Afscheid nemen van spullen die niet belangrijk meer zijn

Ik hoef niet van een opruimgoeroe, zoals Marie Kondō, te leren hoe ik moet opruimen. Het is gewoon een kwestie van wat vuilniszakken pakken en beginnen met spullen weggooien. Soms is het echter wel erg moeilijk om dingen weg te gooien. Je vindt het zonde om het weg te doen, of misschien dat een pareltje (wat het meestal niet is) nog verkocht kan worden. Daarom vind ik dat Kondō met de vierde stap van haar opruimmethode wel een goed punt/goede tip heeft. Bepalen of je iets weggooit wordt gedaan met behulp van de vraag: Maakt het mij gelukkig als ik dit voorwerp vasthoud? Zelf vind ik dat gelukkig worden van het vasthouden van voorwerpen nogal zweverig klinkt, en daarom verander ik de vraag in het volgende: Zal ik het voorwerp missen wanneer ik het weggooi?

Aangezien ik tijdens de huidige lockdown meer dan genoeg tijd heb, heb ik de afgelopen tijd best veel opgeruimd. Ik heb zoveel weggedaan, dat ik een hele Billy boekenkast overhad. Dit had ik al veel eerder kunnen doen, ware het niet dat ik had gehoopt om nog wat van die spullen op Marktplaats te verkopen. Daar is het echter nooit van gekomen, of er waren gewoonweg geen geïnteresseerden, waardoor de tijd was aangebroken om weg te gooien of weg te geven. Je kan spullen wel blijven bewaren, maar als ze eigenlijk geen waarde meer voor je hebben (dus liggen weg te rotten ergens in een hoekje), waarom zou je het dan allemaal bewaren? Het heeft geen enkele meerwaarde om iets onbelangrijks te bewaren ten opzichte van het wegdoen. Het opruimen heeft mij dus een lege Billy boekenkast opgeleverd, die ik weer weg heb kunnen geven, wat mij weer de broodnodige ruimte opleverde.

Die ruimte had ik niet nodig voor andere voorwerpen, maar meer voor wat meer rust in mijn hoofd. Het oogde gewoon erg druk en het maakte de kamer donkerder. Zonder die ene kast oogt de kamer veel ruimer en lichter, en dat terwijl het nog geeneens een gigantische kast was. Had ik geld kunnen verdienen als ik sommige spullen had verkocht in plaats van weggedaan? Misschien dat dat uiteindelijk had gekund, als ik heel veel geduld had gehad. Ik had echter geen geduld meer. Als je op Marktplaats continu van die domme aanbiedingen krijgt, of te maken krijgt met mensen die niet op komen dagen, dan ben je heel snel klaar met spullen proberen te verkopen. Hoewel extra geld natuurlijk altijd welkom is, heb ik het ook niet per direct nodig. De moeite die ik erin zou steken, zou me uiteindelijk meer gaan kosten dan opleveren.

Dat is uiteindelijk ook de reden geweest dat ik mijn dozen met boeken, die op zolder staan, eens ben gaan uitzoeken. Ik heb apart gehouden wat ik echt wilde hebben, en de rest heb ik weggeven of weggegooid. Nu heb ik nog maar een doos met boeken (die nog geeneens helemaal vol is) die ik echt wil houden. Hoewel ze natuurlijk al op zolder stonden, en ik er verder geen omkijken naar had, geeft het toch een opgeruimd gevoel dat een groot deel van die boeken weg zijn. Al dat opruimen werkt ook wel verslavend. Nu ik namelijk al mijn boeken heb uitgezocht, ben ik me al weer aan het afvragen wat ik nog meer uit zou kunnen zoeken. Misschien dat ik mijn schoenen weer eens uit ga zoeken.

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *