Streven naar een minimalistische levensstijl

Minimalistic background

We leven in een maatschappij waarin geld en het aanschaffen van secundaire goederen een belangrijke rol spelen. Zodra het salaris wordt gestort, wordt het vrijwel altijd meteen weer uitgegeven aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Het lijkt wel een verslaving, waar ik zelf soms ook weleens last van heb. Een grote tegenhanger van dat regelmatig aanschaffen van secundaire goederen is minimalisme. Als minimalist haal en houd je alleen de spullen die echt belangrijk voor je zijn. Altijd maak je weer die afweging of je iets echt nodig hebt. In een wereld waarin geld uitgeven misschien wel een van de belangrijkste dingen is, lijkt een minimalistische leefstijl niet echt thuis te horen. Of begint dat nu te veranderen?

Gisteren dacht ik toevallig na over het kopen van PlayStation 4 games. Hoewel ik nog lang niet alle games in mijn collectie heb uitgespeeld, blijf ik toch nog steeds nieuwe games halen. Waarom speel ik nou niet eerst alle games, die ik al heb, uit? Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik niet alles met “echt” geld heb gehaald, maar met een waardebon waarmee ik eigenlijk alleen games kan halen. Of elektronica waar ik helemaal niets mee ga doen. Maar toch… ik kan die waardebon, die toch onbeperkt houdbaar is, ook bewaren. Maar dan zie ik weer een interessante game voorbijkomen, en ga ik uiteindelijk toch weer overstag.

Toch weet ik mezelf wel wat beter te beheersen, en koop ik alleen games die ik echt wil hebben. Maar het is natuurlijk eigenlijk onzin om nieuwe games te kopen, wanneer je nog geeneens degenen hebt uitgespeeld die je al hebt. Ik weet alleen wel dat ik daar niet zo snel iets aan zal veranderen, al wil ik dat nog zo graag. Ik merk wel dat ik veel minder geld aan games uitgeef, en ze het vaakst probeer te kopen met een waardebon, waarvoor ik oude games en elektronica voor in heb geleverd. Zo praat ik het voor mezelf een beetje goed.

Aan de andere kant ben ik ook echt bezig geweest met het uitzoeken van spullen. Dat is een aardige tijd geleden al begonnen met het uitzoeken van kleding en schoenen, waar ik echt een grote lading van heb weggedaan. In de loop van dit jaar ben ik ook begonnen met het uitdunnen van mijn blu-ray collectie. Waar ik eerst nog een paar kasten vol had staan, kunnen al mijn overgebleven blu-rays nu in een kastje van mijn tv-meubel. En ook die PlayStation 4 collectie is eigenlijk een kwestie van wegdoen en verkopen geweest. Ik had namelijk eerst een Nintendo Switch collectie, maar aangezien ik daar echt veel te weinig mee deed, besloot ik deze om te ruilen voor de PlayStation 4. Iets wat dus niet meer “belangrijk” voor me was, heb ik ingewisseld voor iets wat dat wel is. Dat is volgens mij dus ook een vorm van minimalisme.

Over minimalisten wordt vaak gedacht dat ze helemaal niets in huis hebben, dat ze continu hetzelfde dragen, en zitten op een berg geld. Dat dacht ik eerst ook, maar naarmate ik meer onderzoek naar het onderwerp minimalisme ging doen, kan ik concluderen dat dit helemaal niet het geval is. Hoe ik er naar kijk, zie ik dat minimalisten vooral nadenken over het belang van secundaire goederen. Heb ik dat echt nodig? In de huidige maatschappij is, waar het uitgeven van geld als iets uitermate belangrijks wordt gezien, vind ik minimalisme een verfrissende kijk op het leven.

Hoewel ik er zeker van ben dat ik het minimalistische gedachtegoed niet altijd in mijn achterhoofd zal houden, wanneer ik op het punt sta iets te kopen, ben ik in de afgelopen maanden wel erg geĆÆnteresseerd geraakt in het onderwerp. Ik zal me er ook zeker in blijven verdiepen, erover na blijven denken, en proberen in het achterhoofd te houden of bepaalde secundaire goederen echt belangrijk voor me zijn. Doet het me pijn als ik het niet zal kopen? Bijna altijd zal het antwoord nee zijn. Dus is het dan wel echt zo noodzakelijk om nog meer te kopen? Waarschijnlijk niet.

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *