Gezondheid

Ik ben overspannen

En toen zat ik alweer bijna anderhalve week thuis. Reden? Ik ben overspannen, heb een burn-out, de emmer is overgelopen. Kies er een uit. Zolang ik ervoor zorg dat ik aan niks denk, voor hoever je dat natuurlijk zelf kan bepalen, gaat alles best wel redelijk. Op een gegeven moment ga ik echter toch weer aan dingen denken, dingen die me op het moment aardig wat stress opleveren. Dan begint de hoofdpijn ook weer. Het is zo’n irritante hoofdpijn, van het soort dat ervoor zorgt dat het bijna onmogelijk wordt om je ergens op te concentreren. Ik voel me soms verplicht om aan mijn herstel te werken, waardoor het weer een extra verplichting wordt om aan te denken, waardoor het weer hoofdpijn veroorzaakt. Daarom is het misschien beter om soms even helemaal niks te doen. Maar ook dat is moeilijk.

Ik wil namelijk altijd bezig blijven. Dat kwam ook naar boven tijdens het gesprek met de praktijkondersteuner GGZ bij de huisarts. Hoewel ik namelijk heus wel weet dat mijn herstel tijd in beslag gaat nemen, kan het mij niet snel genoeg gaan. Dan is het nodig om even op de rem te trappen. Even rustig aan doen, focussen op het beter worden, en daarna kan ik weer verder gaan kijken. Het was wel een goed gesprek hoor. Er zijn me wat dingen duidelijk geworden over mijn leven (en dat na een gesprek al) en ik heb wat huiswerk meegekregen. Dat huiswerk omvat het doorlopen van een online programma over overspanning en burn-out. Ik heb al eens eerder zo’n programma doorlopen (toen over piekeren) en het zet je vaak echt even aan het nadenken, wat soms ook confronterend kan zijn.

Natuurlijk houdt het voor mij niet op bij het doorlopen van dat online programma. Sinds zondag ben ik weer begonnen met mediteren. Voor nu houd ik het bij korte meditatiesessies van ongeveer 15 minuten, maar wil dit later wel gaan uitbreiden naar een half uur. Mediteren helpt me echt bij het leegmaken van mijn hoofd. Even geen stress over van alles en nog wat. Even geen hoofdpijn meer. Ik heb al vaker geprobeerd om regelmatig te mediteren, maar op de een of andere manier wist ik het nooit voor een lange periode vol te houden. Waarom zal dat dit keer dan anders zijn? Nou, ik heb het gevoel het nu echt nodig te hebben. Even 15 minuten mijn hoofd leegmaken en helemaal tot rust komen.

Ben gisteren ook een soort van dagboek begonnen. Ik heb een tekstbestandje aangemaakt en ben gewoon gaan schrijven, met tussendoor even een meditatiepauze, omdat ik weer hoofdpijn begon te krijgen. Het is lekker om gewoon even te schrijven voor mezelf. Ik schrijf op wat er in me opkomt en lees eigenlijk niet terug wat ik geschreven heb. Niet meteen tenminste. Natuurlijk deel ik ook veel op deze site, maar sommige dingen zijn het gewoon niet waard om te verwerken in een blog, of hoeven gewoon niet gedeeld te worden met iedereen.

Vandaag heb ik ook aardig wat geld uitgegeven aan boeken. Gisteren ben ik begonnen met het lezen van Greenlights, de autobiografie van Matthew McConaughey. Geweldig geschreven en dat is ook te merken aan hoe snel ik door dat boek heenga. Binnenkort zal ik dus alweer kunnen beginnen aan het lezen van een ander boek. Hoewel ik al meer dan genoeg boeken heb, waren er een paar boeken die ik wilde lezen, waaronder de autobiografie van Will Smith. Dus dat is een van de vier boeken die ik vandaag gekocht heb. Ik wil al een tijdje weer meer gaan lezen, al is het alleen maar om mijn Goodreads Reading Challenge te voltooien (nog vier boeken!), maar ik maakte er nooit de tijd voor. Dus waarom nu niet?

Het is ruim drie weken geleden dat ik mijn laatste blog heb geschreven, en dat terwijl ik mezelf echt had voorgenomen om weer meer voor deze site te gaan schrijven. Dat wil ik niet om de site te vullen, al heeft dat er ook wel mee te maken, maar ik vind het gewoon leuk om blogs te schrijven. Het zorgt voor ontspanning en dat is nou juist wat ik nu nodig heb. Ik heb te weinig blogs geschreven. Dat wil ik wel weer gaan veranderen. Dagelijks bloggen is misschien nog wat teveel van het goede, maar het is een mooi doel om naartoe te werken. Dat ga ik echter stapje voor stapje doen. Ik heb geen haast.

De komende tijd moet dat gehaaste gevoel sowieso verdwijnen, dus dat komt goed uit. Hoewel ik er de laatste anderhalve week weleens anders over heb gedacht, komt het allemaal wel weer goed. Het heeft alleen tijd nodig. Ik hoef niet in de hoogste versnelling te staan. Gewoon rustig aan doen en dan komt alles uiteindelijk weer goed.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *