Als het allemaal goed gaat de komende maand, zou ik over een maand op Lesbos moeten zitten, in Molyvos om precies te zijn. Ik zeg ‘als alles goed gaat‘, aangezien ik sinds april mijn vakantie al twee keer heb moeten omboeken. Hoewel ik er vertrouwen in heb dat de vakantie dit keer wel doorgaat, is nog niet alle onzekerheid weg. Elke dag kunnen er weer andere landen “code oranje” krijgen, waardoor reizen naar die landen wordt afgeraden, en dan is de kans groot dat mijn vakantie weer wordt geannuleerd. Daar ga ik voorlopig nog niet van uit, aangezien Griekenland naar mijn mening goede maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus treft, dus zit ik waarschijnlijk over 29 dagen weer in het vliegtuig.

Een van de maatregelen die Griekenland heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat vakantiegangers drie dagen voordat ze naar Griekenland komen, een COVID-19 PCR test moet hebben gedaan, waarna ze kunnen aantonen dat ze het virus niet bij zich dragen. Daarbij moet uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland een digitaal formulier worden ingevuld, waarmee je een persoonlijke QR-code krijgt toegewezen. Het lijkt nogal wat gedoe, maar ik snap het allemaal wel. Plus je stapt toch met een veiliger gevoel in het vliegtuig, wanneer je weet dat je medereizigers die PCR test ook hebben gedaan. Bovenal heeft het nieuws al uitgewezen dat de Griekse autoriteiten streng controleren op het bovenstaande, en je gewoon weer naar huis gestuurd wordt wanneer je de benodigde formulieren niet bij je hebt.

Daar heb ik trouwens ook wel om kunnen lachen, om al die mensen die weer naar huis gestuurd werden toen ze aankwamen op een luchthaven in Griekenland. Ik kan gewoon niet begrijpen dat je in deze tijd geen onderzoek doet naar de maatregelen die het vakantieland heeft getroffen. Dan worden mensen in veel gevallen ook nog eens geattendeerd op het feit dat ze bepaalde formulieren nodig hebben, maar dat wordt dan gewoon genegeerd. Tja, dan vraag je er natuurlijk ook een beetje zelf om. Ik heb, toen ik opnieuw mijn vakantie ging boeken, nadat deze in april werd geannuleerd, dus wel eerst even gecontroleerd wat voor maatregelen er in Griekenland gelden. Toen moest je alleen nog dat digitale formulier invullen voor die QR-code. Half augustus kwam daar die COVID-19 PCR test bij. Daar krijg je ook gewoon berichten over, dus heb je eigenlijk geen excuus om niet de benodigde formulieren bij je te hebben.

In april zou ik naar Molyvos gaan, maar deze werd vanwege de maatregelen tegen het coronavirus geannuleerd. Ik kreeg een voucher terug, en ergens in juni boekte ik een nieuwe vakantie naar Griekenland, dit keer naar Zakynthos. Dat leek een lange tijd helemaal goed te gaan, totdat Corendon besloot om op vrijdagen niet meer naar Zakynthos te vliegen. Mijn vakantie zou twee dagen later beginnen, wat betekende dat ik ook twee dagen later terug zou komen. Aangezien ik redelijk laat weer in Nederland aan zou komen, en ik de volgende dag waarschijnlijk weer moet werken, besloot ik die vakantie om te boeken. Toen ik Molyvos weer tussen de mogelijkheden voorbij zag komen, was mijn keuze snel gemaakt, dus vlieg ik op 24 september naar Molyvos.

Ik hoop echt dat er geen rare dingen meer gebeuren, want ik wil er echt even tussenuit, en dan ook gewoon even weg uit Nederland. Veel mensen begrijpen dat niet, en noemen het zelfs egoïstisch als je in deze tijd op vakantie gaat. Om heel eerlijk te zijn, trek ik me daar weinig van aan. Al die maatregelen zullen in het vliegtuig naar Griekenland namelijk beter geregeld zijn dan in de plaatselijke supermarkt.