Wat schrijf je in een journal?

Deze site moet dus een soort van dagboek worden waarin ik bijhoud wat de progressie is van het realiseren van mijn dromen. Het woord “dagboek” heeft altijd een beetje die kinderlijke toon, dus gebruiken heel veel mensen het woord “journal”. Dat ga ik bij dezen dus ook gebruiken. Deze site wordt een soort van online naslagwerk van wat ik doe om mijn dromen werkelijkheid te maken. Hoewel dat natuurlijk de hoofdlijn van het hele verhaal is, kan het toch nog best moeilijk zijn om van het juiste een blog te maken. Welke gebeurtenis is het vermelden waard voor een journal, dan wel een journal die enigszins professioneel is opgezet?

Om te beginnen ben ik van mening dat een journal altijd bij iemand hoort. Het is jouw reis, het zijn jouw verhalen. Jij bent dus ook degene die bepaalt wat interessant genoeg is voor je journal. Voor mij is het doel dat ik schrijf over alles wat te maken heeft met mijn persoonlijke groei, wat dan ook resulteert in dat ik indirect toch schrijf over wat ik doe voor het realiseren van mijn dromen. Dat kan uiteenlopen van bepaalde gebeurtenissen of gewoon dingen waar ik gedurende de dag aan moest denken. Daarom schrijf ik de ene dag over wat je in een journal schrijft, om vervolgens twee dagen later te schrijven over mijn ergernissen aan bepaalde mensen. Ik schrijf over wat ik belangrijk vind om te vermelden. Daar is ook wel een soort van blauwdruk voor.

  • Schrijf over wat je die dag hebt meegemaakt. Hier kan je best kieskeurig in zijn, want niet alles is het waard om over te schrijven. Kies een gebeurtenis uit waarover jij echt wilt schrijven.
  • Wat is er goed gegaan, of wat heb je bereikt?
  • Wat had beter gekund, of waarin zou je jezelf willen verbeteren?
  • Hoe kijk je naar de gebeurtenis wanneer je het vanuit het grotere geheel probeert te bekijken?

Hoewel de eerste drie punten ook erg belangrijk zijn, hecht ik de grootste waarde aan het bekijken vanuit het grotere geheel. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een slechte gebeurtenis beter in perspectief kan plaatsen, dat je het een plek kan geven. Ik droom echter ook groot, dus is het best wel interessant om te zien hoe een kleine mijlpaal, een kleine overwinning, een stap is richting dat grote doel. Waarvoor je iets ook vanuit een groter geheel probeert te bekijken, het heeft naar mijn mening bijna altijd hetzelfde resultaat: dankbaarheid.

Dankbaarheid zou je ook kunnen vervangen door voldaanheid of positiviteit. Als ik bijvoorbeeld deze blog in een groter geheel plaats, bedenk ik me dat ik eindelijk weer op de goede weg ben om mijn dromen te realiseren. Natuurlijk geeft dat een goed gevoel. Het zorgt ervoor dat ik zin krijg om nog veel meer blogs te schrijven, en nog veel meer aan mezelf wil blijven werken. Sinds ik op deze manier een journal schrijf, probeer ik altijd op deze manier te denken. Doet iets er nog wel toe wanneer je het vanuit een groter geheel bekijkt? Of kan je er een positieve draai aan geven wanneer je een gebeurtenis vanuit een groter geheel bekijkt? Het geeft mij veel rust en veel minder negativiteit door op deze manier te denken.

Om een lang verhaal kort te maken: schrijf vooral in een journal over wat jij belangrijk vindt. Het is jouw reis, het zijn jouw verhalen.

Kevin Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *