Net zoals ik al heel vaak heb geprobeerd te stoppen met het drinken van energiedrankjes (het lukt nog steeds!), heb ik ook al vaak geprobeerd om te minderen met social media. Ik heb er zelfs over nagedacht om er helemaal mee te stoppen. Er zijn namelijk van die periodes, dat het heel veel van mijn tijd in beslag neemt om al die tijdlijnen te checken. Tijd die ik wel wat beter zou kunnen besteden. Daarom besloot ik twee weekenden terug om alle social media apps van mijn telefoon te verwijderen. Weg met Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en Pinterest. Vanaf nu zal ik alleen nog maar op mijn laptop de sites bezoeken.

In eerste instantie was dit best wel raar. De eerste paar dagen pakte ik mijn telefoon er nog regelmatig bij om die apps te checken. Tja… en dan zie je er geen een meer geïnstalleerd op je telefoon staan. Maar na een tijdje was het helemaal niet zo vreemd meer, en gaf het me zelfs een gevoel van rust of iets dergelijks. Normaal gesproken pak ik ‘s ochtends namelijk meteen mijn telefoon om even doelloos te scrollen. Nu kan dat niet meer. Nou ja, het kan wel door de sites via de internetbrowser op mijn telefoon te bezoeken, maar dat werkt lang niet zo lekker als de apps. Daarom beperk ik het social media gebruik alleen tot mijn laptop, en zelfs op mijn laptop bezoek ik de sites niet vaak. Ik snap eigenlijk niet waarom ik dat niet doe. Misschien dat de apps het gewoon veel makkelijker maakten om direct naar die verschillende tijdlijnen te gaan.

Ik heb er zelfs nog even over nagedacht om helemaal met social media te stoppen. Want als ik namelijk heel eerlijk ben, voegt het weinig toe aan mijn leven. Natuurlijk is het sociale aspect leuk, en kan ik zeker lachen om de verschillende memes, maar ik zou ook makkelijk zonder kunnen. De grootste reden om op social media actief te blijven, heeft met deze site te maken. Als ik namelijk naar de statistieken kijk, dan zie ik dat de meeste bezoekers via Facebook (en soms Twitter) op mijn site belanden. Aangezien ik wil dat mijn site blijft groeien, zou het heel dom zijn om social media volledig de rug toe te keren. Dat houdt niet in dat ik alleen maar mijn blogs aan het promoten ben, want dat zou ik een beetje apart vinden. Je kan niet zelf social media de rug toekeren, maar jezelf wel via die kanalen promoten. Zou ik een beetje raar vinden. Maar ik heb dus wel voor mezelf duidelijk gemaakt welke social media kanalen ik nog wil gebruiken. Dat zijn Facebook en Twitter. De apps komen niet meer op mijn telefoon te staan, maar ik bezoek de sites nog wel via mijn laptop.

Sinds ik veel minder met social media doe, merk ik dat ik veel productiever ben. Ik heb weer meer inspiratie om te schrijven, lees weer meer, en ben heel vaak bezig met het brainstormen over leuke projecten. Het niet drinken van energiedrankjes houd ik nu al sinds eind januari vol, en ik hoop dat ik ook kan blijven volhouden om social media sites minder vaak te bezoeken. Tot nu toe is het namelijk heel goed voor me geweest.