sugar cubes
Gezondheid

Een kwartaal zonder energydrinks

Ruim drie maanden geleden stopte ik met het drinken van energydrink. Ik heb het niet gemist en tot voor kort dacht ik er zelfs niet meer over na. Het was gewoon verdwenen uit mijn leven. Omdat ik ook erg weinig frisdrank drink, kom ik in de supermarkt eigenlijk ook nooit meer langs de schappen waar de tientallen verschillende energydrinks liggen. Laatst merkte ik zelfs, toen een blikje energydrink vlakbij mij werd opengemaakt, ik die geur gewoon echt vond stinken. Dat heb ik nooit eerder gevonden. Maar goed, laatst ging het in een gesprek wel over energydrink en dan ook vooral over waarom je ze niet moet drinken. Vandaag dacht ik voor het eerst sinds tijden weer terug aan hoeveel energydrinks ik op het hoogtepunt van mijn verslaving dronk. Dat waren zo’n vier tot vijf blikjes van 250 milliliter. Ik was benieuwd naar hoeveel suikerklontjes dat waren per dag. Dat zijn er heel erg veel en het is heel erg onwerkelijk om op dit moment te zien dat ik dat echt allemaal in mijn lichaam goot.

Als je je bedenkt dat één blikje energydrink gelijk staat aan zeven suikerklontjes, dan is de rekensom al snel gemaakt natuurlijk. Per dag dronk ik gewoon 28 à 35 suikerklontjes! Dat is toch niet normaal? Ik denk dat niemand zo’n groot aantal suikerklontjes ooit op een dag zou eten. Dus waarom dronk ik het dan wel? Het is natuurlijk veel makkelijker en het gaat veel sneller wanneer die suikerklontjes in drankjes zijn verwerkt. Maar dat aantal zat dus alleen al in mijn drinken. De suiker die in mijn eten verwerkt was komt daar nog eens bij. Het verbaast me dus niks dat ik in die tijd nou niet echt goed sliep. Alleen al het wegvallen van al die suikerklontjes zou reden genoeg moeten zijn om te stoppen met het drinken van energydrinks. Maar je denkt daar niet aan wanneer de verslaving nog te sterk is. Of je denkt er wel aan, maar het boeit je gewoon niets. De afkickverschijnselen die er dan ook nog bij komen kijken, kunnen natuurlijk al helemaal afschrikken.

Toen ik op het toppunt van mijn energydrink verslaving besloot te stoppen met het drinken ervan, heb ik echt een volle week extreem veel last gehad van hoofdpijn. Dat is dan ook niet van die beetje zeurende hoofdpijn. Nee, het is hoofdpijn met hevige steken, het soort hoofdpijn waardoor je je nergens meer op kan concentreren. Hoewel de afkickpogingen daarna ook nog gepaard gingen met de steken in mijn hoofd, moet ik wel zeggen dat deze periode sneller voorbij ging. Het afkicken is alleen nog niet klaar wanneer de hoofdpijn weg is. Daarna komen namelijk de weken van vermoeidheid. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd wanneer je je beseft hoe veel suiker er opeens wegvalt. Daar zal je lichaam weer aan moeten wennen en dat kan best wel lang duren. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je de energydrinks gaat proberen te vervangen voor zoet eten. Hoewel ik dat wel altijd probeerde te weerstaan, moet ik zeggen dat de vervangers nooit neerkwamen op 35 suikerklontjes. Dus vooruitgang is het sowieso.

Buiten de enorme hoeveelheid suiker in één zo’n blikje energydrink, zit er ook nog eens een aardig hoeveelheid taurine is. Het fijne weet ik niet helemaal over taurine, maar wanneer je teveel van dit stofje in je lichaam hebt zitten, zou dit weleens voor hartkloppingen kunnen gaan zorgen. Ik kan me een bepaalde nacht nog heel goed herinneren. Die dag had ik op een verjaardag zeven blikjes energydrink van 250 milliliter gedronken (49 suikerklontjes!). Die nacht heb ik de hele nacht met hartkloppingen wakker gelegen. Ik kan je zeggen dat dat best wel eng is. De dag daarna zou ik een eerste poging ondernemen om af te kicken. Er zouden daarna nog drie à vier pogingen volgen. Het fijne van taurine weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je er niet teveel van in je lichaam moet hebben.

Ik weet niet echt waarom het afkicken me nu wel lijkt te lukken. Het vreemde aan deze poging is wel dat ik de geur nu vies vind en dat de trek er gewoon totaal niet meer is. Voor mij zijn energydrinks nu dus ook een afgesloten hoofdstuk. Ik ben ook helemaal niet meer bang voor een terugval. Het plan is om over drie maanden weer eens even te kijken hoe het ervoor staat, dus dan kan je weer een blog verwachten.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: