Is het niet beter om gewoon helemaal te stoppen met social media?

social media facebook

De laatste tijd vraag ik me weer af of ik helemaal wil stoppen met social media. Het zou betekenen dat ik mezelf in de voet zou schieten, aangezien ik de meeste lezers voor mijn blogs binnenkrijg via Facebook (en een beetje via LinkedIn). Voor de rest heeft het eigenlijk geen toegevoegde waarde aan mijn leven. Het enige platform wat in nog leuk vind om te gebruiken, is Instagram. De rest interesseert me gewoon ook vrij weinig. Het is niet per se zo dat ik gigantisch veel gebruik maak van social media, maar aan dat minimale gebruik kan ik wel zien wat de nadelen voor mij zijn. Ik verlies het besef van de tijd en merk dat mijn aandachtsspanne voor intensievere activiteiten gewoon heel veel minder is. Is die marketing voor mijn blogs dan reden genoeg om met social media door te gaan, of moet ik er nu gewoon eens definitief een punt achter zetten?

In de blog van gisteren heb ik het al even gehad over het genotsstofje dopamine. Social media zorgt ervoor dat er heel snel en makkelijk dopamine vrijkomt. Omdat het zo snel en makkelijk gaat, zorgt het ervoor dat een social media verslaving snel op de loer ligt. Als je op zo’n makkelijke manier beloond wordt voor een beetje scrollen door een social media feed, waarom zou je je aandacht dan nog besteden aan het schrijven van een blog? Waarom zou je langer wachten totdat je een beloning krijgt? Het erge is nog dat er gewoon een heel team is bij elk social media platform om ervoor te zorgen dat je snel die dopamineshots krijgt, en je dus verslaafd kan raken aan social media. En hoewel dat natuurlijk weerzinwekkend is, blijven we toch met z’n allen social media gebruiken.

Voor mij is het de vraag hoe belangrijk ik het vind om social media te blijven gebruiken voor de marketing van mijn site. Het duurt nog even, voordat de site goed te vinden is via Google, daar moet ik even wat meer blogs voor schrijven. Tot die tijd moet ik de meeste lezers zelf binnenhalen, en het beste instrument daarvoor is Facebook. Een blog onder de aandacht brengen op Facebook zorgt er nog steeds voor dat mensen je site sneller kunnen vinden. Ik moet zeggen dat LinkedIn daar ook een goed instrument voor is, maar alleen voor bepaalde blogs. Maar zolang ik social media dus blijf gebruiken voor het marketen van mijn blogs, kan ik nooit helemaal stoppen.

Ik moet ook wel zeggen dat ik Instagram wel een leuk platform vind. Ik kan niet precies uitleggen waarom, misschien doen afbeeldingen me gewoon meer dan de korte berichten op bijvoorbeeld Facebook. Wel vreemd dat een afbeelding me als blogger dus meer doet dan een stukje tekst, maar goed. Het zou kunnen dat ik het ook weleens leuk vind om gewoon snel een afbeelding te delen, in plaats van een hele blog schrijven. Al gaat m’n voorkeur wel uit naar dat laatste hoor, wanneer het eenmaal is gelukt.

In de eerste alinea heb ik het over dat social media niet bepaald een toegevoegde waarde is aan m’n leven, en dat er veel nadelen aan vastkleven. Maar moet alles per se een toegevoegde waarde zijn? Kan iets niet gewoon leuk zijn? Ik lees erg veel over persoonlijke ontwikkeling, geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid, en alles moet altijd maar nut hebben. Maar waarom? Social media gebruik moet natuurlijk geen extreme vormen aan gaan nemen, maar dat kan ook het geval zijn voor sporten. Zolang je het echter onder controle houdt en het zorgt voor ontspanning, dan lijkt het mij dat het toch allemaal ok is. Moeten we er dan nog verder over nadenken? Lijkt mij van niet. (al weet ik nog steeds niet wat ik nou ga doen)

2 Reacties

  1. Leuk om hierover na te denken! Ik gebruik Facebook en Pinterest voor mijn blog. Instagram heb ik niet (ja, echt) omdat ik er niks mee heb. Ik krijg alleen maar stress van al die perfecte plaatjes. Als blogger is het best een nadeel als je vandaag de dag geen Instagram hebt, maar ik kies bewust voor mijn eigen gevoel, waar ik gelukkig van word. En als ik dan samenwerkingen mis, dan is dat maar zo.

    1. Ik vind het vooral makkelijk om mijn blogs te delen op Facebook, ook vanwege de vele bloggroepen, maar het voelt niet altijd goed. Ik heb namelijk helemaal niks meer met Facebook. Vreemd genoeg heb ik er nooit over nagedacht om Instagram voor mijn blogs te gebruiken. Vandaag zag ik dus dat er wel verkeer via Instagram binnenkomt, dan vooral via de link naar mijn website in mijn profiel, dus ik ga toch maar eens kijken of ik daar meer uit kan halen. Verder lijkt het me ook altijd het beste om voor je eigen gevoel te kiezen. Ik heb ook een tijdje die-hard mijn blogs op verschillende social media gepromoot, omdat ik dacht dat dit zo hoorde, maar uiteindelijk raakte ik er alleen maar gestrest door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: