Hoewel deze site (nog) niet zo groot is, heb ik de laatste tijd veel last van spammers. Ik moet zeker een paar reacties per dag aanwijzen als spam. Daar zien jullie niets van terug, aangezien ik een reactie eerst moet goedkeuren voordat deze op de site verschijnt. Dat handmatig goedkeuren is op zich nog wel te doen. Wat ik me vooral afvraag, is hoe die spambots deze site opeens weten te vinden. Vroeger had ik namelijk ook wel eens last van spam tussen de reacties, maar nog nooit zo erg als nu. Heeft dat met mijn site te maken, of komt het misschien doordat er tegenwoordig meer spambots zijn?

Op mijn vorige site installeerde ik vaak plugins die spamreacties eruit wisten te vissen. Zo’n plugin werkt alleen niet altijd even goed, en soms werden normale reacties ook niet toegelaten. Vandaar dat ik alles nu handmatig doe. Dit begint me alleen wel een beetje te irriteren, vooral omdat ik hier eigenlijk geen tijd aan wil besteden. Ik wil teksten op deze site schrijven, en me dus niet hoeven bezighouden met het verwijderen van spam. Het is natuurlijk belangrijk om mijn site spamvrij te houden, maar ik kan mijn tijd wel beter besteden.

Die spamreacties zijn de voornaamste reden dat ik de laatste tijd meer bezig ben met het onderhoud van deze site, in plaats van met het schrijven van teksten, maar ik ben ook aan het nadenken over andere aanpassingen die ik misschien aan de site zou willen doen. Dat is niet zo heel belangrijk, aangezien ik niet heel veel nodig heb om teksten te kunnen publiceren, maar ik vind het nou eenmaal leuk om zo nu en dan eens aan het geraamte van de site te werken. Hoe kan ik het voor mezelf makkelijker/interessanter maken? Maar ook: hoe kan ik jullie leeservaring verbeteren?

Een van de dingen die ik kan doen, is het blijven blokkeren van de spamreacties. Dat is dus iets wat ik ook zeker blijf doen. Of dit handmatig zal blijven gebeuren, durf ik nog niet te zeggen. Wat ik wel met zekerheid durf te zeggen, is dat ik er alles aan doe om te zorgen dat de spam niet op de site terecht komt.