Over schrijven – Houd op met uitstellen

In mijn nieuwe rubriek Over schrijven, schrijf ik over mijn ervaringen met het schrijven en geef ik tips aan andere schrijvers. Ben ik een professionele schrijver? Nee. Heb ik dan al een boek uitgegeven? Die vraag moet ik ook met nee beantwoorden. Waarom zou je dan advies van mij moeten aannemen? Dat moet je niet, dat mag je. Deze rubriek is volledig geschreven vanuit mijn ervaringen, en je zal mij nooit horen zeggen dat ik een autoriteit ben op het gebied van schrijven. Ik denk echter dat ik met hetgeen wat ik al heb ervaren met het schrijven, een boel aspirant, en misschien ook wel wat ervaren schrijvers kan helpen.

Dit eerste artikel zal ik wijden aan een aspect van het schrijven waar vele schrijvers moeite mee hebben. Het is hetgeen waar ik zelf het meeste moeite mee heb, en waar ik door dit artikel te schrijven vanaf wil komen. Sinds ik serieus met schrijven bezig ben, heb ik al gigantisch veel boeken gelezen over schrijven. Ben ik hierdoor een ware schrijfmachine geworden? Totaal niet. Beschik ik dan tenminste wel over de informatie om een bestseller te schrijven? Niet echt. Natuurlijk wordt er in sommige van die boeken wel verteld hoe grote schrijvers te werk gaan, maar die werkwijze volgen zal zeker geen garantie zijn voor een bestseller.

Gisteren dacht ik heel erg na over wat ik er dan wel mee opgeschoten ben met het lezen van al die boeken. Ik heb ook echt wel heel veel geleerd, maar om heel eerlijk te zijn, vertellen bijna al die boeken hetzelfde, alleen in andere woorden. Toch blijf ik deze boeken lezen, hopend op toch weer nieuwe waardevolle informatie. Misschien lukt het me om net dat ontbrekende deel te vinden. Schrijven stel ik wel even uit. Het blijft alleen niet bij even, en voor ik het weet heb ik weer drie boeken over schrijven gelezen, maar helemaal niets geschreven. Om jullie te behoeden voor het maken van dezelfde fout, zal ik al die schrijfboeken samenvatten in slechts twee woorden:

GA SCHRIJVEN!

Wat heb je aan al die informatie als je het niet toepast? Je kan niet tot in de eeuwigheid boeken over schrijven blijven lezen, en uiteindelijk niets op papier zetten (tenzij je totaal niet van plan bent om te schrijven, en het vooral leuk vindt om over schrijven te lezen). Je bent het schrijven van je verhalen, artikelen, en boeken alleen maar aan het uitstellen. Alle tijd die je besteedt aan het lezen van boeken die allemaal dezelfde boodschap hebben, zou je beter kunnen besteden aan het schrijven.

Natuurlijk heb ik veel handige tips uit al die boeken weten te halen, maar weet je waar ik het meest van heb geleerd? Van zelf schrijven. Daarbij helpt het vaak ook als je je werk deelt (bijvoorbeeld op een eigen website, of via Facebook), zodat je feedback van anderen kunt ontvangen. Je schiet helemaal niets op met het telkens blijven uitstellen van het schrijven van je teksten. Begin nou gewoon eens, laat je werk aan anderen lezen, en doe iets met de feedback die je krijgt (of niet). Ik ben er van overtuigd dat je daar het meeste van leert.

Maar moet ik dan alle boeken over schrijven vanaf nu dan maar links laten liggen? Dat hoeft zeker niet. Er staan namelijk genoeg goede tips in die boeken, en het is ook zeker heel erg interessant om te lezen hoe andere schrijvers te werk gaan, en waar zij tegen aanlopen. Vergeet alleen niet om zelf ook te schrijven, en geef jezelf niet telkens excuses om het te blijven uitstellen.

Kevin Voetelink Geschreven door:

2 Comments

 1. 24 januari 2018
  Reply

  Ik heb ook last van uitstel gedrag, herkenning. Leuk je blogpost te lezen, leuk geschreven!

  • Kevin Voetelink
   19 februari 2018
   Reply

   Bedankt!

Geef een reactie