Lezen, Schrijven en Taal

Ik ben eigenlijk gewoon een luie schrijver

Vorige week nam ik mij voor dat ik vanaf dat moment elke week minstens drie blogs zou schrijven. Elke maandag, woensdag en vrijdag zou ik een blog online gaan gooien. De oplettende lezer heeft het misschien al door: Waar is de blog van gisteren dan? Nou, die is er dus niet. Daar baalde ik best wel van. Het lukte me niet om de woorden te vinden, en in plaats van dat ik even doorzette, besloot ik het bloggen gisteren maar te laten voor wat het is. Natuurlijk had ik even geen inspiratie, maar ik weet dat als ik me er echt toe zet, ik met gemak een blog had kunnen schrijven. Misschien had ik die niet zo goed gevonden als normaal, maar dan was er tenminste wel een blog geschreven. Soms is het alleen belangrijk om überhaupt op te komen dagen. Toch is er nog wel enige hoop. Mijn hoofddoel is namelijk om drie blogs per week te schrijven. Aangezien het pas dinsdag is, heb ik daar nog meer dan genoeg de tijd voor.

Maar misschien moet ik eens wat aan mijn werkwijze gaan veranderen. Normaal gesproken begin ik namelijk gewoon met schrijven en zie dan wel wat eruit komt. Meestal pakt dat, naar mijn mening, goed uit, maar er kunnen ook dagen zoals gisteren voorbij komen. Dan lukt het me niet om de woorden direct op het scherm te krijgen, raak ik gefrustreerd, en uiteindelijk stop ik dan met schrijven. Dan komt daar ook nog bij dat ik op zo’n dag dan echt bloedchagrijnig kan zijn. Niet echt ideaal dus. Heb ik m’n dag echter wel, dan is het alsof mijn blogs zichzelf schrijven. Ik hoef er dan geen moeite voor te doen. En nu dringt het besef binnen: ik ben eigenlijk gewoon een luie schrijver. Als ik er echt moeite voor moet doen, dan ben ik er snel klaar mee. Dat moet anders kunnen. Ik heb namelijk ook echt periodes gekend dat ik echt onderzoek voor mijn blogs deed. Daar zijn op deze site ook nog wel enkele voorbeelden van te vinden, maar het merendeel zijn blogs die zichzelf hebben geschreven, waar ik dus geen moeite voor heb moeten doen.

Ik moet denken aan een serie blogs die ik ooit heb geschreven over Jonestown, een plaats die was opgebouwd door sekteleider Jim Jones. Daar had ik echt veel onderzoek voor gedaan. Ik had zelfs een geluidsfragment beluisterd van de noodlottige dag dat de leden van de sekte gedwongen werden gezamenlijk zelfmoord te plegen. Tot op de dag van vandaag vind ik dat de beste blogs die ik ooit heb geschreven. Het schrijven van die teksten was blijkbaar verslavend, want niet lang daarna schreef ik een serie blogs over Butch Cassidy en de Sundance Kid. Volgens mij was dat ook de laatste keer dat ik echt grondig onderzoek deed voor mijn teksten. Tegenwoordig ben ik meer van het snelle schrijven. Voor die blogs trok ik echt hele dagen uit. Nu wil ik het liefst binnen een uur een blog geschreven hebben. Dat is niet alleen maar een negatief iets, maar als ik alleen maar van dat soort blogs schrijf, dan is het niet verwonderlijk dat ik na verloop van tijd geen zin meer heb om veel meer tijd aan het blogproces te besteden.

Je zou het kunnen vergelijken met wat social media met de aandacht van mensen heeft gedaan. Doordat je op de verschillende platformen de informatie vrijwel direct tot je krijgt, hebben mensen het er veel moeilijker mee gekregen om voor een langere tijd hun aandacht ergens bij te houden, zoals bij het lezen van deze blog bijvoorbeeld (dus bedankt als je je aandacht er tot hier bij hebt kunnen houden). Dat heeft zich natuurlijk geleidelijk aan ontwikkeld. Ik denk dat dit ook het geval is met mijn bloggen. Omdat ik zo gewend ben geraakt aan het schrijven van blogs die zichzelf schrijven, dus tijdens een periode vol inspiratie, lukt het me niet meer om mijn aandacht bij de wat grondiger geschreven blogs te houden. Het is gewenning. Dat wil ik nu echter wel gaan doorbreken, het liefst natuurlijk direct, maar het zou ook zomaar kunnen dat dit proces tijd nodig heeft.

Het is voor mij wel noodzakelijk om dat proces te doorbreken. Zoals ik namelijk al heb gezegd, wil ik minimaal drie dagen in de week een blog schrijven. Dat is echter niet mijn einddoel. Uiteindelijk wil ik namelijk dagelijks gaan bloggen. Ik heb zo mijn ideeën hoe ik dit kan bereiken, maar ik het ook wel vanaf het begin volhouden. Het moet dus niet de bedoeling zijn dat ik bijvoorbeeld een week lang dagelijks blog, om vervolgens twee weken geen blog meer online te gooien. Dat werkt ook niet. Ik zal het rustig moeten opbouwen, eerst maar eens zorgen dat ik drie keer per week een blog schrijf. Nu ook nog de luie schrijver wegwerken…

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: