Waar spendeer jij je tijd aan?

Waar we onze tijd aan besteden is van grote invloed op wie we uiteindelijk worden. Je leven gaat lijken op je omgeving. Eerder schreef ik een blog over hoe je negativiteit uit je leven kan bannen. Wat laat jij in je leven waardoor negativiteit binnen kan komen? Wanneer jij negatieve invloeden continu je leven binnen laat wandelen, is het niet zo gek dat negativiteit uiteindelijk ook van jou bezit neemt. Dat geldt natuurlijk voor heel veel gevoelens en gewoontes. Het gaat er allemaal om waarmee jij je omringt. Met welke mensen ga je om? Welke boeken lees je? Wat voor programma’s kijk je? Waar denk jij over na? Als je de antwoorden op die vragen weet, krijg je ook veel meer inzicht in wie jij op dit moment bent.

De laatste paar weken denk ik weer veel meer na over mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Waar wil ik naartoe, en wat gaat me daarbij helpen? Over het algemeen ben ik wel tevreden met hoe het nu gaat, maar ik wil wel stappen vooruit blijven zetten. Vorige week heb ik uiteindelijk drie blogs geschreven, een mooi aantal, maar ik wil toewerken naar elke dag met plezier een blog schrijven. Wat heeft mij de vorige week tegengehouden om dat te doen? Ik kan het erop gooien dat ik vorige week een paar keer best wel laat thuiskwam, waardoor ik het wel allemaal even goed vond. Maar hoewel ik later thuis was, moet ik zeggen dat die dagen best wel ok waren. Ik zou het niemand aanraden om anderhalf uur in de bus te zitten, maar met goede muziek aan, is het goed te doen. Toen bedacht ik me opeens dat ik mijn werk weer mee naar huis neem, niet dat ik nog even thuis verder ging werken, maar meer dat ik over werkgerelateerde zaken nadacht. Het was ook nog geeneens dat ik nadacht over productieve zaken. Nee, mijn gedachten gingen naar de onnodige, en onbegrijpelijke drama. En als er een ding is waar ik een hekel aan heb, dan is dat het wel.

Je kan zeggen dat het bij het werk hoort, zeker als eindverantwoordelijke, maar uiteindelijk vind ik altijd dat je je werk lekker op je werk moet laten, zeker de nutteloze zaken. Maar het houdt me toch bezig. Als dat dan eenmaal vat op me krijgt, en ik er al mijn aandacht en energie aan besteed, is het natuurlijk niet zo raar dat ik nog maar weinig zin heb om een blog te gaan schrijven. Dan kies ik liever voor wat makkelijker vermaak. Dan kan je zeggen dat ik die drama uit mijn leven moet verwijderen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms heb je nou eenmaal te maken met mensen en omstandigheden, die je niet zomaar zo in de prullenbak kunt gooien. Je moet ermee dealen. Maar je moet er ook van leren.

Ik kan wel voor de makkelijke weg kiezen, en na een moeilijke dag lekker op de bank gaan hangen en Netflix kijken, maar uiteindelijk word ik daar op de lange termijn ook niet vrolijk van. Want hoewel ik geen energie had om een blog te schrijven, wilde ik dat wel heel graag. Had ik dan niet beter toch kunnen gaan schrijven? Het was trouwens ook niet alleen het schrijven wat minder werd. Ik dronk minder water, ging minder lezen en sportte ook minder (al kwam dat laatste ook door een kleine blessure). Een gewoonte valt weg doordat ik me bezig hield met onbelangrijke zaken, en opeens stortte het hele kaartenhuis in elkaar. Maar de laatste tijd lukte het me juist om, zodra ik de deur van de winkel sloot, alles van die werkdag achter me te laten. Dat moet dan toch weer gaan lukken? Het gaat allemaal om hoe ik reageer op die drama, en of ik het de rest van mijn dag laat beïnvloeden. Dat is volledig mijn eigen verantwoordelijkheid.

Maar waaraan, of aan wie, jij je tijd spendeert, kan op zoveel meer manieren bepalen hoe jij door het leven gaat. Als jij je omringt met mensen die alleen maar lanterfanten, dan zou het niet raar zijn als jij die energie overneemt. Kijk je de hele dag series, dan moet je er ook niet raar van staan te kijken dat je je doelen niet behaalt. Zolang jij je gedachten en bezigheden niet afstemt op wat je wilt bereiken, begin je aan een race die je nooit zult winnen. Dat moest ik me vandaag meer even realiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: