Vandaag las ik een column op de site van de Telegraaf over hoe de meningen verdeeld zijn over een vakantie naar het buitenland. De een vind dat je niet onnodig op reis moet gaan, terwijl de ander vindt dat je heus wel weer naar het buitenland kan gaan. Dit artikel las ik trouwens, nadat ik mijn vakantie naar Griekenland had geboekt. Op 25 september ga ik voor een week naar Zakynthos, en ik kijk er nu al weer erg naar uit.

Ik zou eind april eigenlijk op vakantie gaan naar Griekenland. Ik had een bungalow gehuurd in Molyvos, op Lesbos, en had echt gigantisch veel zin in deze vakantie. En toen brak het coronavirus uit. In eerste instantie ging het nog niet echt snel met het invoeren van de maatregelen, maar eind maart kreeg ik te horen dat mijn vakantie niet door zou gaan. Hier baalde ik echt ontzettend van. Nadat ik in december 2018 naar Gran Canaria was geweest, en in januari 2019 naar Malta, was het echt weer tijd om even weg te gaan. Dat mocht dus niet zo zijn.

Nadat mijn vakantie naar Molyvos door Corendon was geannuleerd, kreeg ik het volledige reisbedrag terug in de vorm van een voucher. Hoewel er veel gezeur is geweest om die reisvouchers, kon ik wel begrijpen dat reismaatschappijen ervoor kozen om deze uit te geven. Bovenal wilde ik toch nog steeds op vakantie en zou ik de voucher gegarandeerd gaan gebruiken.

Toen Corendon ook vakanties begon aan te bieden in Nederland, heb ik er nog een aardige tijd over nagedacht om hier ergens in een vakantiepark te gaan zitten. Aan de andere kant wilde ik echter nog steeds erg graag naar Griekenland. De vakanties naar Gran Canaria en Malta hebben ervoor gezorgd dat ik erg graag nieuwe gebieden wil ontdekken. Natuurlijk heb ik (nog) niet alles van Nederland gezien, maar het blijft toch een beetje de vertrouwde omgeving. Buiten dat, reis ik ook erg vaak met de trein het land door naar elk hoekje van Nederland. Ik heb dus al aardig wat van ons land gezien. Dat, en natuurlijk het feit dat het weer in Griekenland veel beter is in september, heeft ervoor gezorgd dat ik toch een vakantie naar het buitenland heb geboekt.

Maar ben ik dan niet bang voor het coronavirus? Nee. Of ik nou in het vliegtuig met mensen in aanraking kom, tijdens mijn werk, of wanneer ik door de supermarkt loop, wat is het verschil? Ik doe mijn mondkapje op (al geven die dingen me echt een benauwd gevoel) en houd me aan alle andere voorzorgsmaatregelen. Meer kan ik niet doen. Net zoals je in het dagelijks leven onbeschofte mensen tegenkomt die zich niet aan de regels houden,zullen die er ook wel in het vliegtuig zitten, al verwacht ik dat dat er heel wat minder zullen zijn. En net zoals dat je in het dagelijks leven niet de controle hebt over andermans gedrag, heb je dat ook in het vliegtuig niet. Daar heb ik vrede mee.

Het duurt op het moment van schrijven nog 82 dagen voordat ik eindelijk weer op vakantie kan, en ik kan niet wachten. De aanbetaling heb ik met de reisvoucher al weten te regelen, en ik hoef nog maar een (relatief) klein bedrag te betalen. Tot die tijd werk ik zoveel als mogelijk, ga ik me wat meer informatie opzoeken over Zakynthos, en ga ik vooral mooie video’s van het gebied bekijken. Voor ik het weet, zijn die kleine 3 maanden dan zo voorbij.