Neem je eigen verantwoordelijkheid, ook als het niet jouw schuld is

Think happy

“Een van de grootste redenen van ongelukkig zijn in 2022, wereldwijd, is het compleet ontbreken van verantwoordelijkheidsgevoel.” aldus Gary Vaynerchuk. Laatst zag ik de video weer voorbijkomen, waarin hij dit zegt, en besefte me opeens dat er een grote kern van waarheid inzit. We leven in een maatschappij waarin er heel snel met het vingertje naar anderen wordt gewezen, maar dat even in de spiegel kijken er niet meer bijzit. Het is altijd maar de fout van een ander. Eigen verantwoordelijkheid nemen wordt ook vaak verward met dat het jouw schuld is, dat jij de oorzaak bent van een probleem. Dat is zeker niet altijd het geval, maar je kan er wel altijd voor kiezen om de oorzaak van de oplossing te zijn. Als jij je eigen verantwoordelijkheid accepteert voor alles wat niet werkt, zal je sneller de weg vinden naar een oplossing.

Ik zie het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel zelf erg vaak voorkomen in conflicten tussen mensen. Het is altijd de fout van de ander. Maar of het nou de fout van de een of de ander is, maakt eigenlijk helemaal niks uit. Uiteindelijk gaat het erom hoe je reageert op de situatie. Laat even buiten beschouwing of jij de oorzaak van het probleem bent. Durf je de verantwoordelijkheid te nemen om het probleem op te lossen? Vergeet niet dat jij je eigen acties, gedachtes en gevoelens bepaalt. Jij kan zelf bepalen hoe je reageert op de situatie. Veel mensen willen een meningsverschil vooral winnen. Ze willen gelijk krijgen. Dat gaat echter helemaal niks oplossen. Als je een confrontatie echt op wil lossen, moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen op het probleem te willen oplossen. Het probleem is misschien niet jouw schuld, maar het zal wel altijd jouw schuld zijn als je niet verantwoordelijk wil zijn voor het oplossen van het probleem.

De laatste tijd ben ik heel erg aan het nadenken over of ik nog gebruik wil maken van social media. Het is enorm verslavend en is niet echt van toegevoegde waarde voor mijn leven. Maar het is wel een goed hulpmiddel voor het promoten van mijn blogs. Sinds een tijdje wordt social media vaak als slecht afgeschilderd. Als je echter luistert naar de redenen waarom het gebruik van de verschillende social media platforms zo slecht voor je is, hebben die redenen ook vaak te maken met het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid. Ik kies er namelijk zelf voor hoe ik, in mijn geval, Facebook, Instagram en LinkedIn wil gebruiken. Ik ben er zelf bij wanneer ik eindeloos aan het scrollen ben door een nieuwsoverzicht van een van de platforms. Dan is het dus ook mijn eigen verantwoordelijkheid om dat niet te doen. Heeft social media veel slechte eigenschappen? Zeker weten, en als je vatbaar bent voor een social media verslaving, zou ik er ook zeker van wegblijven. Maar uiteindelijk bepaal jij hoe je gebruik maakt van social media. Het platform op zich is niet slecht, maar hoe mensen ervoor kiezen gebruik van te maken, is dat in veel gevallen wel.

Ik ben een tijd geleden begonnen met de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn problemen, of ze nu mijn schuld waren of niet. Het geeft een bepaald machtsgevoel, dat je alles zelf kan oplossen. Het zorgt voor minder stress en minder depressiviteit. Hoe mooi is het dat jij alles wat nu tegenzit zelf kan oplossen? Je bent alleen maar afhankelijk van je eigen acties, gedachtes en gevoelens. Daar heeft een ander helemaal niks mee te maken. Natuurlijk gebeuren er dingen waar ik geen controle over heb, maar ik heb wel altijd de controle over hoe ik ergens op reageer. Ga ik vingertje wijzen, of ga ik op zoek naar een oplossing voor mijn probleem? Dat is mijn keuze, en die van niemand anders.

I am the master of my fate, I am the captain of my soul.

“Invictus” – William Ernest Henley

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: