De “pro’s” zullen waarschijnlijk zeggen dat, wil je een succesvolle blog/site hebben, je je moet houden aan het schrijven voor een bepaalde niche, een bepaald genre. Op die manier weten lezers wat ze kunnen verwachten. Voor jezelf maak je het ook makkelijker. Je weet voor welke doelgroep je schrijft, en in welke richting je inspiratie moet zoeken. Toch werkt dit nooit voor mij. Hoewel het schrijven voor een bepaalde niche op het begin meestal wel goed gaat, ga ik me op den duur vervelen. Dan wil ik gewoon even iets anders schrijven. Maar dat mag dus niet, aangezien het niet past bij de rest van de site. Schrijf die tekst dus maar voor jezelf, of voor een andere site. Daar heb ik me bij mijn vorige sites heel lang aan gehouden. En dan, op een dag, ben ik gewoon helemaal klaar met het schrijven van blogs. Klaar met al die beperkingen die je jezelf blijkbaar moet opleggen om bezoekers naar je site te trekken. Daarom ga ik het deze keer anders doen. Geen beperkingen meer, maar gewoon schrijven over waar ik zin in heb.

Ik snap echt wel dat het schrijven voor een bepaalde doelgroep het makkelijker maakt om je teksten onder de aandacht te brengen. Mensen die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het lezen van blogs over personal branding, zullen zoeken op trefwoorden die te maken hebben met dat onderwerp. Wanneer ze dan een tekst gevonden hebben, hopen ze dat de rest van de site ook grotendeels over dat onderwerp gaat. En als de rest van de blogs dan over het leven van je kat gaat, zullen ze je site hoogstwaarschijnlijk voor de rest links laten liggen. Tenzij ze natuurlijk een interesse hebben in personal branding en katten. Je maakt het jezelf dus heel wat moeilijker, wanneer je je niet richt op een bepaalde niche.

Maar is dat voor mij nou echt het belangrijkste? Is de voornaamste reden om weer een site te beginnen, dat ik er succes mee wil hebben? Het antwoord is nee, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen. Het leukste vind ik om vanuit het niets een site uit de grond te stampen, en daar dan teksten op te schrijven. En ik heb gemerkt dat, wil ik het leuk blijven vinden, ik me niet moet laten/gaan beperken in waarover ik schrijf. Dus welke richting ik met deze site op zal gaan, valt gewoon niet te zeggen. Op het moment ben ik weer erg geïnteresseerd in personal branding en persoonlijke ontwikkeling. Daar zal ik dus waarschijnlijk vaak over schrijven de komende tijd. Maar ja, dat is nu. Het zou dus zomaar kunnen dat ik in de toekomst meer zin heb om over mijn andere interesses te schrijven.

Mocht je dus teksten willen lezen over maar één bepaald onderwerp, dan ben je hier waarschijnlijk niet op de juiste plaats. Ik heb er namelijk geen zin meer in om me te gaan richten op één bepaalde doelgroep. Dit is mijn persoonlijke site, dus ik zal schrijven over waar ik op dat moment zin in heb. Dat ik nu bijvoorbeeld heel veel inspiratie heb voor het schrijven over persoonlijke ontwikkeling, betekent niet dat dit de volgende maand ook nog zo zal zijn. Misschien dat ik dan wel heel veel zin heb om te schrijven over films, of over reizen. Daarmee zou ik weleens bepaald kunnen hebben wat mijn doelgroep is: mensen die over van alles en nog wat willen lezen.