Ik gebruik geen social media meer

social media icons

Sinds 25 november 2020 gebruik ik geen social media meer. Ik wilde mezelf uitdagen om er tot het einde van het jaar geen gebruik meer van te maken. Het is nu 12 januari 2021 en ik heb nog geen social media site bezocht. Het is nog geeneens een uitdaging meer. Social media boeit me gewoon helemaal niets meer. Waarom zou ik het dan weer gaan gebruiken? Of het nou om Facebook, Instagram of Twitter gaat, ik mis ze geen van allen. Best wel vreemd aangezien ik de sites toch wel vaak bezocht. Ik dacht er niet verslaafd aan te zijn, maar achteraf gezien moet ik zeggen dat ik dat toch misschien wel een beetje was.

Het rare aan die verslaving was alleen wel dat het afkicken heel erg makkelijk ging. Ik heb weleens vaker moeten afkicken, van energy drink en gamen, en dat ging me toch wat zwaarder af. Na een weekje was ik echter al gewend aan mijn leven zonder social media. Ik keek veel minder vaak naar mijn telefoon, en de websites bezocht ik ook niet meer. Ik had er ook totaal geen behoefte aan. Op een gegeven moment vergat ik gewoon dat social media ├╝berhaupt bestond, bij wijze van spreken dan. Vanaf dat moment begon ik ook enkele voordelen te merken aan het niet gebruiken van social media.

Toen ik eenmaal wat meer gewend was aan een leven zonder social media, begon ik ook beter te slapen. Voorheen werd ik ’s nachts nog regelmatig wakker, maar nu zijn er nog maar weinig nachten dat ik niet aan een stuk door slaap. Ik had alleen niet gedacht dat dit met mijn social media gebruik te maken had. Nu kan je natuurlijk ook zeggen dat ik beter slaap, omdat ik nu vrij weinig aan mijn hoofd heb (je weet wel, dat hele lockdown gedoe). Misschien heeft dat er ook wel mee te maken, maar ik het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Een ander groot voordeel aan het stoppen met social media is dat ik me veel beter kan concentreren. Wanneer je door een feed aan het scrollen bent, hoef je je aandacht meestal maar voor een paar seconden bij een bericht te houden. Op het moment dat je daar gewend aan raakt, is het veel moeilijker om je aandacht te houden bij taken die meer tijd in beslag nemen. Het werd moeilijker om mijn aandacht bij het lezen van een boek te houden. Ik raakte sneller verveeld tijdens het spelen van videogames (als het te lang duurde). En het werd een hele opgave om blogs te schrijven. Dat allemaal omdat ik gewend was geraakt aan al die korte dopamineshots. Nu ik ben gestopt met het gebruiken van social media merk ik dat ik me weer langer kan concentreren.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen, al kan ik er wel maar weinig bedenken. Het grootste nadeel is dat het moeilijker is om mijn blogs te promoten. Dit deed ik altijd via Facebook, en daar kwam dus ook het merendeel van mijn sitebezoekers vandaan. Nu is dit weggevallen. Toch merk ik dat mijn site op de een of andere manier wel gevonden wordt. Dus misschien is het gewoon een kwestie van blogs blijven schrijven, zodat de site vaker voorkomt in de zoekmachines.

Een ander nadeel is dat ik het contact met mensen nu mis, of dit nou gaat om vrienden of mensen in een bepaalde Facebookgroep. Aan de andere kant mis ik het ook weer niet echt. Ik heb Whatsapp en Facebook Messenger nog steeds ge├»nstalleerd staan, dus ik ben gewoon nog steeds bereikbaar. Ik zal het alleen niet meer merken wanneer mensen mij taggen in een bepaald bericht. Maar als dat het ergste is…

Ik durf niet te zeggen of ik nu voor altijd ben gestopt met social media. Op het moment heb ik er geen behoefte aan, maar dat kan natuurlijk altijd weer veranderen. Ik verwijder mijn accounts dan ook (nog) niet, al denk ik daar wel steeds vaker over na. Maar dat zie ik dan wel weer.

Kevin
Ik heb deze website gebouwd en schrijf alle blogs voor de site.

2 Reacties

  1. Ene Donald Duck aan de andere kant van de Atlantische Oceaan mag geen gebruik meer maken van Sociale Media.

    Dan is jouw keuze een mooie vrije eigen keuze.

    Vredelievende groet,

    1. Ja, het moet sommige mensen nou eenmaal verboden worden om er gebruik van te maken.

      Gelukkig is het mijn eigen keuze om met social media te stoppen, en ben ik blij met de keuze die ik gemaakt heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *