Het is al een lange tijd mijn droom om ooit van het bloggen mijn werk te kunnen maken. Als ik wat consistenter was geweest met het schrijven van blogs, en bijvoorbeeld niet continu naar ander sites was verhuisd, dan was ik waarschijnlijk al veel verder geweest met het bereiken van mijn doel. Maar het grootste probleem dat ik heb, is dat ik heel erg ongeduldig ben. Wanneer het me niet snel genoeg gaat, kan ik er heel snel klaar mee zijn. Ik merk dat ik dat de laatste tijd wat minder heb, wat waarschijnlijk komt doordat ik nu duidelijker voor ogen heb wat ik precies wil gaan doen, maar ik weet wel dat die ongeduldigheid altijd op de loer kan liggen. Om te voorkomen dat ik weer voor een lange tijd ga stoppen met bloggen, moet ik mezelf blijven afvragen of dit echt wel hetgeen is wat ik wil doen. Wil ik echt succes hebben met bloggen? Dat gaat namelijk niet over een nacht ijs. Als ik succesvol wil worden met het bloggen, dan is het van groot belang dat ik het geduld kan opbrengen dat daar bij komt kijken. Is dat het me waard?

Omdat het de laatste tijd best wel lekker gaat met het bloggen, vooral omdat ik het weer erg leuk vind om te doen, is het makkelijk om nu te zeggen mijn droom het waard is om geduld voor te hebben. Maar hoe zal ik er tegenaan kijken wanneer het weer even tegenzit? Want ik weet dat ik op dat moment gewoon nergens zin in ga hebben. Dan schrijf ik geen blogs, ben ik niet actief op Facebook en Twitter, en verlies ik mijn geduld. Het gaat me dan niet snel genoeg.
Een paar dagen terug was ik weer op dat punt beland. Ik had helemaal geen zin meer om aan mijn sites te werken. Die periodes hebben in het verleden weleens maandenlang geduurd. Dan verwijderde ik al mijn sites, en vond ik dat het opstarten en onderhouden van een blog mijn tijd niet waard was. Daar komt ook een beetje onzekerheid bij kijken. Want waarom lezen mensen mijn blogs niet? Kan ik mijn droom niet beter opgeven? Maar nu kwam het niet zover. Ik had gewoon even een dipje, waar ik na een paar dagen weer overheen was. Daarna ben ik gewoon weer verdergegaan waar ik gebleven was. Het is ook niet erg om zo af en toe even een dipje te hebben, en iets compleet anders te gaan doen. Misschien dat het op die manier juist duidelijk blijft wat je droom is, en wat je ervoor moet doen. Een moment van bezinning is zo erg nog niet.

Wat denk ik ook erg belangrijk is, is dat je je droom kan waarmaken door iets te doen wat je leuk vind om te doen. Misschien is het ook niet zozeer dat bloggen mijn droom is, maar vooral het creëren van content. Een podcast opnemen trekt me niet zo erg aan, misschien dat ik ooit overstap op het maken van video’s, maar voor nu is schrijven gewoon mijn ding om content mee te maken. Ik denk dat ik mijn geduld veel sneller zou verliezen als ik podcasts of video’s zou maken, vooral omdat ik het (nog) niet leuk vind om te doen. Schrijven vind ik geweldig om te doen, dus daarom is dat mijn middel om content mee te maken. Zo blijf ik het leuk vinden om te doen, en zal ik veel langzamer mijn geduld verliezen.

Als je droom het je niet waard is om geduld voor te hebben, dan zou je je misschien moeten afvragen of het wel echt je droom is. Wanneer je echt graag iets wilt, dan kan je heus wel een beetje geduld hebben, voordat je de resultaten ziet. Of deze resultaten nou afhangen van het trekken van meer bezoekers naar je site, of dat je eindelijk dat mooie schilderij hebt weten te schilderen. Je droom is het wachten waard.