Nu ik meer dan genoeg tijd heb en helemaal geen verplichtingen heb, betekent het dat ik ook veel tijd heb om na te denken. Ik denk vooral na over de volgende vraag: Hoe kan ik optimaal gebruik maken van al die extra tijd die ik voor mezelf heb? Het proberen te beantwoorden van die vraag heeft me best wel veel inspiratie gegeven voor nieuwe en bestaande projecten. Nu is het nog een zaak om die ideeën ook echt vorm te geven. Want wat heb je aan een idee als het een idee blijft?

Zorg dat je je ideeën ergens bewaart

Ik moet zeggen dat het verzinnen van nieuwe ideeën best wel makkelijk gaat op het moment. Omdat ik geen verplichtingen heb op het moment, is er meer dan genoeg tijd om voor een langere tijd te brainstormen. Dat houdt dus in dat er ook veel meer ideeën in me opkomen. Zie die maar eens allemaal te onthouden. In het verleden dacht ik dat dit me wel zou lukken. Het was namelijk zo’n goed idee, dat kon ik onmogelijk vergeten. Nou, mooi wel dus. Pas geleden nog dacht ik aan idee dat ik had voor een blog, maar ik kon er echt niet meer op komen wat dat idee ook alweer was. Dat is dan ook de reden dat ik nu een bestandje in mijn telefoon heb staan, waarin ik al mijn ideeën voor blogs heb staan. Verder heb ik ook nog een apart bestandje voor mijn andere ideeën. Misschien zijn ze niet allemaal even geniaal, maar ik weet tenminste zeker dat ik ze niet meer ga vergeten.

Je moet je ideeën niet voor eeuwig bewaren

Hoe goed het ook is om al je ideeën te bewaren, er komt een tijd dat je iets met die ideeën moet gaan doen. Het is namelijk erg leuk dat je gigantisch veel geniale ideeën hebt, maar als je daarna niets met de ideeën doet, heb je er helemaal niets aan. Ga dus aan de slag met zo’n idee. Het liefst zo snel mogelijk. De reden daarvoor is dat wanneer je voor het eerst aan een idee denkt, je nog vol enthousiasme bent. Je ziet precies voor ogen hoe je het allemaal gaat uitwerken en aanpakken. Naar verloop van tijd zal die enthousiasme bij 9 van de 10 ideeën verdwijnen. Wanneer je niet helemaal duidelijk bent geweest in het opschrijven van dat idee, zal je misschien nog geeneens meer weten wat je er überhaupt mee wilt doen.

Iets waar ik zelf ook vaak ben tegenaan gelopen, is dat ik vond dat ik (nog) niet de juiste persoon voor het idee was. Ik was er nog niet klaar voor om het uit te werken. Er zijn ideeën die ik jaren geleden al eens heb gehad, waarvan ik soms nog steeds vind dat ik niet goed genoeg ben om het idee uit te voeren. Dus waarschijnlijk zal ik nooit voor de volle 100% vinden dat ik goed genoeg ben om aan dat project te beginnen. Dat is een drempel waar ik steeds vaker overheen probeer te stappen. Als ik mijn ideeën namelijk nooit ga uitwerken, kan ik ze uiteindelijk mee gaan nemen de kist in. En wat heb je dan aan dat geniale idee gehad?

Dus wacht niet te lang voor je begint met het uitvoeren van een idee. Voor je het weet ben je het vergeten, verlies je je enthousiasme, of is gewoonweg de tijd op. Het zou toch jammer zijn dat je niets doet met een idee waar je vol passie aan denkt? Bewaar je ideeën dus, maar laat ze niet te lang in de koelkast staan. Het is altijd het juiste moment om met een nieuw project te beginnen, al voelt dat misschien niet altijd zo.