Lezen, Schrijven en Taal

Zo, wat zal ik nu schrijven?

Als je mijn vorige blog hebt gelezen, weet je dat ik de laatste tijd veel aan het lezen ben. Op het moment ben ik Romanschrijver van beroep van Haruki Murakami aan het lezen. Het is een autobiografie, maar ook een soort van gids voor iedereen die een roman zou willen schrijven. Dat betekent natuurlijk niet dat je er alleen maar lessen uit kunt halen als je romans wilt schrijven. Hoewel ik ooit wel een boek/roman hoop te schrijven, ben ik nu vooral bezig met het schrijven van blogs. Het is dan erg interessant om de autobiografie te lezen van een schrijver die, naar eigen zeggen, nooit last van een writer’s block heeft. Hij gaat er gewoon elke dag weer voor zitten en stelt zich de volgende vraag: Zo, wat zal ik nu schrijven? Het laat een bepaalde vorm van vrij schrijven zien. Elke dag ga je gewoon weer schrijven, en schrijft waar je op dat moment zin in hebt. Als je gewoon elke dag schrijft waar je zin in hebt, zal je je plezier in het schrijven ook niet verliezen. Die vraag gaf mij een idee voor een blogserie. Elke week, waarschijnlijk dus op vrijdag, ga ik deze vraag weer beantwoorden. Elke week zal er een ander antwoord zijn.

Het is natuurlijk een ultieme vorm van vrij schrijven, schrijven zonder een bepaald plan te hebben. Ik zeg natuurlijk wel dat er elke week een ander antwoord is, maar wat als ik nou twee vrijdagen op een rij zin heb om over precies hetzelfde te schrijven? Ik acht de kans klein, maar een kleine kans is ook een kans. Voor Zo, wat zal ik nu schrijven? wil ik gewoon iedere keer weer zonder plan gaan schrijven, en dan maar zien wat voor tekst er tevoorschijn komt. Misschien heb ik de ene keer wel zin om over de dag te praten, om de volgende keer een verhaal te schrijven, en de week daarop een gedicht te schrijven. Ik weet het niet. Ook voor mij zal het elke keer weer een verrassing zijn wat voor tekst ik zal schrijven. Wat ik me wel afvraag is of mijn perfectionistische ik ook met elke tekst tevreden zal zijn. De kans is klein, maar misschien verras ik mezelf wel.

Ik heb er even over nagedacht om deze blog naar morgen te verschuiven. Hoe symbolisch is het om op de eerste dag van het nieuwe jaar te beginnen met een nieuwe blogserie? Toen bedacht ik me dat ik eigenlijk niks met dat symbolisme heb. Buiten dat: Er moest vandaag een blog verschijnen, dus zou het dom zijn om deze voor me uit te schuiven, terwijl ik dus wel vandaag een idee heb. Deze blogserie zal ook elke keer op dezelfde dag worden geschreven. Aangezien ik (voor nu) op maandag, woensdag en vrijdag schrijf, leek het me een beter idee om gewoon meteen vandaag te beginnen. Natuurlijk had ik nu wel enigszins een idee waar ik over zou gaan schrijven, maar voor de rest zie ik wel waar de woorden me brengen. Vanaf volgende week ben ik echter van plan om er elke vrijdag helemaal blanco in te gaan. Geen idee, geen plan, gewoon schrijven.

Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: