Geestelijke Gezondheid

Mindfulness en ik

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’ (bron: Centrum voor Mindfulness). Dat vertaal ik naar ‘leven in het nu‘. Mindfulness leven wordt vaak aangeraden aan mensen die veel stress ervaren. Bij mijn overspanning & burn-out therapie wordt hier dus ook enige aandacht aan besteed. Ik vond het onderwerp alleen altijd een beetje moeilijk te begrijpen. Natuurlijk spreekt de definitie ‘volledig bewust zijn van de huidige ervaring‘ voor zich, maar hoe breng je dit in de praktijk? Een mindfulnessoefening die vaak voorbij komt, is het aandachtig poetsen van je tanden, maar dan echt aandachtig. Heb ik dus ook geprobeerd, maar echt stressverlagend werkte het bij mij niet. Daarom besloot ik maar dat ik het bij mediteren zou houden (eigenlijk ook een vorm van mindfulness). Tot vanochtend. Terwijl ik namelijk in de stoel bij de barbier zat, begon ik mindfulness opeens helemaal te begrijpen.

Vandaag was het weer tijd om een bezoek aan de barbier te brengen. Deze maandelijkse bezoekjes zijn voor mij echt een rustmoment geworden. Dat waren ze altijd al, maar sinds kort boek ik ook een hot towel bij mijn knipbeurt. Er wordt dan een hete handdoek over m’n gezicht gelegd, mijn ogen gaan dicht, en dan volledige rust (met reggae op de achtergrond). Vandaag maakte ik er echter een korte meditatiesessie van. De focus lag volledig op mijn ademhaling, totdat ik me opeens begon te concentreren op de handdoek, en dan vooral het gewicht van die handdoek. Daar had ik tot nu toe nooit aandacht aan besteed. Ik deed altijd mijn ogen dicht, en genoot gewoon even van de rust. Nu was het dus anders. Ik concentreerde me op het gewicht van de handdoek, en hoe dat gewicht zich verdeelde over mijn gezicht. Ik was me volledig bewust van de huidige ervaring. Die ervaring werd nog even uitgebreid toen ik een gezichtsmassage kreeg. De focus kwam te liggen op de massagetool en waar ik de trillingen in m’n gezicht voelde. Is dit dan mindfulness?

Of ik het nou begrijp of niet, ik denk nu van wel trouwens, het is het voor mij waard om meer onderzoek te doen naar mindfulness. Het zou namelijk heel erg helpen de problemen, die ik nu heb, te bestrijden. Een vermindering van stressproblemen, slaapproblemen, en vermoeidheid kan ik namelijk wel gebruiken. Vooral die slaapproblemen beginnen de laatste tijd namelijk wat erger te worden. Al heb ik trouwens vannacht wel redelijk geslapen. Ik werd tenminste uitgerust wakker. Maar dat het beter kan, dat is een feit. Als mindfulness daarbij kan helpen, waarom zou ik het dan niet proberen? Baat het niet, dan schaadt het niet. Ik heb wel al gemerkt dat aandachtig en opmerkzaam mijn tanden poetsen, niets doet voor het verminderen van mijn stress. Ik moet dus iets anders zien te vinden. Zoals ik al zei, is meditatie ook een vorm van mindfulness (of is het andersom?), en ik mediteer elke dag minstens 15 minuten. Daar ga ik dus gewoon mee door, en ga eens bekijken hoe ik nog meer mindful kan leven. Je kan mindfulness oefenen, dus laat ik daar de komende tijd eens mee aan de slag gaan.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: