Ik wil weer verhalen schrijven, maar weet niet meer hoe

Waar is de tijd gebleven dat ik gewoon aan de tafel ging zitten, laptop of schrift erbij, en ik gewoon verhalen of gedichten ging zitten schrijven.Het verhaal over de laatste strijd tussen Peter Pan en Kapitein Haak staat me nog goed bij. Het ging er wat agressiever aan toe dan in de originele verhalen en films. Er is een hele periode geweest, waarin ik helemaal in de ban was van MSN groepen. Fan-fictie schrijven over Pokémon en Dragon Ball, ver voordat fan-fictie überhaupt een ding was. Die tijden zijn vervlogen. Hoewel ik ook daarna nog wel verhalen heb geschreven, is er nu al heel lang geen verhaal door mij geschreven. Nu ik daar weer mee wil beginnen, is het veel moeilijker dan gedacht. Ik zelfs even niet meer hoe ik nou verhalen moet schrijven.

Inspiratie is dit keer het probleem niet, dat is het eigenlijk ook nooit geweest. Ik heb altijd wel ideeën voor verhalen. Het probleem is dat het me niet lukt om die ideeën op papier te zetten. Hoe begin ik? Hoe schrijf ik vanaf het begin verder? Hoe eindig ik een verhaal?De theorie ken ik heus wel, dat is denk ik net als fietsen, maar het lukt gewoon niet om de kennis in de praktijk te brengen. Waar ligt dat aan?

Uiteraard is het meest voor de hand liggende dat er een bepaalde verhalenschrijversfitheid ontbreekt. Ik heb al zo lang geen verhalen meer geschreven, dat de routine, training en fitheid een beetje zijn weggeëbd. De enige manier om dit probleem op te lossen, is door weer verhalen te gaan schrijven. Het probleem dat daar echter op dit moment bij komt kijken, is dat het me de laatste tijd nog geeneens lukt om aan een verhaal te beginnen. Begin ik niet, dan kan ik die fitheid ook niet opbouwen.

Zoals ik echter al heb gezegd, heb ik meer dan genoeg inspiratie voor verhalen. Het zou dus helemaal niet zo moeilijk moeten zijn om weer aan een verhaal te beginnen. Ik denk ook dat hoewel ik in andere gebieden misschien iets minder perfectionistisch (dus onzeker) ben geworden, ik die perfectionisme nog niet heb losgelaten bij het schrijven van verhalen. Het verhaal moet meteen goed zijn, anders ben ik er al snel klaar mee. Om goede verhalen te schrijven, heb je echter training nodig, en de enige manier waarop ik die training krijg, is door verhalen te schrijven. Ik moet dus echt die onzekerheid los gaan laten en accepteren dat niet alle verhalen even goed zullen zijn, of tenminste niet altijd goed zullen beginnen. Een verhaal kan later namelijk altijd nog worden verbeterd en aangepast.Ophouden met het meteen streven naar perfectie dus.

Iets anders waar ik de laatste tijd aan dacht, was dat ik ook wel erg weinig fictie lees. Dit jaar heb ik vooral biografieën en andere non-fictie gelezen. Als ik zelf geen interesse heb in het lezen van fictie, hoe kan ik de interesse en motivatie dan opbrengen voor het schrijven ervan? Verder leer je gewoon heel veel over fictie schrijven door fictie te lezen. Of het me 100% zeker zal helpen weet ik niet, maar daarom ben ik ook wel weer begonnen met het lezen van fictie (Midnight Library van Matt Haig). Baat het niet, dan schaadt het ook niet. Buiten dat, vind ik het ook gewoon weer lekker om fictie te lezen.

Binnenkort zal ik dus heus wel weer beginnen met het schrijven van verhalen. Ik weet nog niet wanneer, maar de intentie is er zeker. Een groot gedeelte, zeker de korte verhalen en gedichten, zal ik dan ook gaan delen op deze site. Geeft weer eens wat afwisseling van de persoonlijke blogs.

Kevin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *