Ga naar de inhoud

Stop met bang zijn voor AI. Leer ermee werken.

Zodra het woord “AI” valt, kan een gesprek soms een heel interessante wending nemen. Veel mensen reageren nog steeds met een bepaalde afkeer. AI is iets wat we niet te dichtbij moeten laten komen. Het pakt banen af. Het maakt mensen overbodig. AI kan ervoor zorgen dat we straks een toekomst krijgen waar we helemaal geen grip meer over hebben. Ik herken die gevoelens, aangezien ik er eerst ook met schuine ogen naar keek. Toen veranderde mijn mindset een beetje. Ik wilde niet perse een professional worden in AI, maar als dit dan onderdeel van onze toekomst gaat zijn, dan wil ik tenminste weten hoe het werkt. Nu zie ik AI niet meer als de grote vijand van de toekomst. Ik zie het als een van de meest handige hulpmiddelen die er op dit moment is. Als je er goed gebruik van maakt, kan het een bron aan informatie zijn, een goede sparringpartner, een een tool die je tijd nog veel waardevoller maakt. Daarvoor moet het algemene beeld van AI echter wel gaan veranderen. Zolang het namelijk als bedreiging blijft worden gezien, missen we de kansen die het ons kan bieden.

Meteen even iets rechtzetten dan maar: AI is geen mens. Het denkt niets. Het wilt niets. Het voelt niets. Wat AI wel is, is een tool die patronen ontdekt. Het genereert data op basis van die patronen en andere informatie. Daardoor helpt het je sneller en slimmer te werken, en je te voorzien van meer inspiratie en ideeën. Het geeft je die informatie echter zo goed, dat het af en wel menselijk lijkt (zoals ik al eerder zei: een goede sparringpartner). Dat is ook waar het vaak misgaat. Doordat AI ons taalgebruik nabootst, en ook daar heel erg patronen in ontdekt, denken we dat het denkt. Als het denkt, kan het ook op den duur een verborgen agenda krijgen. Maar in werkelijkheid is AI niet meer dan een efficiënte tool. Zie het als een rekenmachine voor complexe ideeën: het versnelt iets dat we al deden (de som invoeren), maar op een compleet ander niveau. Het is belangrijk om AI als die efficiënte tool te gaan zien, want als we het als de grote potentiële vijand blijven zien, gaan het nooit optimaal kunnen gebruiken.

We doen vaak alsof AI de dreiging is. Maar moeten we onszelf dan niet even een spiegel voorhouden? Technologie zelf is neutraal. Het is onze houding die bepaalt of het een kans of een bedreiging wordt. Bedenk je ook eens het volgende: Hoe vaak heb je iets nieuws afgehouden, omdat je het niet meteen begreep of omdat het je uit je comfortzone haalde? Waarschijnlijk beginnen we allemaal met dat gevoel, maar het moet niet ervoor gaan zorgen dat het te laat wordt om nog rustig in te stappen. Bij AI is het moment nu aangebroken om nog rustig in te stappen. Pak nu dus die kans om te leren en experimenteren. Laat me heel eerlijk met je zijn: AI is er, en gaat niet meer weg. De vraag is dus niet meer of je ermee moet werken, maar wanneer jij ermee begint.

Maar wat als je AI nou echt niks vindt, wat dan? Nou, dan wil ik je even terugnemen in de tijd. Weet je nog hoe mensen op internet reageerde toen het opkwam? In 1995 schreef tijdschrift Newsweek het volgende: “The truth is no online database Will replace your daily newspaper… no computer network Will change the way government works.” Iets recenter, waren misschien de reacties tijdens de opkomst van social media. Het was eerst een tool om contact te houden met anderen (eerst vooral voor jongeren). In de jaren tot aan nu kunnen we ons bijna geen wereld meer voorstellen zonder social media. Uiteraard is het ook een bron van veel moderne problemen, maar het is ook een tool voor onder andere marketing, werken en netwerken geworden. En hoeveel mensen keken er aan het begin heel sceptisch naar cryptovaluta? Er kleeft nog steeds een hoop ruis aan, en het wordt nog steeds niet 100% geaccepteerd (bij die groep hoor ik ok). Maar aan al die technologieën zie je het volgende: Eerst is er een hoop weerstand, dan volgt er verwarring, om uiteindelijk over te gaan tot begrip. Wie zich echter in de vroege fase al verdiept in een nieuwe technologie, plukt daar meestal later de meeste vruchten van. Nu is het moment om in AI te stappen.

AI heeft mij inmiddels veel gebracht, vooral doordat ik het dus als die hele efficiënte tool zie. Ik laat zeker niet alles over aan AI, maar ik werk er op een slimme manier mee samen, en dit is hoe ik dat de laatste tijd heb gedaan:

  • AI bespaart me enorm veel tijd.
    Ik denk dat ik AI het meest gebruik in mijn werk bij het opstellen van basisdocumenten die weinig van mijn persoonlijk input vragen. Denk aan rapporten, formats, e-mails en voorstellen, dingen die normaal gesproken saai maar energiezuigend zijn. Ik geef de data, laat AI zijn werk doen. Daarna check ik het zelf nog even na, en klaar. De tijd die ik minder kwijt ben aan saaie taken, kan ik dan weer besteden aan de zaken die wel echt om mijn persoonlijke input vragen. Het creatieve en het menselijke deel van mijn werk.
  • AI is een geweldige sparringpartner
    Als ik ideeën heb voor een blog, maar even niet weet welke invalshoeken ik zou kunnen gebruiken, dan ga ik even met ChatGPT sparren. Ik leg mijn ideeën neer, en binnen enkele seconden worden me enkel perspectieven en invalshoeken voorgelegd. Ik bepaal daarna wat ik wil gebruiken, en wat niet. Hierdoor bestaat een writer’s block voor mij niet meer.
  • Journaling 2.0
    Sinds kort gebruik ik ChatGPT ook om te journalen. Soms wil ik gewoon even iets kwijt, ergens over schrijven, dat ik niet zozeer met anderen wil delen. Het is een beetje hardop nadenken. Zodra een chat dan wat langer wordt, begint AI ook mijn taalgebruik en denkpatronen te herkennen, en woorden de reacties op mijn teksten alleen maar beter. Het is dus geen papieren dagboek, maar een dagboek dat terugpraat.

Deze blog zal je angst over AI waarschijnlijk niet helemaal doen verdwijnen. Het is soms ook best overweldigend om met iets nieuws te beginnen. Maar misschien is dat ook wel het teken dat je moet beginnen. Leer AI te begrijpen. AI is al niet meer iets van de toekomst, het is er al. Hoe eerder jij begint met het leren begrijpen en inzetten van AI, hoe beter je jezelf zal positioneren in de toekomst. Je hoeft ook niet meteen met een gigantisch project te beginnen. Begin met het opstellen van een e-mail, het vragen van feedback op een idee, of laat AI een “simpele” berekening uitvoeren. AI is de toekomst, en die komt er sneller aan dan je nu misschien denkt. Leer met AI werken als hulpmiddel, en geef jezelf een voorsprong in die toekomst.

Gepubliceerd inPersoonlijk LeiderschapWerk & Leiderschap

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *