Books
Lezen, Schrijven en Taal

Goodreads Reading Challenge 2021: 24 boeken

Als ik begin vorige maand naar mijn leeslijst op Goodreads had gekeken, had ik het nooit voor mogelijk gehouden, maar ik heb dit jaar toch echt 24 boeken gelezen. Daarvan heb ik ruim 33% in de laatste anderhalve maand gelezen. Je moet toch wat, wanneer je overspannen thuiszit. Aan het begin van het jaar had ik mezelf voorgenomen om 20 boeken te gaan lezen. Op 18 november had ik nog 4 boeken te gaan, en met het tempo dat ik de laatste paar maanden had gelezen, was het nog maar de vraag of het me zou lukken om zoveel boeken te lezen in die laatste anderhalve maand. Blijkbaar wel, want ik ben nu ruim over het aantal boeken van mijn voornemen heen. Zoals je misschien wel kunt begrijpen, zaten daar goede en wat minder goede boeken tussen. Er zaten ook boeken tussen die me compleet verrast hebben, en boeken die me echt teleurgesteld hebben. In deze blog zal ik die boeken uitlichten, en beargumenteren waarom ik zo over het desbetreffende boek denk.

Mijn favoriete boek van 2021: Greenlights – Matthew McConaughey

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste keuze die ik heb moeten maken, omdat er drie erg goede genomineerden waren. De reden dat ik Greenlights verkies boven Will (van Will Smith) en Het Eigen Lot (van Kenzaburo Õe), is omdat het een biografie is zoals ik die nog nooit gelezen heb. De memoires van Matthew McConaughey lezen namelijk weg als een avonturenroman. Ik heb op bijna geen enkel moment het idee gehad dat ik over het leven van een bestaand persoon aan het lezen was. De acteur neemt je mee op reis door de 50 jaar die hij op deze aarde leeft, en deelt wijsheden en lessen die hij op de harde manier heeft moeten leren. Op het moment van schrijven, is het boek alleen nog uitgegeven in het Engels, dus mocht je deze geweldige biografie willen lezen, dan moet je dit wel in je achterhoofd houden.

Mijn minst favoriete boek van 2021: Sapiens – Yuval Noah Harari

Ja, ik denk dat ik met deze keuze veel mensen tegen het verkeerde been zal schoppen. Dat spijt mij dan, maar ik snap gewoon echt niet hoe dit boek zo bejubeld kan worden. Meerdere malen heb ik geprobeerd om door Sapiens heen te komen, maar nadat ik er dit jaar weer niet doorheen kon komen, heb ik het opgegeven. Sapiens is gewoon niet het boek voor mij, en dat moet ik denk ik maar zien te accepteren. Ik heb dit boek trouwens niet de laagste rating op Goodreads gegeven, er is namelijk maar één boek dat ik een ster heb gegeven, maar dat boek komt waarschijnlijk later nog terug in deze blog.

De grootste verrassing van 2021: Ik Ga Leven – Lale Gül

Vertel mensen dat ze iets niet mogen lezen, en mensen gaan het lezen. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik Ik Ga Leven vooral wilde lezen, omdat er zoveel ophef over gemaakt werd (en nog steeds wordt). Hoewel ik het boek niet per se uit mezelf wilde gaan lezen, moet ik zeggen dat ik erg verrast was. Er wordt bij dit boek vaak geklaagd over de redactie, die zijn werk niet zou hebben gedaan, maar ik vraag me af of je wel een redactie over dit boek heen had moeten laten gaan. Had het de eerlijkheid dan niet misschien tekort gedaan? Dat zullen we nooit weten, en ja, ook ik zie dit boek als een ruwe diamant. Het is echter ook een erg belangrijk boek, een verhaal dat gelezen moet worden, en misschien ook wel een boek dat van grote waarde is voor de vrijheid van meningsuiting.

De grootste teleurstelling van 2021: Het Beslissende Moment – Malcolm Gladwell

Nog zo’n bejubeld boek, van een bejubelde schrijver, dat ik gewoon niet goed vond. Het Beslissende Moment is niet slecht geschreven, helemaal niet zelfs, de informatie in het boek had echter ook op anderhalve pagina gezet kunnen worden. Toen ik het boek had uitgelezen, voelde het voor mij dan ook echt dat ik mijn tijd had verspild. Natuurlijk geldt het voor meer van dit soort boeken dat de informatie makkelijk op anderhalve pagina gezet kan worden, maar ik moet als lezer natuurlijk niet het gevoel hebben dat dit ook daadwerkelijk kan. Ik had goede dingen over dit boek en de schrijver gehoord, dus ik was wel enigszins teleurgesteld toen ik dit boek toch niet zo goed vond.

Hoeveel boeken ga ik in 2022 lezen?

Het jaar is bijna voorbij, dus dat betekent dat er binnenkort weer een nieuwe Goodreads Reading Challenge zal beginnen. Hoeveel boeken ben ik van plan in 2022 te gaan lezen? Nou, ik vind dat je jezelf altijd moet proberen te verbeteren. In dat geval wil ik dus minimaal 25 boeken gaan lezen. Als ik echter kijk naar de laatste anderhalve maand, waarin ik 8 boeken heb gelezen, zou ik misschien wel wat hoger kunnen mikken. Voor nu denk ik dat ik mijn doel op 30 boeken ga zetten, maar denk ook nog na over een verdubbeling. Als ik het aantal boeken van de laatste anderhalve maand namelijk aanhoud, dan moeten 40 boeken me natuurlijk ook geen probleem geven. Nog even iets om over na te denken dus. Maar eerst ga ik weer even wat lezen.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: