Geestelijke Gezondheid

Waarom willen we pas tot rust komen wanneer het eigenlijk al te laat is?

Hoewel het natuurlijk niet leuk is om overspannen thuis te zitten, vind ik het wel interessant om meer onderzoek naar het onderwerp te doen. Wat ik bijvoorbeeld erg grappig vind, is wat mensen gaan doen zodra ze overspannen thuiszitten. Opeens wordt er volop gewandeld en gelezen. Daar maak ik me zelf ook schuldig aan (gelukkig maar!). Waarom doen we dit soort rustgevende dingen nooit wanneer we ons drukke leventje leiden (of lijden)? Ik denk dat het woordje ‘druk‘ eigenlijk al alles zegt. Het voornaamste wat ik namelijk van de dokter moet doen, is even op de rem trappen, even een paar versnellingen omlaag. Dat past natuurlijk niet bij een druk leven, net zoals de dingen waar ik me nu veel mee bezighoud. Ik lees, schrijf en mediteer elke dag. Wanneer ik een dag niet naar de sportschool ga, ga ik wandelen. Het zijn activiteiten die ervoor zorgen dat ik niet nadenk over stressfactoren. Het zijn activiteiten die ervoor moeten zorgen dat je weer tot rust kan komen. Laat ‘druk‘ en ‘rustig‘ nou eens tegenovergesteld aan elkaar zijn.

Ik hoor vooral veel dat mensen, wanneer ze een burn-out hebben of overspannen zijn, veel gaan lezen en wandelen. Bij het wandelen is het dan vooral belangrijk dat je je dan niet alsnog met je drukke leventje bezighoudt. Die telefoon kan dus best even zonder je. Dat neem ik me ook altijd voor, maar het blijft moeilijk om niet soms even te kijken of je wat gemist hebt. Mij laat het vooral zien hoe verslaafd we eigenlijk aan die telefoons zijn. Vandaag wilde ik daarom ook heel bewust niet mijn telefoon gebruiken tijdens het wandelen, behalve dan misschien voor het maken van foto’s. Ik wist echter niet van tevoren dat ik tien kilometer ging lopen, dus af en toe keek ik toch nog even naar dat schermpje. Maar wandelen is echt een goede manier om even uit al die drukte te stappen. Zelf probeer ik ook altijd ergens naartoe te lopen waar ik ook weinig verkeer hoor. Dat is best moeilijk in een stad, maar ook in een stad zijn rustige plekken te vinden. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. Er zijn heel veel onderzoeken te vinden die link leggen tussen wandelen en stressverlaging. Zo maak je, wanneer je lekker doorloopt, endorfine en serotonine aan, stoffen die zorgen voor een gevoel van geluk. Wandelen in de natuur zou zelfs nog wat extra voordelen met zich meebrengen. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat de stofjes die bomen uitscheiden, goed zijn voor het verlagen van stress. Dan is het dus maar goed dat ik tijdens die wandeling van tien kilometer veel in de natuur ben geweest.

Sinds ik thuiszit, ben ik ook veel meer gaan lezen. Wanneer het jaar begint, start ik altijd een uitdaging op Goodreads van hoeveel boeken ik dat jaar ga lezen. Dit jaar had ik het aantal op twintig gezet. Dat is op zich goed te doen, ware het niet dat er altijd weer een periode komt waarin ik vrijwel niet lees. Aan het begin van deze maand had ik dan ook nog vier boeken te gaan, wilde ik de uitdaging nog voltooien. Nou, die achterstand had ik dus zo weggewerkt. Volgens een Brits onderzoek uit 2009, uitgevoerd door neuropsycholoog David Lewis, blijkt dat lezen sneller en beter werkt dan andere methoden om stress te verlagen. Dat vind ik niet zo vreemd. Het lezen van een boek vraagt je volledige concentratie, en kan je meenemen naar een andere wereld. Je hebt dus helemaal geen tijd meer om aandacht te geven je stressfactoren.

Wat deze twee activiteiten gemeen hebben met mediteren en schrijven, wat ik ook veel ben gaan doen, is die verschuiving van de concentratie. Een grote reden voor het feit dat ik nu overspannen thuiszit, is omdat ik veel pieker. Wanneer ik lees, mediteer, schrijf of wandel, heb ik geen tijd meer om te piekeren. Dat geeft me dus al heel wat meer rust. Natuurlijk zijn er ook nog wat andere stressfactoren die ervoor hebben gezorgd dat ik overspannen ben, maar wanneer ik dat piekeren onder controle kan krijgen, ben ik al een heel stuk opgeschoten. Toch moest ik vandaag even over iets nadenken: Ik weet dat ik veel pieker, dat is al eerder een probleem geweest, dus waarom heb ik die rustmomenten niet eerder gepakt? Ik denk dat dit komt doordat ik vaak in de hoogste versnelling sta. Gewoon doorgaan, rusten kan in het weekend wel. Wanneer je dan in die hoogste versnelling staat, duurt het een tijdje wanneer je een paar versnellingen terug hebt geschakeld. Bij mij heeft dat zeker een week of twee/drie geduurd. Nu moet ik me er van bewust blijven om in de toekomst veel meer tijd vrij te maken voor die rustmomenten. Ik weet dat dat moeilijk gaat worden.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: