Ik denk dat het merendeel van ons wel de mening deelt dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Leer elke dag weer iets nieuws, of ontwikkel vaardigheden die je al hebt tot een hoger niveau. Maar is het voor je persoonlijke ontwikkeling noodzakelijk om alleen “nuttige” dingen te leren? Ik vind dat daar vaak wel de nadruk op wordt gelegd. Je moet je ontwikkelen in gebieden die je helpen verder te komen in het leven. Dat je plezier mag hebben in hetgeen wat je leert, is iets waar vaak niet naar gekeken wordt. En wat of wie bepaalt wat nuttig is?

Pas geleden heb ik een cursus content marketing gevolgd op Udemy. Mijn interesse in het onderwerp zorgde ervoor dat ik de cursus binnen de kortste keren had afgerond. Daarna wilde ik meteen doorpakken, en begon ik aan een cursus Engels voor meergevorderden op edX. Doordat deze cursus totaal geen uitdaging was, ben ik er al snel weer mee gestopt. Ik merk steeds vaker dat ik die uitdaging nodig heb wanneer ik iets nieuws ga leren, en vooral bij het ontwikkelen van iets dat ik al weet. Mijn Engels heb ik na de middelbare school vooral ontwikkeld door het kijken van films, het spelen van games, en het lezen van Engelse boeken. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn taalniveau best wel hoog is. Ik heb alleen geen papiertje om dat te bewijzen. Een cursus volgen om alleen een certificaat te halen, dat werkt niet. Niet voor mij tenminste.

Want dat het nuttig is om te kunnen bewijzen dat je vaardig bent in een bepaalde taal, staat natuurlijk buiten kijf. Dat gegeven is voor mij echter niet genoeg om geïnteresseerd in een cursus te blijven. Ik moet uitgedaagd worden, wil de cursus/het lesmateriaal interessant vinden, en wil ook zeker plezier hebben in het toepassen van het geleerde. Dat zijn voor mij de belangrijkste voorwaarden van het leren. Wanneer er al een van die aspecten ontbreekt, vooral de laatste, dan zal ik heel vaak geen zin meer hebben om verder te leren. Zonde van mijn tijd.

Het is alleen wel jammer, dat wanneer ik dan voortijdig stop met een cursus, ik meteen ook even klaar ben met leren in het algemeen. Dan kan het aardig lang duren, voordat ik weer begin met het leren van iets nieuws. Dit keer viel dat echter wel mee, maar ik heb wel goed nagedacht over wat ik nou echt leuk zou vinden om te leren. Automatisch maak ik dan de fout om te denken aan “nuttige” vaardigheden. Ik heb nog een aantal cursussen op Udemy openstaan, die als nuttig beschouwd kunnen worden, maar denk niet dat ik het nu leuk zou vinden om daar mijn tijd aan te besteden. Dus ben ik maar even verder gaan kijken, en heb ik veel nagedacht. En wat ik al een hele tijd wil leren, is cardistry.

Cardistry is het doen van trucs met speelkaarten. Vliegensvlug kaarten tussen je vingers door laten gaan, mensen verbazen met trucs die soms wel magie lijken, en een kaart in een appel gooien. Ok, dat laatste hoort misschien niet bij cardistry, maar ik wil dat wel heel graag leren. Nu ben ik vooral nog bezig met het leren van verschillende schudtechnieken, op het moment de Riffle Shuffle, en daarna kijk ik hoe ik het verder uit kan bouwen.

Het is erg leuk om dit te leren, maar kan het ook als nuttig worden gezien? Dat ligt er helemaal aan wat jouw definitie van nuttig is. De definitie van nuttig is: iets wat voordeel met zich meebrengt. Wat is dan het voordeel van het leren van cardistry? Om te beginnen, haal ik er heel veel plezier uit. Eerder heb ik al gezegd dat dat voor mij een van de belangrijkste onderdelen is van het leren van iets nieuws. Ten tweede: Hoewel ik al heel lang kaarttrucs wil leren, heb ik het nog nooit eerder gedaan. Ik daag mezelf dus ook nog eens uit door iets compleet nieuws te leren. En laten we eerlijk zijn, de trucs die goede cardists doen, zien er echt geweldig uit. Waarom zou je dat niet willen leren? Het is ook niet een al te dure vaardigheid om te leren. Het enige wat je nodig hebt is een deck speelkaarten en een internetverbinding, zodat je op YouTube tutorials kunt volgen.

Ik ben van mening dat alles wat je leert op de een of andere manier nuttig is. Dat komt waarschijnlijk door het beeld dat ik van het woord nuttig heb. Als je het leuk vind om iets te leren, of dat nou cardistry of het brouwen van je eigen bier is, maar ook wanneer je een cursus bedrijfskunde volgt, wie zijn anderen dan om te bepalen of het nuttig is om dat te leren? Ik wil mezelf het liefst ook uitdagen, maar dat is ook niet een voorwaarde voor iedereen. Leer iets waarvan je zeker weet dat je het leuk zult vinden om te leren. Dan leer je namelijk altijd meer dan degene die denkt dat hij niets meer hoeft te leren.