heb ik echter het boek De Side Hustle van Chris Guillebeau uitgelezen, en ik ben het opstarten (en het beëindigen) van projecten op een geheel andere manier gaan zien.

Als je het wel of niet slagen van een project teveel op jezelf betrekt, en het wil allemaal niet lukken, dan blijf je achter met een rotgevoel. Het voelt namelijk niet alsof het project is mislukt, maar dat jij bent mislukt. Jij bent namelijk degene die aan dit o zo geweldige idee bent begonnen, dus dan ligt het aan jou wanneer je plannetje helemaal mislukt. Als iemand anders met het project aan de slag was gegaan, dan was het vast en zeker allemaal wel gelukt.
Het duurde even voordat ik doorhad dat ik het allemaal op deze manier zag. Als ik in zo’n periode zat waarin een project duidelijk was mislukt, dan was er ook een gigantisch grote kans dat ik een lange tijd daarna even niet meer zou schrijven. Veel van mijn projecten hebben namelijk voor een groot deel te maken met dat ik schrijf. En als de ene schrijfklus mislukt, dan zal de andere dat op den duur toch ook wel gaan doen? Dan kan ik er net zo goed meteen een punt achterzetten. Gelukkig ben ik opgehouden met zo te denken.

De slagingskans van een project heeft namelijk met zoveel variabelen te maken, dat ik het niet (alleen) op mezelf moet betrekken. Wanneer je weet dat je alles hebt gedaan wat je had kunnen doen, wat in jouw macht lag, dan moet je jezelf niet de schuld geven dat het is mislukt. Je hebt het geprobeerd, en dat is al meer dan wat de meeste mensen op Aarde doen. En zelfs al was het een slecht idee, maakt dat echt zoveel uit? Iedereen heeft wel eens een idee dat in zijn hoofd een heel goed idee lijkt, maar als het dan wordt uitgevoerd, is het toch helemaal niet zo geweldig als dat eerst werd gedacht. Ach, je zal er tenminste wat van geleerd hebben, en misschien is het gefaalde project wel de opstap geweest naar eentje dat wel zal slagen.

Nu ik De Side Hustle trouwens heb gelezen, heb ik ook wat meer inzicht gekregen in waarom ik zo graag nieuwe projecten opstart. Ik ben niet iemand die maar een interesse heeft, of zich verdiept in maar een onderwerp. Ik vind veel dingen leuk om te doen, en ben geïnteresseerd in heel veel onderwerpen. Waarom zou ik mezelf dan beperken tot een site? De reden waarom ik dat zou doen, zou kunnen zijn omdat het ons zo geleerd wordt.
Je moet je specialiseren in één bepaald beroep, zodat je daarin verder kan groeien en daarmee steeds meer geld kan verdienen. Ik weet niet of het op dit moment anders gaat, maar er werd mij tenminste niet geleerd dat het slim zou zijn om ervoor te zorgen dat je meerdere bronnen van inkomsten hebt. Dit gaat over werk, maar het is niet vreemd dat dit ook effect kan hebben op andere dingen die je doet of wilt doen. Voor mij heeft dat echter nooit gewerkt, en ik denk dat dit ook een van de oorzaken is, waarom ik na de middelbare school eigenlijk geen nut meer zag in het huidige onderwijssysteem. Veel mensen zullen zeggen dat keuzes maken in welk beroep je wilt uitoefenen, er nou eenmaal bij hoort. Ik vind dat niet, en ik vind het niet meer horen bij de huidige tijd waarin we leven.

Doordat ik nu meer weet over de side hustle, heb ik echt zoveel zin om weer nieuwe projecten op te starten. Ik ben er zeker van dat er projecten zullen zijn die roemloos ten onder zullen gaan, en dat maakt niets uit. Waar ik namelijk ook zeker van ben, is dat ik altijd weer op iets nieuws zal komen, en dat er uiteindelijk iets tussen zal zitten wat gewoon voorbestemd is om iets geweldigs te worden.


Als je meer wilt weten over het opstarten van nieuwe projecten, en je zelf minder afhankelijk maken van een enkele baan, dan kan ik je zeker aanraden om De Side Hustle te lezen. Je kan het boek hier bestellen.

Kevin Voetelink Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie