Waarom speel ik geen videogames meer?

Playstation GTA V

Waar ik een aantal weken terug nog uren achter elkaar kon gamen, heb ik nu al meer dan anderhalve week geen videogame gespeeld. Ik heb er ook geen behoefte aan. Het enige waar ik aan denk, is hoe zonde ik het eigenlijk van mijn Nintendo Switch vind dat ik er zo weinig op speel. Maar mijn interesses liggen op het moment gewoon ergens anders. De laatste tijd ben ik veel meer bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk, lees ik meer boeken, en ben ik sinds eergisteren dus opeens weer blogs aan het schrijven. Het is wel vreemd om iets, wat in het verleden als mijn grootste hobby kon worden beschouwd, nu zo naar de achtergrond verdwijnt. Heeft het te maken met de tijd van het jaar? Of ben ik misschien gewoon over mijn hobby heen gegroeid?

Dat ik minder interesse in videogames heb, speelt eigenlijk wel al wat langer. Dat merk ik vooral aan mijn uitgavenpatroon van de afgelopen maanden. Ik koop nog maar erg weinig games. Er staan er wel een paar op mijn verlanglijstje, maar ook die koop ik niet. Het boeit me gewoon nog vrij weinig. Wat er ook heel veel mee te maken heeft, is dat ik nog maar weinig van de magie van een geweldige game zie in de games van tegenwoordig. Maar ook dat kan natuurlijk liggen aan het feit dat ik ouder word. Begin ik dan eindelijk echt volwassen te worden? Er ligt echter denk ik wel een kern van waarheid in. Een kind beleeft een videogame denk ik net wat intenser dan de meeste volwassenen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat er veel betere games zijn dan mijn favoriete games, games die veelal voor 2010 zijn uitgekomen, maar dat ik die magie niet meer kan voelen. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de games van nu gewoon niet meer zo goed meer zijn, aangezien ik ook echt vind dat er weinig vernieuwends tussenzit.

Maar ja, ik wil nou ook niet zeggen dat alle boeken die ik lees nou zo vernieuwend zijn. Toch lees ik de laatste tijd veel meer, en kan ik mijn aandacht beter bij een boek houden dan bij een game. Ook nu merk ik dat ik echt enorm veel focus heb voor het schrijven van deze blog. Mijn volledige concentratie ligt bij deze blog, en nergens anders. Dat krijgt een videogame niet meer voor elkaar. Het lukt me vaak ook echt niet meer om gewoon uren achter elkaar te gamen. Ik vind het vooral erg interessant om na te denken over waarom ik tegenwoordig nog maar zo weinig games speel. Dat is misschien ook wel een dingetje. Nadenken over dit onderwerp vind ik bijvoorbeeld veel uitdagender dan het spelen van de gemiddelde videogame. Dan heb ik het niet per se over de moeilijkheidsgraad van de game, maar meer over wat het met mij intern doet.

Dan heb je ook nog het gevalletje dopamine. Dopamine is een stof dat hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Dopamine komt vrij bij het uitvoeren van bepaalde handelingen of situaties, zoals eten, sporten, seks, drugs en gamen. Wat ik me dus af begon te vragen net, is of je verschillende soorten dopamine hebt. Een paar van de bovenstaande handelingen geven namelijk al heel snel een dopamineshot, zeker in games kan dat heel snel gaan. Wanneer ik een blog publiceer, komt er ook dopamine vrij, ik denk dan vooral wanneer de blog helemaal klaar is en ik er tevreden mee ben. In bloggen gaat echter heel wat meer tijd zitten, net zoals dat zit in het lezen van een boek. Bestaat er dus zoiets als snelle en trage dopamine, en kan je aan allebei verslaafd raken? Nu steek ik bijvoorbeeld veel meer tijd in activiteiten die meer tijd in beslag nemen, wat zou betekenen dat ik een grotere honger heb naar de trage dopamine. Het is iets interessants om eens meer onderzoek naar te doen.

Ik blijf het toch maar een raar fenomeen vinden, dat je de ene dag nog volop bezig bent met een hobby, om er een paar weken later niet meer naar om te kijken. Er zullen meerdere redenen aan ten grondslag liggen. Het is bijvoorbeeld ook een dingetje dat ik over het algemeen meer ga gamen wanneer de herfst en winter aanbreken. Dan zou het dus een seizoensdingetje kunnen zijn. Ik ga het in de gaten houden, en we zullen zien of ik maar tijdelijk minder game, of dat ik definitief steeds minder om deze hobby ga geven.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: