Hoewel ik nou niet echt de grootste fan van school was, leer ik wel makkelijk en graag. Het is leuk om nieuwe dingen te leren, en deze te kunnen toepassen. Voordat ik in 2012 met bloggen begon, wist ik hier echt helemaal niets vanaf. Nu ben ik meer over kleurenschema’s aan het leren om mijn site een uniek uiterlijk te geven. Niks van wat ik de afgelopen 8 jaar over bloggen en websites bouwen heb geleerd, heb ik geleerd in een klaslokaal. Het internet is mijn klaslokaal. Ik weet dat ik alles wat ik wil weten over het opbouwen van een website op internet kan vinden. Daar heb ik geen dure opleiding of cursus voor nodig. Over daadwerkelijk elk onderwerp is gigantisch veel op het wereldwijde web te vinden. Je moet alleen weten waar je de juiste informatie moet zoeken. Er zijn meer dan genoeg betrouwbare sites waarop je die informatie kan vinden, informatie die soms zelfs van de meest vooraanstaande universiteiten en bedrijven komt. Deze informatie is beschikbaar voor iedereen, en dan vaak ook nog eens voor een lage prijs of zelfs helemaal gratis. Je hebt dus geen excuus om jezelf niet te blijven ontwikkelen. Maar zoals ik al zei, moet je wel weten waar je betrouwbare informatie kan vinden. Daar ga ik je bij helpen.

Udemy

Udemy is de laatste jaren denk ik een van de websites geweest die ik het vaakst heb bezocht. Ik heb hier cursussen gevolgd voor bijvoorbeeld schrijven, online marketing, het stellen van doelen en het vergroten van mijn productiviteit. Udemy heeft een groot scala aan cursussen staan waaraan je meteen kunt beginnen. Het mooiste is dat je dit op je eigen tempo kunt doen en dus niet vastzit aan bepaalde data en tijden. Er staan veel gratis cursussen op Udemy, maar ook cursussen waarvoor je moet betalen. Er zijn echter heel vaak aanbiedingen, dus de prijzen zijn meestal niet zo hoog. De meeste cursussen waar ik voor heb moeten betalen, kostten zo rond de €10,-. Er is wel een nadeel aan Udemy, en dat is dat iedereen een cursus online kan gooien. Niet alle cursussen zijn dus even geweldig. Maar gelukkig worden er volop reviews geplaatst, waardoor je dus makkelijk kan zien welke cursussen van een goed niveau zijn. Een ander puntje die bij die kwaliteit komt kijken, is de ondertiteling. Niet bij elke cursus zit goede ondertiteling, en dat kan ervoor zorgen dat sommige leraren niet goed te volgen zijn.

Pluspunten:

+ Veel verschillende cursussen
+ Vaak aanbiedingen voor betaalde cursussen
+ Reviewsysteem
+ Gratis certificaat van voltooiing van de cursus

Minpunten:

– De kwaliteit is niet bij alle cursussen even hoog
– Cursussen hebben niet altijd goede ondertiteling

edX

Op het moment van schrijven, staan er op edX meer dan 2800 cursussen over verschillende onderwerpen, staan er meer dan 25 miljoen leerlingen ingeschreven op de site, en die mensen zijn al meer dan 87 miljoen keer begonnen aan een cursus. Je kan dus wel zeggen dat edX een van de grootste websites is als het gaat om online leren. Omdat vrijwel alle cursussen worden gemaakt door vooraanstaande universiteiten en bedrijven, is de kwaliteit gigantisch hoog. Het maakt het instapniveau echter meestal ook wat hoger. Bij edX kan je voor de meeste cursussen een erkend certificaat aanvragen. Een klein nadeel bij die daarbij komt kijken is echter dat ze soms best wel prijzig kunnen zijn. Maar als zo’n certificaat je weinig kan schelen, heb je daar natuurlijk weinig mee te maken.

Pluspunten:

+ Veel verschillende cursussen
+ Enorm hoge kwaliteit
+ Mogelijkheid tot behalen van erkend certificaat
+ Les krijgen van leraren van vooraanstaande universiteiten, zonder ervoor te hoeven betalen

Minpunten:

– Certificaten vaak erg prijzig

Duolingo

Ik heb het altijd leuk gevonden om nieuwe talen te leren, en zou hier eigenlijk ook weer wat meer tijd aan moeten besteden. Een site waar dit bij uitstek kan, is Duolingo. Als je vanuit het Engels een taal leert, kan je gigantisch veel talen leren, waaronder enkele fantasietalen. Lessen vanuit het Nederlands zijn er echter nog weinig. Op het moment van schrijven is het alleen mogelijk Engels en Duits te leren. Maar als jouw Engels van een goed niveau is, of dat je het tenminste goed kan volgen, dan is Duolingo een geweldige site om nieuwe talen mee te leren. En dat kan je nog gratis doen ook!

Pluspunten:

+ Veel verschillende talen om te leren
+ Gratis

Minpunten:

– Weinig talen die je vanuit het Nederlands kan leren

Codeacademy

Computers en de digitale wereld spelen een grote rol in onze levens, en die rol zal in de toekomst waarschijnlijk nog veel groter gaan worden. Het is een van de redenen waarom veel professionals al een hele tijd roepen, dat iedereen zou moeten leren coderen. Waar ze echter vind ik weinig rekening mee houden, is dat codeertalen er heel ingewikkeld uit kunnen zien voor een leek. Dat is waar Codeacademy vind ik heel goed mee helpt. Je kan beginnen bij de absolute basis, kan je carrièrepad uitstippelen om zo de cursussen/codeertalen te leren die je nodig hebt, en daar hoefde je eerst helemaal niets voor te betalen. Dat brengt mij dus aan bij het grootste minpunt: voor het merendeel van de cursussen moet je nu een abonnement afsluiten. Voor $17.99,- krijg je toegang tot 1800 uur aan cursussen, wat aanzienlijk hoger is dan de gratis 180 uur. Als jij je echt wilt verdiepen in de verschillende codeertalen, dan valt die €17.99,- natuurlijk best wel mee, maar het blijft jammer dat veel cursussen nu achter dat abonnement zitten.

Pluspunten:

+ Je kan hier terecht als beginnende en gevorderde leerling
+ 180 uur aan gratis lesmateriaal

Minpunten:

– Veel zit nu afgesloten achter een betaald abonnement

TED

Je hoeft niet altijd een cursus te volgen om iets te leren. Soms kan het bekijken van een video je al een heleboel nieuwe dingen leren. Op TED conferenties komen veel verschillende sprekers aan bod, die jou hun kijk op een bepaald onderwerp laten zien. De TED-talks kunnen je inspireren, motiveren en je ook zeker veel leren. Een van de grote pluspunten aan TED is dat ze hun aanbod steeds blijven uitbreiden. Natuurlijk worden er regelmatig nieuwe video’s van TED-talks geüpload, maar je kan ook naar podcasts luisteren, blogs lezen en zelfs boeken kopen. Er is voor ieder wat wils. Hoewel ik vind dat de talks via de eigen site van TED het best te bekijken zijn, worden de video’s ook geüpload op hun eigen YouTube-kanaal.
Ik heb geprobeerd om te bedenken wat ik de minpunten van TED vind, maar ik kan ze niet vinden. TED is een van mijn meest favoriete sites geweest de afgelopen paar jaar als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.

Pluspunten:

+ Veel informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen
+ Sprekers kunnen je een betere kijk op de wereld geven
+ Hoge kwaliteit video’s
+ Ondertiteling in veel verschillende talen, vaak ook Nederlands
+ Video’s worden ook aangeboden op YouTube

YouTube

Wat voor TED geldt, geldt voor YouTube natuurlijk ook. Je kan vaak heel veel leren van het bekijken van een video. Het grootste nadeel aan YouTube is echter dat er zoveel video’s geüpload worden, dat het soms onmogelijk lijkt om door de bomen het bos nog te zien. Maar dat er goede informatie op YouTube te vinden is, dat is iets wat zeker is. Heel veel van wat ik heb geleerd over het bouwen van een website en het gebruik van Photoshop, heb ik geleerd door het bekijken van video’s op YouTube. Het is dus misschien even zoeken tussen die gigantische lading aan video’s, maar YouTube is misschien wel de plek waar je het meest kan leren.

Pluspunten:

+ Gratis
+ Waarschijnlijk gebruik je YouTube al een tijdje, en weet je hoe het werkt
+ Veel informatie over diverse onderwerpen

Minpunten:

– Iedereen kan een video uploaden, dus weet je niet hoe de kwaliteit van de informatie zal zijn, en of het überhaupt klopt
– Video’s hebben niet altijd ondertiteling

En er is nog veel meer gratis informatie te vinden…

Er zijn nog veel meer sites waar je gratis cursussen kunt volgen, of betrouwbare informatie kan vinden. Zo is er bijvoorbeeld nog Coursera, die je zou kunnen vergelijken met edX. Ik heb deze site echter nog nooit gebruikt, dus kan er geen duidelijke mening over geven. De Open Universiteit heeft ook een aantal gratis cursussen online staan. Het zijn er niet veel, maar als je net opzoek bent naar die informatie, is het uiteraard even het bekijken waard. Zo zijn er nog veel meer websites en apps te gebruiken om jezelf te blijven ontwikkelen.

Het excuus dat nieuwe dingen leren veel geld kost, kan je niet meer gebruiken. Ga je een nieuw excuus verzinnen, of ga je die tijd gewoon besteden aan het leren van iets nieuws? De keuze is aan jou.