Hoe kan je negativiteit uit je leven bannen?

De laatste tijd was ik weer een beetje aan het rondkijken op Twitter. Mijn account even updaten, wat vooral inhield dat ik stopte met het volgen van sommige accounts, en dat ik nieuwe accounts ging volgen. Waar ik vooral heel erg klaar mee was (en ben), is die continue stroom van negativiteit. Op Twitter gaat dat veelal over de politiek. Dan kan je bijvoorbeeld wel alles gaan ontvolgen wat met politiek te maken heeft, maar op de een of andere manier weet die troep zich toch altijd weer een weg te vinden op je feed. Het heeft ervoor gezorgd dat ik alweer klaar ben met Twitter. Maar het is niet alleen de negativiteit op Twitter waar ik klaar mee ben. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dag waarop het allemaal even wat minder gaat, maar continu in die negatieve spiraal blijven hangen, en anderen daarin meetrekken, lijkt me nou niet de manier om van een slechte dag een goede dag te maken. Ik probeer me weinig aan te trekken van die negativiteit, maar merk dat dit af en toe best wel moeilijk is.

Ik ging bijvoorbeeld op Twitter toch verder met scrollen. Elke keer zie je dan weer dat gezeur en elkaar naar beneden trekken voorbij komen. Het lijkt soms wel of Twitter daarvoor gemaakt is. Natuurlijk zijn niet alle berichten negatief, maar op de een of andere manier komen die berichten wel altijd weer boven drijven. Op een gegeven moment merk ik dan toch dat ik erin meegezogen word. Ik erger me aan de tweet en zou erop willen reageren. Dat doe ik alleen niet, aangezien een reactie weer een andere reactie uitlokt, en zo kom je niet meer uit die discussie. Het beste is dus gewoon om Twitter niet te gebruiken.

De negativiteit op social media vind ik dan nog het makkelijkste te elimineren, ik gebruik het platform gewoon niet meer (ik heb Twitter van mijn telefoon verwijderd). Maar hoe ga je om met negativiteit om je heen? Hoe ga je om met die buurman, die continu lijkt te willen zeiken over de staat van z’n huis, en de woningbouwvereniging die daar niks aan doet? Wat moet je doen met een klant, die alleen maar lijkt te willen klagen en niet wilt zoeken naar een oplossing? Of die ene vriend die overal alleen maar het negatieve in ziet en niet naar de andere kant van het verhaal wilt kijken? Dan ligt het er natuurlijk aan hoe dicht die persoon bij je staat. In veel van die video’s over persoonlijke ontwikkeling wordt vaak gezegd dat je die negativiteit uit je leven moet bannen, dus de relatie met de negatievelingen moet verbreken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben het hier namelijk over mensen, niet over objecten.

Je zou het er dan op kunnen gooien dat je ze in zou kunnen laten zien dat die negativiteit ze helemaal niet helpt. Dat is misschien de beste optie, maar ook een optie die ten koste kan gaan van jezelf. Je blijft namelijk maar reageren op die negativiteit, blijft proberen om het positieve erin te krijgen. Maar op den duur gaat dat heel veel van je energie slurpen, en dan word je misschien meegezogen in die negatieve spiraal. Moet je dat wel willen? Moet je je eigen positiviteit op willen offeren voor die van een ander? Zelf merk ik dat ik de laatste tijd het gewoon maar laat zitten. Ik zone uit en laat alles langs me heen gaan. Zo besteed ik er m’n energie niet meer aan, en kan diegene toch even alles eruit gooien. Morgen misschien weer een wat positievere dag.

Bij mij is het vooral heel veel onbegrip, wanneer ik met personen te maken krijg die overal alleen het negatieve in zien. Hoe kom je zo in vredesnaam je dag door? Vaak gaat het dan ook nog om de meest nietsbeduidende zaken, dingen die je over een korte tijd allang weer vergeten bent. Waarom zou je er dan zoveel energie, negatieve energie, aan besteden? Laat het langs je heen gaan en ga gewoon verder met je dag. Ik heb nu alleen wel makkelijk praten, aangezien dit iets is wat ik ook eind vorig jaar pas geleerd heb. Maar het is wel de waarheid. Het geeft gewoon zoveel rust om niet meer je energie te besteden aan negativiteit, of er misschien maar een moment aandacht aan te besteden, om vervolgens weer verder te gaan. Een dag is veel te kort om hem te verspillen aan negativiteit.

2 Reacties

  1. Een goed onderwerp, Kevin. Ik ben het met je eens dat we onze negativiteit aan moeten pakken. Vooral als ik erg moe ben heb ik er last van.

    Qua social media, het helpt mij om geen NOS en NU meer te kijken. Het was een challenge om het niet meer te doen. Ik sprak het af met mijn 18 jarige zoon. En nu kan het links laten liggen en bekijk ik op de volgende ochtend de krant van gisteren. Best leuk dat het gelukt is want vaak was het het laatste wat ik zag in de avond en het eerste waar ik naar keek in de ochtend. En dan zie je zoveel ellende. Je draagt het toch mee in je mind, al denk je van niet.

    Veel blogplezier toegewenst!

    Goed dat je Twitter negeert. Ik deelde er natuurfoto’s, voor de positiviteit. Maar ben gestopt omdat het te veel tijd vrat.

    1. Ja, ik heb echt een periode gehad dat ik heel veel social media gebruikte, en op de een of andere manier hielp dat niet echt voor mijn gemoedstoestand. Sindsdien heb ik het al heel erg verminderd en denk ik er over na om het helemaal links te laten liggen. Het neemt ook zeker veel tijd in beslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: