Steam Deck – De perfecte draagbare gaming-pc

Het is nu precies een week dat ik een Steam Deck heb. Omdat mijn Nintendo Switch OLED alleen maar stof lag te happen, besloot ik dat het misschien tijd was om deze van de hand te doen en over te stappen naar een nieuwe draagbare spelcomputer. Ik had al langer nagedacht over de Steam Deck, maar zag toch altijd van de aankoop af. De laatste tijd hoorde ik echter veel goede verhalen over de verbeteringen van de Steam Deck, waardoor ik besloot dat deze krachtige draagbare spelcomputer mijn nieuwe speeltje zou worden. Na er deze week tientallen uren mee te hebben gespeeld (en daar worden straks nog wat uurtjes aan toegevoegd), besloot ik het tijd was om eindelijk weer eens over gaming te gaan schrijven.

Hoewel ik met de Xbox Series X en de PlayStation 5 veel krachtigere spelcomputers in huis heb staan, is het toch alleen de Steam Deck geweest waarop ik de afgelopen dagen videogames heb gespeeld. Ik heb nog geeneens alles uit de Steam Deck gehaald, heb ook helemaal niet de nieuwste veeleisende games gespeeld, maar toch is het mijn favoriete spelcomputer geweest deze week. Maar waarom maakt de draagbare Steam Deck dan wel zijn uren, terwijl de Switch OLED alleen maar in mijn kast bleef liggen? Misschien komt dat wel vanwege de vrijheid die een Steam Deck biedt.

De Steam Deck is namelijk gewoon een gaming-pc, maar dan draagbaar. Hierdoor kan je heel veel aanpassen naar je eigen wensen. De grootste aantrekkingskracht van spelcomputer is dat je gewoon een game installeert en daarna meteen kan spelen. Voor de rest hoef je nergens rekening mee te houden. Dat is bij een pc meestal wel anders. Dit kan ongemakken met zich mee brengen, maar het biedt ook wat vrijheid en soms de uitdaging om een game toch zo optimaal mogelijk te laten werken. Hoewel de Steam Deck wel makkelijker in elkaar zit dan de gemiddelde gaming-pc, brengt het wel eenzelfde soort vrijheid. Neem bijvoorbeeld het installeren van plugins, waarmee je het uiterlijk van het besturingssysteem kan aanpassen naar jouw wensen. Dat is iets wat ik bij de Nintendo Switch toch wel een beetje mistte. Het thema van het Nintendo Switch besturingssysteem wordt voor iemand met veel games toch al snel onoverzichtelijk. Al hadden ze alleen maar de optie toegevoegd om mappen te maken. Dat is dan iets wat op de Steam Deck dus al veel makkelijker gaat.

Maar natuurlijk is het belangrijkste element van een spelcomputer de games die je kan spelen. Dat zijn er meer dan genoeg. Omdat ik ook een hele tijd op een pc videogames heb gespeeld, had ik al een aardige Steam-bibliotheek van ongeveer 400 games. Hoewel deze niet allemaal op de Steam Deck te spelen zijn, is een groot gedeelte dat wel. Toen ik de Steam Deck voor het eerst opstartte, denk ik dat zo’n 35% van mijn games geverifieerd waren door Valve, waardoor ze dus gecontroleerd of geoptimaliseerd zijn voor de Deck. Dit betekent niet dat de rest niet te spelen is. De rest van de games heeft misschien wat aanpassingen nodig, of hebben last van wat kleine ongemakken, zoals bijvoorbeeld kleine schermtekst of het moeten opstarten van een externe client. Er zijn echter ook veel games die niet geverifieerd zijn, maar die gewoon perfect werken. Het is gewoon even rondkijken en uitzoeken.

Zoals ik al had gezegd, heb ik deze week nog geeneens de meest krachtige games gespeeld. Waarschijnlijk is LEGO Star Wars: The Skywalke Saga de meest intensieve game geweest, en die draaide helemaal perfect. Het is vooral een week van uitproberen geweest. Games als Dishonored, Sonic & SEGA All Stars Racing Transformed, en het immens populaire Vampire Survivors zijn mijn meest gespeelde games geweest. Ze hebben me laten zien waar de Steam Deck toe in staat is en wat het misschien nog meer zou kunnen. De draagbare gaming-pc geeft me de mogelijkheid om eindelijk eens door die enorme Steam-bibliotheek heen te gaan, om eindelijk ook eens al die games te gaan spelen. Het enige nadeel is misschien dat ik die bibliotheek alweer heb uitgebreid met een aantal games. Het helpt ook niet mee dat de games op Steam vaak veel goedkoper zijn dan die van PlayStation, Xbox of Nintendo. Er zijn altijd wel geweldige games in de aanbieding. En waarom zou ik die dan laten liggen?

Ik denk dat de Steam Deck de komende weken ook zeker de strijd gaat winnen van mijn PlayStation en Xbox als het gaat om speeltijd. Er zijn ook gewoon nog genoeg dingen die ik kan uitproberen en games die ik wil uitproberen, dat ik echt weer zin heb om te gamen. Daarom ga ik deze blog nu ook afsluiten en ga ik weer verder met Dishonored. Games spelen zichzelf niet uit namelijk.

Kevin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *