Waarom verzamel ik blu-rays?

movies on a shelf

Waarom verzamel je nog fysieke films, wanneer er zoveel digitaal wordt aangeboden? Het neemt veel ruimte in beslag, je kijkt een film toch maar een keer, en het is duurder dan een abonnement bij een van de digitale aanbieders. Het is me allemaal weleens gevraagd en gezegd, maar om eerlijk te zijn, denk ik er zelf eigenlijk vrijwel nooit over na. Als ik een film wil zien, dan koop ik de blu-ray. In de loop der jaren is mijn collectie aardig wat uitgebreid, en het is zeer aannemelijk dat deze zich blijft uitbreiden. En laatst vroeg ik me toch wel af, waarom ik nou eigenlijk blu-rays verzamel, maar ook waarom ik nooit lang tevreden kan blijven over het digitale aanbod. Daar ga ik, door het schrijven van deze blog, proberen achter te komen.

Waarom verzamelen mensen eigenlijk?

Natuurlijk zou ik gewoon vanuit mijn eigen ervaring kunnen schrijven over het verzamelen van blu-ray films, maar om meer inzicht te krijgen in het verzamelen, leek het me toch leuk om uit te zoeken waarom mensen eigenlijk verzamelen. Volgens een tekst op de website van NPO, bestaan er grofweg drie soorten verzamelaars: de nostalgische verzamelaar, de jagende verzamelaar, en de statuszoekende verzamelaar. Dit betekent dus ook dat iedereen een andere reden heeft om te verzamelen. Waar de nostalgische verzamelaar vooral spullen verzamelt waar diegene bepaalde herinneringen aan heeft, houdt de jagende verzamelaar van de jacht naar dat ene zeldzame object. Dan heb je ook nog de statuszoekende verzamelaar, die vooral verzamelt om te kunnen opscheppen over zijn collectie.

Dan heb je dus drie verschillende types verzamelaars. Maar onder welke groep val ik zelf dan? De statuszoekende verzamelaar valt direct af, want het boeit me echt helemaal niets wat mensen van mijn filmcollectie vinden. Een keuze maken tussen de andere twee types is echter wat moeilijker, en ik denk dan ook dat ik misschien een combinatie van de jagende en nostalgische verzamelaar ben. Ik verzamel namelijk zeker films waar ik bepaalde herinneringen bij heb, al is dat lang niet altijd zo. Waar ik ook zeker van kan genieten, is het opzoek gaan naar een zeldzame editie van een film, en daar dan zo weinig mogelijk voor betaal. Toch ontbreekt er nog iets aan zelfs de combinatie van deze twee verzamelaartypes. Ik kan namelijk niet vinden dat je verzamelt, omdat je een daadwerkelijke interesse in hetgeen wat je verzamelt.

Waarom geen abonnement nemen op een van de digitale aanbieders?

Als je een interesse in films hebt, dan kan je natuurlijk ook een abonnement nemen op een van de digitale aanbieders. Dan ben je (vaker) goedkoper uit, en er zijn gigantisch veel films en series te bekijken, zonder dat ze ruimte innemen in een kast (of wat dan ook). Dat klopt, en ik heb dan ook een abonnement op Netflix gehad. Dat zorgde ervoor dat ik heel wat minder blu-rays kocht, maar op een gegeven moment was ik gewoon helemaal klaar met Netflix. Zo vind ik heet aanbod (in Nederland) niet altijd even geweldig. Maar waar ik me gewoonweg aan ging ergeren, was dat Netflix te pas en te onpas series en films verwijdert (om ze vervolgens na veel geklaag van mensen weer toe te voegen), waardoor je dus afhankelijk wordt van de aanbieder. Zodra ik een blu-ray heb gekocht, blijft deze in mijn bezit, tenzij ik er zelf voor kies om deze weer te verkopen.

Ruimtegebrek is wel een dingetje…

Natuurlijk is het hebben van te weinig ruimte wel een dingetje. Maar blu-ray-doosjes zijn niet zo groot als dvd-doosjes, en videobanden namen natuurlijk nog veel meer ruimte in. Dus voordat een kast echt helemaal vol is, heb je al wel een aardige verzameling opgebouwd. Persoonlijk hoef ik ook niet elke film te houden. Wanneer ik een film echt belabberd vind, dan verkoop ik deze weer verder. Op die manier ontstaat er weer ruimte, die dan weer kan worden gevuld met nieuwe blu-rays.

Buiten dat, gaat het er natuurlijk ook om hoe je de ruimte gebruikt. Op het moment heb ik mijn zeldzamere films en speciale edities wat mooier uitgestald staan. Het ziet er mooier uit, maar neemt ook meer ruimte in beslag. Wanneer ik dus echt geen plaats meer heb voor nieuwe blu-rays, dan moet ik alles even wat anders gaan neerzetten. Of een nieuw opbergsysteem kopen…

Maar nu heb ik nog steeds geen duidelijk antwoord gevonden.

Er zijn verschillende redenen te verzinnen voor waarom ik films verzamel. Een duidelijk antwoord heb ik alleen niet. Ik ben geïnteresseerd in films, vind het mooi in een kast staan, en vind het leuk om op jacht te gaan naar zeldzamere films en edities van films. Ik ben dus niet in een bepaald verzamelaarshokje te plaatsen. En eerlijk gezegd boeit dat me ook vrij weinig. Ik verzamel blu-rays, omdat ik het leuk vind om blu-rays te verzamelen (en te kijken). Geen ingewikkeld antwoord dus, maar uiteindelijk toch een antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: