De laatste tijd ben ik aan het nadenken over het beginnen aan een opleiding, of tenminste een cursus. Ik heb er al aardig wat versleten, oftewel niet afgemaakt, maar ik vind het wel leuk om iets nieuws te leren. In het verleden heb ik vooral voor opleidingen en cursussen gekozen die goed uitzicht gaven op een baan. Dat is denk ik niet de juiste manier, en misschien ben ik daarom vaak voortijdig gestopt met een opleiding. Ik wil dat niet meer, vooral omdat het me ook nog eens veel geld heeft gekost. Ik moet gewoon iets gaan volgen wat ik leuk vind. Maar wat?

Het is niet makkelijk om de juiste cursus of opleiding uit te kiezen. Er is meer dan genoeg om uit te kiezen, en dat is nou net het probleem. Ik vind veel onderwerpen leuk en interessant, onderwerpen die ook nog eens ver uit elkaar kunnen liggen. Wat is dan de beste keuze? Moet ik uit die interessante studies dan toch gaan voor de opleiding die het meeste kans biedt op een goedbetaalde baan? Moet ik een opleiding gaan volgen die het dichtst bij mijn hobby’s ligt, of moet ik mijn hobby’s niet in werk willen veranderen? Al die vragen leiden tot keuzestress, en keuzestress kan er dan weer voor zorgen dat je helemaal geen keuze maakt.

Keuzestress is echter niet het enige dat mij tegenhoudt te beginnen met een nieuwe opleiding. Zoals ik al zei, heb ik al veel cursussen en opleidingen niet afgemaakt. Waarom zou ik dat dit keer wel doen? Misschien is het een vorm van faalangst, of misschien let ik nu gewoon wat beter op mijn gelduitgaven. Hoe dan ook, het is wel een extra obstakel dat ervoor zorgt dat ik nog niet aan iets nieuws ben begonnen.

Hoewel ik vooral een cursus of een opleiding wil gaan volgen die ik echt leuk vind, denk ik toch ook wel een beetje na over de toekomst. Het zou kunnen helpen de keuze makkelijker te maken. Waar zie ik mij bijvoorbeeld over vijf jaar werken? Wil ik werken voor een baas, of wil ik voor mezelf beginnen? Wil ik op locatie werken, of wil ik alle vrijheid hebben om zelf de locatie te kiezen? Het zijn goed vragen om over na te denken, al hebben ze er nog niet voor gezorgd dat ik een keuze heb kunnen maken. Ik weet het merendeel van de antwoorden wel, maar kan ik de juiste opleiding bij die antwoorden vinden?

Op het moment neig ik vooral naar de opleidingen die te maken hebben met cultuur, reizen, en taal. Aan de andere kant lijkt het me ook weer geweldig om te kijken naar iets richting game design. Soms denk ik ook na over journalistiek of fotografie. Een paar van die velden zou je natuurlijk kunnen combineren, maar zal het dan de combinatie zijn waar ik helemaal voor wil gaan? Het antwoord op die vraag is vaak nog moeilijk te beantwoorden.

Maar ik heb geen haast. Ik neem liever even wat langer de tijd, zodat ik echt de perfecte opleiding zal vinden, dan dat ik weer overhaast aan iets ga beginnen.