Stoppen met social media?

Nadat naar buiten is gebracht dat Facebook misbruik heeft gemaakt van de persoonsgegevens van tientallen miljoenen mensen, heb ik al veel mensen hun Facebook-account zien verwijderen. Sommigen keren social media zelfs volledig de rug toe. Zelf maak ik nog steeds gebruik van de verschillende social media kanalen, maar ik denk er wel over na om misschien ook maar eens wat accounts te gaan verwijderen. Dit heeft echter niet alleen met het schandaal rondom Facebook te maken. Ik heb zo ook nog wat andere redenen.

Social media is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. De een gebruikt het om in contact te blijven met mensen, de ander wil weer up to date blijven van het laatste nieuws. Iedereen heeft zo zijn redenen om gebruik te maken van social media. Maar is het wel zo slim om dit te blijven doen? Continu hoor je verhalen over dat je persoonlijke gegevens lang niet altijd veilig zijn bij deze gigantische bedrijven. Je moet dus kiezen tussen je privacy en het delen van je leven met anderen. Je zou zeggen dat dit een makkelijke keuze moet zijn, maar laten we eerlijk zijn, er zijn maar heel weinig mensen die zonder social media kunnen.

Zelf maak ik gebruik van Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn, en in mindere mate Google+. Dat zijn zes kanalen waarop ik actief ben. Op Google+ doe ik daarentegen erg weinig, eigenlijk alleen het delen van mijn blogteksten, maar op de andere vijf ben ik heel wat actiever. Dit houdt dan ook in dat ik hier elke dag tijd in besteedt, zeker als het gaat om Facebook. Verslaafd zou ik mezelf niet willen noemen, het zit er misschien dicht tegenaan, maar ik heb er toch een wat ander gevoel bij.

Ik ben verslaafd geweest aan het spelen van videogames, en ik weet dat ik toen echt het gevoel kreeg dat ik die games nodig had om te kunnen functioneren. Dat gevoel heb ik niet bij social media. Nee, bij social media heb ik het gevoel dat ik het moet gebruiken. Steeds meer speelt zich online af, en onze favoriete online platformen spelen hier uiteraard een grote rol in. Wat ook steeds groter begint te worden is personal branding, het bouwen van een merk rondom je eigen persoon. Het is niet nieuw, maar het begint wel steeds meer “mainstream” te worden. Een groot onderdeel van personal branding is het goed gebruiken van social media. Omdat ik op den duur niet meer wil werken voor een baas (liever gisteren nog dan vandaag), is het ontwikkelen van een personal brand bijna noodzakelijk. Daaruit volgt dat het gebruik van social media ook noodzakelijk is.

Het geeft echter zoveel onrust in mijn leven. Continu die Facebook-tijdlijn checken, een dagelijkse Tweet de wereld insturen, en misschien moet ik er ook eens voor gaan zorgen dat ik wat meer op LinkedIn plaats. Op die Facebook-tijdlijn zie je dan weer het “perfecte” leventje van anderen, op Instagram zie je een foto van weer een reis die iemand heeft gemaakt, om vervolgens op LinkedIn te zien dat een connectie promotie heeft gemaakt. Je gaat het allemaal vergelijken met je eigen leven. Daar hoef je trouwens nog geen eens voor te kiezen, het schijnt dat je die vergelijkingen met je eigen leven eigenlijk automatisch gaat maken. En dan sluipt de onzekerheid je brein in.

Op zich heb ik niet zoveel last van die onzekerheid (denk ik), maar ik merk dat ik wel gigantisch veel tijd aan social media besteedt. Dan moet je eens nagaan dat ik ook weet dat ik er heel wat minder gebruik van maak, dan vele anderen. Dat houdt echter niet in dat het niet teveel is. Als ik er zo over nadenk, is het gewoon erg veel zonde van mijn tijd. Die zou ik veel beter kunnen besteden.

Maar ja, als ik besluit om wat van mijn social media accounts te sluiten, welke dan? Facebook ligt misschien erg voor de hand vanwege het schandaal, maar ik gebruik Facebook ook om promotie voor deze site te maken. Het merendeel van mijn lezers vindt mijn site dan ook via Facebook. Is het dan wel zo slim om mijn account te deactiveren? En kan ik mijn account wel volledig deactiveren? Ik gebruik namelijk ook Whatsapp, en aangezien Facebook deze heeft overgenomen in 2014, is de kans groot dat je persoonlijke gegevens ook niet veilig zijn op Whatsapp. Alles is tegenwoordig met elkaar verbonden, maar ik wil toch gaan proberen om mijn social-media-gebruik een beetje te gaan limiteren. Hoe ik dat ga doen, weet ik alleen nog niet.

Kevin Voetelink Geschreven door:

2 Comments

 1. 2 april 2018
  Reply

  Fakeboek heb ik langer terug leeg gehaald en opgedoekt.
  Voor veel zaken is een account toch nodig. Maar ik wil niet weer in die visvijver van privacy-hengelaars terecht komen.

  Iedereen zijn eigen keus.

  Dat er toch wel via een glasvezelkabel in mijn huis geloerd weet ik wel.
  Maar meneer Suikerberg gun ik die inkijk niet meer.

  In hoeverre mijn blog gelezen wordt?
  Meestal door andere lezers en reageerders, maar reclame maak ik niet.

  Fijn weer iets van jou te lezen.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

  • Kevin Voetelink
   3 april 2018
   Reply

   Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we eigenlijk een beetje worden verplicht, om gebruik te maken van social media. Zoals je al zegt, heb je het voor sommige zaken echt nodig, zeker als het gaat om Facebook. Ik vind het trouwens ook best wel leuk om gebruik te maken van social media, maar ik merk dat ik er veel meer tijd aan besteed dan dat ik zou moeten doen.

   Het hele privacy schandaal rondom Facebook heeft me wel weer aan het denken gebracht of ik mijn social media kanalen wel wil behouden. Misschien dat het een zaak wordt van de pluspunten tegenover de minpunten zetten.

Geef een reactie