Je hebt meer dan genoeg tijd

Pocket watch in the sand

Hoe moeten we tegenwoordig nog de tijd vinden om te werken aan onze persoonlijke ontwikkeling? Je gaat de hele week al naar je werk toe (of naar school), en wanneer je dan eindelijk thuis bent, heb je nog vele andere “verplichtingen”. Er is gewoon geen tijd meer over. Maar is dat echt wel zo? Want hoe je het ook went of keert, we kiezen nog altijd zelf waar we onze tijd aan besteden. Natuurlijk heb je zo je afspraken en verplichtingen. Het ding is echter dat je daar zelf ja tegen hebt gezegd. Had je dat niet gedaan, dan had tijd overgehad om andere dingen te doen. Want zeg nou zelf: zijn al die afspraken en verplichtingen echt belangrijk? En hoe zit het met de tijd die je aan dingen besteedt, waarvan je zeker weet dat je het beter zou kunnen besteden? Als je heel eerlijk tegen jezelf bent, weet je dat je heus nog wel wat tijd hebt om te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling.

Zijn al die afspraken en verplichtingen echt je tijd waard?

Laten we er even vanuit gaan dat je het echt druk hebt. Dat kan natuurlijk. Wanneer je klaar bent met werken, wachten er meteen weer andere sociale verplichtingen, en misschien werk je zelfs nog in je vrije tijd. Wanneer je ook daadwerkelijk iets aan die verplichtingen hebt, of dat de afspraken leiden tot een bepaald resultaat, dan is er iets voor te zeggen dat je daar je tijd aan besteedt. Maar hoe zit het met de situaties waarbij dat niet zo is? Waarom zou je tijd besteden aan een twee uur durende vergadering die nergens toe leidt? Waarom zou je ergens een drankje gaan drinken, wanneer je daar helemaal geen zin in hebt?

In het geval van de vergadering zou het natuurlijk niet netjes zijn wanneer je zomaar wegloopt. Maar dat zou je natuurlijk kunnen bespreken. Ga dan niet met verwijten gooien dat de vergadering nergens toe leidt. Bedenk een geweldige reden, eentje die niemand zal weerleggen, voor waarom je niet tot aan het einde bij de vergadering kunt blijven. In het geval van sociale verplichtingen, waar je geen zin in hebt, is het gewoon belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en anderen. Niemand heeft er namelijk iets aan, wanneer jij chagrijnig naar dat etentje komt. Is het dan niet gewoon beter om je tijd te besteden aan iets waar je wel het nut van inziet?

Heb je te weinig tijd, of te weinig zin?

Er zijn van die dagen, wanneer ik klaar ben met werken, dat ik gewoon wil eten en daarna een filmpje kijken. Dan heb ik geen zin meer om iets “productiefs” te doen. Ik weet ook wel dat ik mijn tijd heel wat beter zou kunnen besteden, maar de zin is er op dat moment gewoon niet. Als de zin er niet is, dan gaat het erg moeilijk worden om ook maar iets aan mijn persoonlijke ontwikkeling te doen. Geen zin hebben betekent echter niet dat ik er de tijd niet voor heb.

Als ik er de tijd voor heb om twee uur lang een film te kijken, dan heb ik heus ook wel de tijd om een nieuwe blog te schrijven. Wanneer ik de tijd heb om een uur echt helemaal niets te doen, dan kan ik ook wel een uurtje sporten. Maar wanneer de zin er niet is, dan is het veel verleidelijker om mijn tijd aan de eerste opties te besteden. Maar daar kies ik dan voor. De tijd is er dus wel om tijd aan mijn persoonlijke ontwikkeling te wijden, maar ik kies ervoor om die tijd anders te gebruiken.

Prioriteiten stellen

Het is dus belangrijk om prioriteiten te stellen. Loop niet te zeuren dat je geen tijd hebt om een uurtje per week te sporten, wanneer je wel genoeg tijd hebt om elke dag een uurtje Netflix te kijken. Een van die uurtjes kan je toch wel opgeven om te beginnen met sporten? Als je dat niet wilt, dan is dat ook ok, maar ga daarna dan niet zeggen dat je geen tijd hebt om iets productiefs te doen. Dat is onzin. Je kiest ervoor om je tijd op een andere manier te besteden. Wanneer je het wilt, dan lukt het heus wel om wat van je tijd te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: